Strain in Romania: Comparativ cu irlandezii, romanii nu beau mult pentru a se distra

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 23:11
6724 citiri
Strain in Romania: Comparativ cu irlandezii, romanii nu beau mult pentru a se distra
Foto: Arhiva personala a lui Barry Dunne

Barry Dunne este in Romania de doi ani si, cel mai probabil, anul viitor o va parasi, dupa ce-i expira contractul cu British Council din Bucuresti.

"Pentru prima data am venit in Romania in 2011, cand am acceptat o oferta de job din partea British Council, sa predau limba engleza. In vara urmatoare, in 2014, voi pleca, din motive profesionale, fireste", a spus Barry Dunne, pentru Ziare.com.

Barry s-a nascut in Dublin, la 2 august 1976. Irlandez get-beget, n-a avut nicio problema cu adaptarea la viata din Romania, mai ales datorita jobului, care presupune interactiunea cu multi oameni.

"Nu cred ca ma pot gandi la vreun soc cultural. Am trait in Europa de Est in ultimii 12 ani, asa ca nimic nu ma poate surprinde", spune Barry.

Strain in Romania: Ridicatul din umeri - sport national

Printre lucrurile pe care le-a remarcat odata cu venirea in Romania s-a aflat si faptul ca romanii beau mai putin decat irlandezii. "Comparativ cu irlandezii, romanii nu beau mult pentru a se distra", glumeste Barry. Un alt lucru pe care l-a remarcat, dupa ce si-a petrecut atatia ani prin tari straine, a fost faptul ca romanii se descurca mai bine in limba engleza decat alti est-europeni.

"Romanii comunica in engleza mai natural decat oamenii din alte tari in care am trait, cum ar fi Ucraina sau Republica Ceha. Preferinta pentru subtitrarea programelor de la televizor ar fi unul dintre motivele pentru care spun acest lucru", adauga irlandezul.

Un alt lucru surprinzator pentru Barry este rapiditatea cu care poate traversa Bucurestiul, chiar daca este capitala cu o populatie densa. "Am remarcat inca de la inceput faptul ca niciodata nu am asteptat pentru un taxi mai mult de cinci minute, iar preturile sunt chiar rezonabile", mai spune Barry.

Inainte de a lucra in Romania, irlandezul a fost profesor de engleza in Kiev, in perioada 2008 - 2011. Printre lucrurile care ii plac cel mai mult in Romania se numara zilele calduroase de vara, imbracamintea traditionala si multitudinea de stiluri muzicale cu care a facut cunostinta, de cand locuieste aici.

L-am intrebat ce ii place si ce nu in Romania, iar raspunsul a fost legat de... mass media.

Strain in Romania: Rosia Montana, lucrul ce ma revolta cel mai tare

"Nu-mi place deloc modul in care se face presa in Romania. Exista posturi TV care imita cele mai proaste posturi americane de televiziune, cum ar fi Fox News, cu titlurile sale senzationaliste. Alte posturi acorda prea mare atentie unor oameni precum Gigi Becali. Cred ca ziare de calitate si reviste care merita sa fie citite sunt mai greu de gasit decat in alte state europene", spune Barry.

De intamplari neplacute nu a prea avut parte de cand s-a mutat aici, dar nu-i place atunci cand taximetristii incearca sa-l traga pe sfoara.

"Cele mai neplacute povesti nu sunt chiar neplacute, dar implica taximetristi care isi ascund aparatele de taxat in torpedou sau chelnerite care nu te asculta sau nu-si noteaza ce comanzi si apoi vin cu alta mancare. Ce-i drept, astfel de evenimente au fost destul de rare", isi aminteste Barry.

Irlandezul da vina pe presa britanica, atunci cand vine vorba despre imaginea negativa pe care o au romanii in strainatate. "Cauzele cred ca sunt legate de snobismul presei britanice si de aroganta post-coloniala a jurnalistilotr. Se grabesc sa publice stiri negative - sau asa cum le zic ei, 'povesti de interes general' - despre state in curs de dezvoltare, cum ar fi Romania, Ucraina, Bulgaria, Brazilia sau Africa de Sud, si nu scot in evidenta inegalitatile care exista in Marea Britanie.

Presupun ca atunci cand traiesti o viata linistita si confortabila in sudul Angliei, aparat de problemele din tara ta, nici nu-ti vine sa te indignezi din cauza lor. Din pacate, targetul jurnalistilor britanici, de obicei din clasa de mijloc, este publicul mai putin educat.

A fi imigrant in Romania nu este un lucru simplu. Multi straini au ajuns sa se stabileasca aici cu afaceri, din dragoste pentru vreo romanca sau cu speranta ca tara noastra ar fi "taramul fagaduintei". Ziare.com va prezinta in serial povesti deosebite ale unor straini care traiesc la noi. Daca sunteti strain, traiti in Romania si vreti ca povestea dvs sa fie cunoscuta, scrieti un mesaj la madalina.mitan@ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Barry Dunne strain Romania, #strain Romania, #irlandezi Romania , #romani