Sunt mama si ii cresc in Romania! - De la cititori

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 14:27
10528 citiri
Sunt mama si ii cresc in Romania! - De la cititori

Ma uit la el, are 9 ani. Asculta cu sonorul la maximum o melodie rock. Nu a calcat in viata lui printr-un club, dar asta-l misca pe el acum, sa asculte o melodie rock si nu, nici vorba de satanism.

Tot ce a retinut de la orele de religie din scoala de stat este ca, daca se mai poarta rau cu fratii, va ajunge...in Iad, convingere ce i-a fost sadita, fara ca eu sa fiu de acord, dar asta-i alta poveste. Intre timp, am schimbat scoala cu una unde nu se fac ore de religie.

Ma uit la el cum simte muzica si, pentru prima oara, mi-e teama. Nu teama aia ca atunci cand facea 40 grade temperatura, ci o teama ca in Romania cea de acum nu-l pot proteja. Ca maine un produs al sistemului in care mentalitatea conform careia respectul fata de reguli si legi = prostie/not cool il va rani!

Acum asculta muzica linistit in camera lui, peste cativa ani va merge intr-un club si cred ca imaginea cu tinerii arsi va dainui in memoria multor parinti ca cel mai mare cosmar.

Si nu pot sa nu ma intreb din ce in ce mai des in ultimele luni: oare gresesc ca am decis sa-mi cresc cei trei baieti in Romania? Pentru ca, daca e sa faci o statistica printre politicieni, majoritatea si-au exportat copiii inca de prin liceu la scoli particulare in strainatate...

Ma macina gandul ca orice schimbare mai importanta de sistem nu vine ca o reactie normala, ci pentru ca cineva a murit sau mai multi au murit. Ma ingrijoreaza ca sistemul nu te pregateste sa iti exprimi opinia public, civilizat, ca nu exista exercitiu acceptat in acest sens, ca strigam doar cand ne ajunge cutitul la os si atunci obtinem victorii trecatoare.

Ca suntem educati inca de mici sa nu punem intrebari, ca dam spaga pentru a obtine... normalul, ca a avea succes inseamna sa ai BMW si sa fii smecher, sau sa te mariti cu un italian bogat si singurul tau stres sa fie acela de a ajunge la sala pana nu se razgandeste antrenorul personal platit cu bani grei... sau succes inseamna sa ai coloana oficiala si sa crezi ca functia tine loc de competenta!

Miercuri, opinia publica a invins si le-a dat inca o data o lectie aspra politicienilor care cred ca votul nostru poate fi cumparat cu mici si bere la coltul strazii. Le-a aratat ca nesimtirea, ignoranta, inactiunea inca mai pot fi sanctionate de electorat.

Iar daca noi, ca electorat, am fi mai prezenti, mai vocali in mod constant, atunci poate ca vocea noastra nu ar mai fi atat de usor cumparata, iar conducatorii nostri nu vor mai fi alesi doar de anumite segmente ale societatii.

Am fost fericita miercuri, dar nu m-am imbatat cu apa rece. Poti schimba oamenii de la varf, dar nu poti schimba practicile de coruptie usor! Nu e ca atunci cand vrei sa te lasi de fumat si ai nevoie de un numar specific de zile - coruptia nu e un obicei in Romania, e mai mult de atat - e o plaga! Suntem cu totii ciumati.

Nu ne-a educat nimeni sa fim altfel, ci dimpotriva - am fost stimulati sa actionam gresit pentru a obtine acel ceva de care aveai neaparata nevoie.

Pe 21 decembrie veneam din provincie in Bucuresti cu totul intamplator. Am auzit strigandu-se pentru prima oara in viata mea "Jos comunismul!" si atunci am avut revelatia cu mintea mea tanara de atunci ca oamenii nu voiau sa schimbe doar omul de la varf, ci tot sistemul!

Dupa 26 de ani, mi se pare mie sau suntem pusi in fata aceleiasi probleme: reformarea din temelii a sistemului corupt?

Ma macina gandul ca nu vom sti cum sa facem asta corect. Mi-e teama ca vom continua sa acceptam jumatati de masura. Dar sunt parinte si am decis sa-mi cresc copiii in Romania - daca vor dori sa plece e optiunea lor, dar pana atunci vreau sa pun umarul la o Romanie scuturata de plaga coruptiei, o Romanie in care nimicnicia e pedepsita corect, o Romanie ce isi poate regasi demnitatea in lume, o Romania care are o voce in orice forum international si nu se piteste dupa statusuri de Facebook!

Sunt pregatita sa lupt pentru asta cu tot ce pot eu, pentru ca am decis sa traiesc in Romania si vreau tara la care visam in acel 21 Decembrie cand am venit in Bucuresti.

Amalia Sterescu - consultant, business coaching, public speaking, outsourcing advisor

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#incendiu club Colectiv, #politicieni romania, #coruptie Romania, #clasa politica Romania , #romani