Strain in Romania: Galezul care a dat multinationala pe cantatul in Centrul Vechi

Marti, 11 Iunie 2013, ora 18:59
6966 citiri
Strain in Romania: Galezul care a dat multinationala pe cantatul in Centrul Vechi
Foto: Arhiva personala a lui Jonathan David

Nu exista trecator care sa nu faca ochii mari daca da cu nasul, in Centrul Vechi, de un britanic care canta la chitara, cu o palarie in fata unde se aduna bani.

Canta "oldies but goldies" - Bob Dylan, Bob Marley, Pink Floyd, John Lennon - cu un accent perfect englezesc si cu o lumina in ochi care arata ca-i place ceea ce face.

Jonathan David are 37 de ani, a "aterizat" pentru prima data in Romania in 2007, in Vama Veche, iar atunci s-a indragostit de Romania. Dupa doi ani s-a indragostit si de o romanca, tot in Vama Veche, si a decis sa ramana aici.

"Calatoream prin Europa de Est cand un prieten mi-a povestit de Vama Veche. Asa ca am ajuns in Bucuresti, am stat o noapte acolo si apoi am 'aterizat' in Vama Veche, unde am stat cateva zile", povesteste Jonathan.

Fost inginer, nascut in Cardiff (Tara Galilor), si-a petrecut ani buni de zile angajat al unor multinationale, inainte de a decide la un moment dat sa isi ia lumea in cap si sa calatoreasca. Cine vrea sa-i afle povestile, ii poate citi blogul.

Soarta l-a dus in Vama Veche, unde a revenit si in 2009, cu acelasi prieten care il dusese si prima data. "In 2009 am cunoscut o fata si opt luni ni le-am petrecut vizitandu-ne unul pe celalalt, pana cand am terminat eu cursurile de sociologie. In mai 2010, m-am mutat definitiv in Bucuresti", mai spune cantaretul ambulant.

Strain in Romania: De ce-l primiti pe printul Charles?

"Am venit in Romania cu mintea deschisa si am invatat ca, daca imi mentin aceasta atitudine, ma pot adapta la aproape orice si pot sa-mi fac viata interesanta in Romania", spune Jonathan.

La inceput, l-a socat numarul mare de romani care vor sa plece din tara si a mai avut o problema cu soferii care claxoneaza, la semafor, exact atunci cand culoarea devine verde si nu apuci sa pleci de pe loc.

De cand s-a mutat in Romania, impreuna cu Raluca, a trecut prin multe "experiente romanesti". "Imi plac muntii, tuica, trenurile vechi, prietenii noi si Vama Veche. Nu-mi plac ciorba de burta si soriciul", mai spune chitaristul.

Strain in Romania: Britanicul care se joaca cu laserele si uraste politicienii

Dupa ce s-a stabilit in Romania, a cantat la chitara in Centrul Vechi. Apoi au inceput sa-l cunoasca patronii cluburilor si barurilor din zona si sa-l cheme. A primit invitatii sa cante si pe la festivalurile din tara.

Cu toate acestea, nu vrea sa se angajeze intr-un loc fix. Impreuna cu Raluca organizeaza tot felul de actiuni caritabile, incercand sa ajute copiii orfani. O poveste frumoasa este aceea ca, intr-unul din anii trecuti, a facut o cheta printre prieteni pentru ca voia sa duca niste copii in vacanta, in Vama Veche.

A reusit sa stranga astfel 1.000 de euro, bani cu care a dus 40 de copii in Vama Veche. Acolo au primit reduceri substantiale la cazare, atunci cand oamenii au aflat ce e cu ei.

"Imi castig existenta cantand la concerte, festivaluri si pe strada", spune Jonathan, care oricum nu se vede intors intr-o multinationala.

L-am intrebat ce nu-i place in Romania si a vorbit un pic despre atitudinea xenofoba a romanilor fata de rromi. "Cred ca atata vreme cat atitudinea romanilor fata de rromi nu se va imbunatati, problemele create de acestia vor continua, ca intr-un cerc vicios", spune Jonathan.

Despre imaginea negativa a Romaniei in strainatate, englezul spune ca "aceasta nu exista doar in afara Romaniei. Multi romani isi vad propria tara intr-o lumina negativa. Am intalnit oameni care ma intreaba de ce m-am mutat aici si se uita la mine ca si cum mi-as fi pierdut mintile. Pe de alta parte, de cate ori vorbesc cu turisti straini care vin aici, acestia pleaca acasa cu o impresie foarte buna despre Romania. Despre tara si despre romani".

A fi imigrant in Romania nu este un lucru simplu. Multi straini au ajuns sa se stabileasca aici cu afaceri, din dragoste pentru vreo romanca sau cu speranta ca tara noastra ar fi "taramul fagaduintei". Ziare.com va prezinta in serial povesti deosebite ale unor straini care traiesc la noi. Daca sunteti strain, traiti in Romania si vreti ca povestea dvs sa fie cunoscuta, scrieti un mesaj la madalina.mitan@ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Jonathan David chitara Centrul Vechi, #cantaret britanic Centrul Vechi, #cantaret ambulant britanic , #romani