Strain in Romania: Chiar daca nu toti romanii fura, furtul este acceptat

Joi, 26 Decembrie 2013, ora 18:00
11141 citiri
Strain in Romania: Chiar daca nu toti romanii fura, furtul este acceptat
Foto: Arhiva personala a lui Damian Galvin

Damian Galvin a venit pentru prima data in Romania in 2003, cu niste prieteni, pentru a ajuta la renovarea unui spital din Constanta.

"Dupa o saptamana in Constanta, am ajuns in Bucuresti, pentru cateva zile, inainte de a pleca spre casa. Am decis atunci ca Bucurestiul este un fel de Argentina, dar in Europa. Un loc pe care il iubesc. Asa ca, fara prea multe prejudecati, am invatat sa iubesc Bucurestiul", povesteste Damian Galvin pentru Ziare.com.

Dupa acest prim contact cu Romania, a revenit in urmatorii patru ani, pentru a-si petrece vacantele aici. "In fiecare an, impreuna cu echipe de voluntari, am renovat orfelinate si spitale. Restul timpului ma bucuram de frumusetile tarii. In 2004 am descoperit Brasovul. Dupa o zi petrecuta in Brasov am decis ca vreau sa fac un imprumut la banca sa-mi cumpar o garsoniera acolo, sa o folosesc in vacante. A fost dragoste la prima vedere. Facusem chiar o pagina de Internet pentru a inchiria casa, in care imi exprimam sentimentele legate de Romania. Site-ul s-a numit 'magicalromania.com', dar acum nu mai este folosit", isi aduce aminte Damian.

Dragostea pentru Romania si in special pentru orasul de la poalele Tampei a evoluat brusc. La un moment dat, isi aduce aminte cum a fost nevoit sa-si calmeze iubita britanica, inchisa in baie pentru o repriza buna de plans, dupa ce si-a dat seama ca Damian s-a indragostit iremediabil de Brasov si il va pierde.

Strain in Romania: Libertatea de dupa Revolutie a fost confundata cu anarhia

"Eram in Brasov impreuna cu iubita mea, care si acum imi este prietena buna, dupa 10 ani. In prima noapte aici, dupa ce i-am povestit ca vreau sa cumpar o proprietate care sa fie apartamentul meu de vacanta, am gasit-o inchisa in baie, plangand. Dupa cateva minute, am convins-o sa-mi spuna ce s-a intamplat. Rachel a avut intotdeauna o intuitie fantastica.

In ciuda faptului ca aveam un job perfect in Marea Britanie - eram Principal Design Manager la Aston Martin - o casa frumoasa, o viata plina, Rachel si-a dat seama ca apartin Brasovului, ca acolo ma simteam complet si si-a dat seama ca ma va pierde. Fireste ca am contrazis-o. Cum sa renunt la un salariu de 70.000 de euro/an, la un job de manager la cel mai tare fabricant de masini, pentru viata intr-un oras unde salariile erau de 2.000 de euro/an?", povesteste Damian.

Chiar daca la acel moment nu a constientizat dorinta de a se muta definitiv in Brasov, Damian a trait sentimentul respectiv peste 36 de luni, cand se afla intr-o cafenea scaldata in lumina soarelui diminetii, mancandu-si micul dejun. "Am decis atunci sa-mi schimb total viata, sa renunt la tot ceea ce am invatat, muncit, trait pana atunci si sa-mi urmez noua dragoste - Romania.

"Am luat decizia de a-mi rescrie destinul cu un pix nou, pe o hartie noua, intr-o limba noua"

Am renuntat la tot ce aveam in Marea Britanie si m-am mutat in Brasov, cu 500 de euro in buzunar si o tona de idei romantice de afaceri. Mi-am socat prietenii, colegii de la munca, iar seful meu de la Aston Martin a murit de atac de cord, la 50 de ani, la o luna dupa ce am plecat.

Si aceasta veste trista mi-a dovedit ca am luat decizia buna, de a-mi rescrie destinul cu un pix nou, pe o hartie noua, intr-o limba noua. In ciuda oricarei logici, am ajuns in Brasov. Nu aveam niciun loc de munca, nu aveam iubita, nu aveam nicio rezerva de bani, aveam doar o casa in care puteam sta. Era in decembrie 2007", mai povesteste Damian.

Primii ani au fost chiar grei pentru britanicul plin de vise. A adunat un grup de prieteni si impreuna au investit intr-o casa de vacanta de inchiriat, undeva in Bran. Se numeste Craiasa Branului si este "refugiul perfect pentru a scapa de presiunea de zi cu zi".

"Am muncit foarte mult ca sa raman in Romania. In primii cinci sau sase luni am avut o mica afacere, am pierdut bani in fiecare luna. Cu alte cuvinte, am cheltuit mai multi bani decat am castigat, incercand sa-mi tin afacerea legal si corect. Nu renunt usor la lucrurile in care cred, asa ca am continuat sa lupt", mai spune el.

In afara Craiesei Branului, Damian Galvin mai conduce o mica firma imobiliara care se ocupa si cu vanzari, inchirieri, renovari si administrare imobiliara, White Mountain. Damian nu este deloc vedeta firmei, locul fiind ocupat de motanul Corbin, negru precum pana corbului, care are pagina de Facebook si adresa de email.

