Sondaj IRES: 57% dintre romani nu vor sa aiba un rrom in familie

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 21:59
2259 citiri
Sondaj IRES: 57% dintre romani nu vor sa aiba un rrom in familie
Foto: Arhiva

Romanii nu au o parere foarte buna despre comunitate rroma si cred ca Guvernul ar trebui sa se ocupe de integrarea ei, astfel ca 34% au o parere proasta despre rromi, 27% au o parere buna, 20% au o parere foarte proasta si 17% nu au nici o parere buna, nici una proasta, arata ultimul sondaj IRES.

87% au declarat ca au intalnit un rrom, iar 36% au spus ca au avut o reactie indiferenta in acel moment, 18% au simtit teama, 15% simpatie si 12% compasiune, se arata in sondajul IRES remis Ziare.com.

66% dintre respondenti mai cred ca cuvantul "tigan" nu este o adresare jignitoare la adresa rromilor si doar 30% cred contrariul.

Peste jumatate dintre romani identifica rromii dupa fizionomie, 74%, dupa culoarea pielii, 62%, obiceiuri si comportament, 84%, limba vorbita, 77% si vocabular, 85 %.

42% dintre respondenti sunt total de acord ca rromi sa locuiasca in localitatea lor, 64% nu au nimic sa ii aiba colegi de munca sau vecini, 41%.

Inca cand e vorba de familie romanii sunt mai categorici, 57% si-au exprimat dezacordul total ca un rrom sa faca parte din familia lor.

62% dintre cei care au raspuns au declarat ca Romania este o tara mai toleranta fata de rromi decat alte state din UE si 69% cred ca ei sunt o problema europeana, nu doar a noastra.

Expulzarea rromilor din Franta, condamnabila

47% sunt total de acord ca expulzarea unor cetateni europeni de etnie rroma din Franta este condamnabila si 45% cred ca Uniunea Europeana trebuie sa atraga atentia autoritatilor franceze in aceasta chestiune.

In ceea ce priveste discriminarea rromilor, 36% sustin ca ei nu au parte de asa ceva in Romania si doar 27% cred ca sunt discriminati. 47% dau vina pe Guvern ca au facut ce trebuia sa integreze aceasta etnie, de aceea ei vor cauza probleme, prin situatia din Franta, pentru libera circulatie a romanilor, adica 52%.

38% cred ca intoarcerea rromilor din Franta si alte tari europene este un pericol real pentru siguranta lor si a familiei.

In ceea ce priveste rezolvarea problemei acestei minoritati, 31% cred ca Guvernul trebuie sa se ocupe de asta, 22% rromii, 13 %, noi, cei din comunitate, suntem responsabili, 11% cred ca primariile ar trebui sa rezolve problemele rromilor si 9% cred ca Uniunea Europeana trebuie sa faca acest lucru.

Sondajul de opinie a avut ca tema principala de studiu perceptia publica a minoritati rrome, la care au participat 1.231 de persoane, tipul esantionului a fost multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national si a fost realizat in perioada 31 august - 1 septembrie 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#perceptie romani rromi, #sondaj IRES rromi , #romani