Statul, cel mai mare dusman al romanilor?

Luni, 17 Mai 2010, ora 07:05
1814 citiri
Statul, cel mai mare dusman al romanilor?

In loc sa fie un aliat al nostru, statul este poate cel mai mare dusman al romanilor. Si asta pentru ca milioane de romani sunt dependenti de stat, iar ceilalti, care nu sunt dependenti, sunt nevoiti sa treaca prin criza platind din buzunarul propriu taxe mai mari - solutia clasica cu care am fost obisnuiti in ultimii 20 de ani.

Cum spuneam, statul roman este un fel de asistent al unui numar care depaseste 6 milioane de romani. E un stat social care nu a avut un plan serios anticriza si care nu a administrat la timp un "vaccin" fiscal si monetar.

Piata economica nu se va insanatosi prea curand si asta pentru ca exista o regula simpla pe care o urmeaza orice stat aflat in situatie dificila: in criza nu cresti niciodata impozitele si taxele! Le scazi cat poti pentru a stimula investitiile si consumul.

Dar cand esti stat social, cand treci printr-o mare criza ce se raspandeste mai repede decat o pandemie, cand nu ai bani la buget si ai de platit salariile a peste 1,4 milioane de bugetari si pensiile a alte catea milioane de romani, cand ai datorii ce trebuie achitate, ce faci?

Un stat condus de un Guvern cu politici coerente ar ramane fidel regulii mai sus mentionate: cand miile de oameni vin sa ceara ajutoare sociale ii trimiti la plimbare.

Daca ei vin, insa, sa-ti ceara sprijin pentru o afacere, atunci i-l acorzi. Statul trebuie sa incurajeze crearea de locuri de munca, ideile de afaceri si consumul.

Dar ce a ales sa faca statul roman in urma cu 20 de luni? A cheltuit in nestire - concerte, perdele, bani alocati in teritoriu pentru investitii inutile. A lansat programe costisitoare pentru salvarea sectoarelor aproape falimentare, a marit numarul agentiilor in loc sa-l reduca si a finantat proiecte scumpe, exagerat de scumpe. Ba chiar a incurajat investitii exacerbate ca autostrada Transilvania, poate cea mai scumpa autostrada din Europa - in plus, inca neterminata.

Statul a incercat cu metode gresite sa stimuleze consumul, crezand ca a pacalit piata, doar ca a fost imposibil sa scape basma curata, inainte sa ajunga aproape intr-o situatie familemtara - ca cea a Greciei, fiindca economia romaneasca nu a fost niciodata competitiva.

Ceea ce a ingropat economia si putinele sanse sa iesim din criza a fost chiar statul, prin actiunile sale nocive, nesanatoase.

Cand statul nu incurajeaza prin taxe si dobanzi mici mecanismele pietei economice, el devine un adevarat inamic al redresarii - nu numai economice.

In Romania statul a fost in ultimii 20 de ani un inamic al dezvoltarii economiei si al cetateanului. Dependenta de stat a romanilor e foarte mare din punct de vedere social, iar cele 200 de ajutoare sociale existente intaresc acest punct de vedere, si abia acum este descurajat acest lucru - intr-un mod fortat si agresiv, insa.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#statul dusman romani, #romani dependenta stat , #romani