Strain in Romania: Un militian mi-a pus pistolul la tampla

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 18:29
9072 citiri
Strain in Romania: Un militian mi-a pus pistolul la tampla
Foto: Arhiva personala a Monikai Puiu

Monika Puiu a ajuns pentru prima data in Bucuresti in septembrie 1988. Avea un contract de munca de sase luni si venise cu gandul sa ramana in Romania maximum 18 luni.

Cunoscuse un roman, la ambasada Romaniei din Viena, care ii fusese chiar simpatic, si isi aducea aminte despre o emisiune la un post austriac de televiziune in care o femeie din Romania povestea despre modul in care sunt distruse satele.

Oamenii erau luati din sate si duse in blocuri construite de regimul Ceausescu. "Tin minte ca am ramas impresionata atunci", povesteste Monika Puiu.

"Eram angajata unei companii de import-export specializata in comertul de tip barter. Jobul meu era sa cumpar masini si unelte din Romania si sa ofer in schimb portocale si lamai. Atunci cand am fost trimisa in Romania ma gandeam ca va fi o adevarata provocare si ma pregatisem sa ajung intr-o tara ca in Africa de Est sau Asia. Europa de Est nu era un 'target' pentru mine pentru ca stiam ca afacerile se fac la 'un pahar de alcool', iar eu nu beau alcool.

Atunci cand a aparut postul in Romania nu am vrut sa merg, la inceput. Dupa doua luni, nimeni nu voia sa mearga si atunci am cerut sa plec eu. Seful m-a sfatuit sa nu ma duc, din cauza conditiilor de trai, dar cu cat imi zicea mai mult sa nu plec, cu atat voiam mai mult sa plec. Am aterizat in Bucuresti cu o singura valiza si am asteptat camionul cu utilaje de la firma", ne-a declarat Monika Puiu.

A ajuns in Romania in plina "glorie" comunista, cand mentalitatea directorilor de companii nu a ajutat-o deloc sa faca afaceri. "Nimeni nu voia sa lucreze cu un partener nou, chiar daca era vorba despre o firma austriaca mare. Oamenii erau politicosi dar distanti. Mergeam de la o companie la alta, incercam sa-i fac pe oameni sa accepte ce le ofeream. In primul an i-am spus directorului general al companiei mele ca nu vedeam 'luminita de la capatul tunelului', dar nu am renuntat", mai spune austriaca.

Strain in Romania: Libertatea de dupa Revolutie a fost confundata cu anarhia

Mentalitatea romanilor in materie de schimburi comerciale nu a fost singura piedica in calea adaptarii sale. Totul era diferit fata de viata cu care era obisnuita in Austria. "Dupa asezarea geografica ma asteptam la o vreme calduta, la palmieri, dar nu a fost deloc asa. Unde locuiam eu, in Linz, poluarea era foarte mare din pricina industriei locale, si am crezut ca in Bucuresti voi scapa de asta. Dar iarasi nu a fost asa. Cel mai greu am suportat intunericul de pe strazi dupa ce se lasa seara", isi aduce aminte Monika Puiu, despre perioada de inceput.

Ceea ce spune cu tarie este faptul ca, de cand a ajuns in Romania, viata i s-a schimbat total. "Inainte sa vin aici traiam si locuiam in Linz, aveam doi caini, eram singura, munceam mult si mergeam prin cluburi", spune aceasta.

Una dintre cele mai puternice amintiri pe care le are aici este o intamplare infricosatoare din timpul Revolutiei din 1989. "In 1989, in timp ce Nicolae Ceausescu vorbea la ultimul Congres al PCR, ma indreptam spre apartamentul meu din centrul Bucurestiului, in masina. Chiar inainte sa intru in garaj, o masina de militie mi-a blocat drumul, iar un barbat mi-a cerut sa plec de acolo. I-am spus ca acolo locuiesc si vreau doar sa ajung acasa. Mi-a pus pistolul la tampla (nu exagerez deloc) si a inceput sa tipe la mine, nu am am inteles ce.

Nu stiu cum am reusit sa ies din situatia aceea, dar am facut un lucru curios, daca stau si ma gandesc acum la el. In loc sa ma duc la un prieten din ambasada, m-am dus la persoana din Ministerul de Externe care se ocupa de relatiile cu Austria. Aproape plangand si in stare de soc, i-am povestit ce am patit.

A fost foarte dragut, m-a ascultat si m-a calmat pana cand am reusit sa gandesc din nou normal si m-am dus acasa ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Revolutia a batut la usa si au trecut ani intregi pana cand am l-am intalnit din nou pe acel om care m-a ajutat si am putut sa-i multumesc cum se cuvine", povesteste Monika Puiu.

Niciuna dintre povestile de mai sus nu a impiedicat-o insa sa iubeasca Romania. Si este lucrul pe care il spune intotdeauna cu un zambet pe buze. "Iubesc Romania. Este un loc minunat, frumos in fiecare coltisor. Mi-a placut inca de la inceput, cu toate contrastele sale. Am intalnit aici oameni minunati, si nu vorbesc numai despre familie si prieteni. Imi plac tinerii care sunt atat de nerabdatori sa evolueze, sa fie mai buni, sa faca lucrurile mai bine.

Chiar daca nu intotdeauna sunt multumita de afacerile pe care le fac, tin mult la echipa mea. Voi fi intotdeauna recunoscatoare romanilor care m-au sprijinit inca de la inceput si au facut ca viata mea sa fie mai frumoasa in fiecare zi. Romania mi-a aratat si cum poti gasi frumusete in intuneric - si aici ma refer la perioada dinainte de Revolutie - ", mai spune austriaca.

Fireste, are si nemultumiri legate de lucruri care se intampla aici si mentioneaza sistemul medical si educatia. "Sistemul medical si educatia sunt o rusine pentru aceasta natiune", spune austriaca, care este administratorul firmelor VA Intertrading Austria SRL si NHR Agropartners SRL, ambele active in agricultura. Este casatorita si are doi copii.

Am intrebat-o si de ce crede ca Romania are o imagine proasta in strainatate si ne-a raspuns ca "nu mai este atat de rea ca in trecut". "Romanii calatoresc prin toata lumea si multi au o parere foarte buna despre romani. Dar vestile rele circula mai repede decat cele bune. Cred ca imaginea romanilor din strainatate poate fi schimbata numai de catre romani", mai spune Monika Puiu.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Monika Puiu, #strain in Romania , #romani