Strain in Romania: Ridicatul din umeri - sport national

Marti, 25 Iunie 2013, ora 20:27
8975 citiri
Strain in Romania: Ridicatul din umeri - sport national
Foto: Arhiva personala a lui Dean Edgar

Din cei 52 de ani ai sai, impliniti chiar de Rusalii, Dean Edgar, un britanic nascut in Manchester, si-a petrecut deja sapte in Romania.

Are o firma de consultanta pentru strainii si companiile straine care vor sa se mute sau sa isi desfasoare activitatea in tara noastra, Moorcroft Services Romania. Surprinzator, nu s-a mutat in Romania pentru vreo frumusete locala - sau cel putin n-a recunoscut acest lucru - ci pentru afaceri.

"M-am nascut in 1961, in Manchester. Am facut afaceri conducand o companie de IT, in sudul Angliei, pana cand am decis sa ma mut in Romania", isi incepe Dean povestea, pentru Ziare.com.

"Am venit pentru prima data in Romania in septembrie 2000 cand, impreuna cu partenerul meu de afaceri de atunci, am fost invitati de un client turc care isi facuse afacere aici. Am venit sa discutam oportunitati de afaceri", povesteste Dean.

Apoi, partenerul sau de afaceri s-a mutat aici in 2002, moment in care el a ramas in Marea Britanie, pentru a avea grija de afacerea IT. "El a venit aici si a facut afaceri in domeniul IT, cu parteneri turci, iar eu am ramas acolo.

Obisnuiam sa vin in Romania o data la doua-trei luni. In 2005 am divortat, iar compania a intrat in lichidare. Partenerul meu de aici intrase si in afaceri cu terenuri. M-a chemat aici si, in martie 2006, am vandut tot ce aveam in Marea Britanie si m-am mutat in Romania", mai spune Dean Edgar.

Printre lucrurile contrastante pe care le-a observat la inceput, desi sustine ca "mutarea n-a fost chiar dureroasa", s-au aflat drumurile proaste si cladirile luxoase ridicate langa unele darapanate.

"Veneam aici de cativa ani, asa ca mutarea nu a fost chiar dureroasa. Eram obisnuit cu Romania si se pare ca Romania s-a obisnuit cu mine. M-am indragostit de Romania in 2000, asa ca am acceptat-o imediat, cu toate ciudateniile sale", isi aminteste britanicul.

(Foto: Silviu Pal)

Socul initial a constat in observarea mai multor lucruri ciudate pentru un occidental. "Cladirile fara nicio noima, drumurile, trotuarele, cladirile noi construite langa case darapanate, drumuri incepute si neterminate" sunt lucruri care l-au surprins in Romania. Si probabil ca aceleasi lucruri il deranjeaza si acum, chiar daca are numai cuvinte de lauda la adresa tarii noastre.

Strain in Romania: Rosia Montana, lucrul ce ma revolta cel mai tare

In plus, diferentele dintre mediul in care traise pana a se muta in Romania si mediul pe care l-a adoptat aici ar fi lipsa de corectitudine politica si lipsa de protectie sociala si medicala.

Cand vine vorba despre lucrurile pe care le iubeste cel mai mult in Romania, Dean vorbeste despre "traditii, peisaje si modul in care romanii stiu sa improvizeze, in diferite situatii".

Strain in Romania: Urasc abilitatea romanilor de a minti, fura si insela

Cat despre lucrurile pe care le uraste cel mai mult in Romania, tot el aminteste despre "cainii vagabonzi, lipsa de punctualitate si politicienii". Putin dintre strainii stabiliti in Romania ii privesc cu ochi buni pe politicieni.

L-am intrebat pe Dean si care este lucrul care il enerveaza cel mai tare in Romania. "Sunt putine lucruri care ma enerveaza cu adevarat in Romania, dar pot sa spun ca ma simt frustrat de birocratia de aici. Nu voi putea accepta niciodata modul in care romanii dau din umeri de parca acest gest ar rezolva orice problema. Am trait multe situatii in care oameni care au intarziat ore intregi la o intalnire au ridicat din umeri si atat. Este foarte frustrant. Parca ridicatul din umeri este sportul national al romanilor", mai spune Dean Edgar.

Vis-a-vis de imaginea proasta pe care strainii o au despre romanii care ajung in alte tari, Dean explica totul din punct de vedere politic, dand vina pe fortele de dreapta, fie ele politice sau media.

Strain in Romania: Galezul care a dat multinationala pe cantatul in Centrul Vechi

"Vorbind ca cetatean britanic si bazandu-ma pe ceea ce aud si vad in Marea Britanie, Romania este o tinta facila pentru entitatile de dreapta, fie ele politicieni sau media. Actualele legi din Marea Britanie legate de imigratie par sa fi esuat. Teroristii sunt acceptati fara nicio problema, la fel ca alte grupuri. Problema rromilor romani rasare in Marea Britanie atunci cand aripa de dreapta se napusteste asupra ei ca un caine turbat.

Cred ca este vorba despre o tema rasista care se insinueaza incet pe scena politica. Vi se pare justificat? Mie nu!", raspunde Dean.

A fi imigrant in Romania nu este un lucru simplu. Multi straini au ajuns sa se stabileasca aici cu afaceri, din dragoste pentru vreo romanca sau cu speranta ca tara noastra ar fi "taramul fagaduintei". Ziare.com va prezinta in serial povesti deosebite ale unor straini care traiesc la noi. Daca sunteti strain, traiti in Romania si vreti ca povestea dvs sa fie cunoscuta, scrieti un mesaj la madalina.mitan@ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dean Edgar, #strain Romania, #straini afaceri Romania , #romani
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Da, dar și băgatul lăboaielor până-n umeri în toate avuțiile țării!