L-am intrebat pe Damian care sunt diferentele culturale pe care le-a resimtit, atunci cand s-a mutat in Romania si a avut numai cuvinte de lauda despre Brasov. "Brasovul este orasul oamenilor care gandesc. Oamenii se respecta unii pe ceilalti, strazile sunt mai curate decat in alte orase, nu exista betivi pe strada - in afara cazurilor in care sunt turisti straini - si este orasul in care poti sa te plimbi de mana cu iubita la orice ora din zi sau noapte fara sa te temi ca ti se intampla ceva.

"In Romania, femeile sunt femei si barbatii, barbati"

Imi mai place ca in Romania, femeile sunt femei si barbatii, barbati. Nu mi-e teama sa tin usa deschisa unei femei sau sa-i sarut mana atunci cand o vad. In Marea Britanie as fi putut fi concediat pentru astfel de gesturi, britanicii exagereaza notiunea de 'egalitate intre sexe'", mai spune Damian.

Desi locuieste aici de ceva ani, Damian nu a reusit sa invete bine limba romana. "E o placere sa traiesti in Romania. Nivelul de educatie este inalt, oamenii sunt destepti, nu e greu deloc sa gasesti o persoana inteligenta cu care sa comunici. Daca as fi stiut mai bine limba romana probabil ca m-as descurca mai bine. Nu-s prea bun la limbi straine, nici cu Engleza n-am dus-o prea bine, la scoala. Dar sper sa fac progrese in curand", mai spune britanicul.

Cand vine vorba despre motivele pentru care iubeste Romania, ii este cam greu sa descrie "o relatie emotionala atat de complexa". "Tot ce pot sa sper este sa nu se schimbe si sa nu devina atractiva pentru multi straini. Daca Romania s-ar umple de straini, si-ar pierde unicitate si identitatea. Pe de alta parte, tot cei care descopera Romania merita sa o iubeasca pentru ca sunt un fel de aventurieri. Ce mai impresioneaza cel mai mult la Romania este ca Dumnezeu conteaza si familia este importanta", mai spune Damian.

Si cum dragostea fara un pic de sare nu mai este dragoste, exista lucruri care il enerveaza. "Regulile care nu au niciun sens, dificultatile intampinate in lucrurile simple cum ar fi platitiul chiriei, birocratia, timbrele, filmele de la televizor care sunt intrerupte pentru reclama cu finetea unui elefant in magazinul de portelanuri", sunt printre lucrurile care il deranjeaza cel mai mult.

Fireste, a invatat si lectii importante in Romania si de multe ori, acestea sunt defavorabile poporului roman. "Ai incredere numai in ceea ce vezi. Imprumuta bani numai daca esti gata sa renunti la ei. Daca partenerii ar fi buni la ceva, Dumnezeu ar fi avut si el unul. Fii politicos. Exista viata si in afara Occidentului, iar calitatea vietii este mult mai buna in Romania decat in Marea Britanie, chiar daca este ambalata intr-o cutie inalta cu margini zdrentuite", sunt cateva dintre lectiile invatate de cand s-a mutat aici.

N-a vrut sa spuna daca i s-au intamplat lucruri urate, dar recunoaste ca uneori il frustreaza reactia romanilor sau birocratia. "A fost nevoie de 14 vizite la diferite institutii ale statului pentru a-mi inmatricula motocicleta adusa din strainatate. Pe de alta parte am mai incalcat eu, minor, regulile de circulatie, asa ca lipsa unei rigiditati in relatia cu statul are si avantaje si dezavantaje. Apoi, un eveniment care mi-a zguduit increderea in alti oameni a fost atunci cand am fost inselat de o prietena. Luasem la un moment dat un imprumut, nu mare, pentru o masina.

Am facut-o ca sa ajut o prietena care avea probleme cu mama bolnava si nu avea cum face altfel. De unde vin eu, atunci cand ajuti pe cineva in momente grele se creeaza o legatura pe viata. Ei bine, la o saptamana dupa ce i-am dat banii, a negat ca i-as fi dat si mai mult, spunea prietenilor comuni ca ea m-a imprumutat cu o suma de bani echivalenta aceleia pentru masina. Este o tehnica pe care am invatat-o in Romania. Cand esti vinovat de ceva, acuzi. Foarte eficient. Nu ma doare faptul ca am ramas pe cap cu un credit de 20 de ani, dar ma doare ca cineva a putut renunta la o prietenie pentru niste bani", povesteste britanicul.

L-am intrebat si care crede ca este cauza imaginii negative a Romaniei in strainatate, iar raspunsul a provenit, probabil, din experientele neplacute de pana acum. "Chiar daca nu toti romanii fura, este o mentalitate generala prin care accepta furtul, in diferitele sale forme. Banii sunt la fel de atractivi pentru romani ca si somonul pentru o pisica.

Din cauza asta, banii pot influenta decizii, schimba cursul evenimentelor si intotdeauna cand te gandesti ca ai castigat, poate aparea o oferta mai buna si pierzi totul. Daca banii ar fi interzisi in Romania, probabil ca toate problemele ar fi rezolvate. Oamenii ar lua deciziile corecte, fara sa mai fie influentati de bani, iar totul ar merge foarte bine", mai spune Damian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Damian Galvin Romania, #Damian Galvin Brasov , #romani