Telefonul Copilului: Copiii sunt abuzati si batuti sau nevorbiti si pusi pe sotii

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 08:11
13698 citiri
Telefonul Copilului: Copiii sunt abuzati si batuti sau nevorbiti si pusi pe sotii
Foto: Asociatia Telefonul Copilului

Peste 100.000 de copii si adulti au sunat, de la inceputul anului, la numarul de telefon 116 111. Sunt raportate cazuri de abuz in familie, de abandon emotional sau unii copii suna doar ca sa se amuze.

Asociatia Telefonul Copilului (ATC) este singura organizatie non-guvernamentala din Romania care ofera servicii de consiliere, informare, indrumare si monitorizare in ceea ce priveste protectia drepturilor copilului si ale familiei, prin intermediul liniei telefonice gratuite la nivel national 116 111.

Numarul de telefon functioneaza zilnic, in intervalul orar 08.00 - 00.00.

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

116 111 este implementat in alte 19 state europene, iar in Romania, apelul catre 116 111 este gratuit oferit de Romtelecom si Cosmote.

"Noi ne-am manifestat deschiderea, am facut demersuri si am initiat discutii pentru a oferi acces gratuit catre 116 111 si din celelalte retele de telefonie. Raspunsul primit a facut referire la plata apelurilor, iar noi nu dispunem de fondurile necesare pentru a acoperi costurile unui trafic de apeluri pe care nici nu il putem estima. De asemenea, nu consideram ca "telefonul copilului 116 111", singurul serviciu social de acest tip la nivel national, este un serviciu pe care copilul trebuie sa il plateasca", a explicat, pentru Ziare.com, Catalina Florea, director executiv al Asociatiei Telefonul Copilului.

Cei 12 asistenti sociali si psihologi care ofera consiliere au de-a face cu cazuri diverse. Din fericire, numarul copiilor care suna pentru ca sunt abuzati de parinti este destul de mic.

"Toate cazurile preluate la 116 111 sunt tratate cu profesionalism de catre asistentii sociali si psihologii Asociatiei Telefonul Copilului indiferent ca este vorba despre un caz de abuz in care agresorii sunt parintii sau rudele sau orice alta persoana.

Si copiii sesizeaza la 116 111 cazuri de abuz, insa astfel de cazuri sunt in numar mic (10%); in general, acestea sunt transmise de parinti, rude sau alte persoane. Orice caz de abuz este transmis in regim de urgenta institutiilor abilitate care pot interveni si evalua situatia", ne-a spus Catalina Florea.

Topul motivelor

Daca ar fi sa faca un top al motivelor apelurilor telefonice de la minori, pe primul loc se afla nevoia de comunicare a micutilor. "Parintii lipsesc tot mai mult din viata copiilor din cauza programului de lucru incarcat sau din cauza locului de munca in strainatate, iar copiii acuza abandonul emotional", explica reprezentantul Asociatiei Telefonul Copilului.

Un alt motiv ar fi dorinta de imbunatatire a relatiei cu parintii. "Copiii sunt afectati de faptul ca parintii nu acorda importanta nevoilor lor de afectiune, de exprimare si dezbatere a problemelor specifice varstei si, de aceea, se creeaza o bariera de comunicare si relationare intre acestia. Uneori, copiii recurg la gesturi extreme, deoarece nu reusesc sa identifice o cale de comunicare cu parintii lor", spune Catalina Florea.

Violenta in familie este un alt motiv pentru care copiii suna la 116 111. "In astfel de cazuri, copiii sunt martori sau, uneori, victime ale violentei domestice. Efectele violentei domestice asupra copiilor identificate la telefonul copilului 116 111 sunt: parinti - modele negative; relationare deficitara intre membrii familiei bazata pe intimidare, teama de exprimare; stari de stres, depresii, tulburari de comportament pentru membrii familiei", adauga directorul asociatiei.

"Inregistram, de asemenea, si apeluri de amuzament din partea copiilor, pe care le ascultam deopotriva pentru ca, asa cum ni s-a demonstrat de-a lungul timpului, unele dintre acestea s-au transformat ulterior in cazuri reale", mai spune Catalina Florea.

Un caz cutremurator

Unul dintre cazurile impresionante, petrecute in ultimul timp, este cel al unei fete de 16 ani, abuzata de propria-i familie, dar si de familia prietenului sau, care a obligat-o sa se prostitueze in Spania.

"Faptul ca sunt parinti care isi supun copiii la foarte multe tipuri de abuzuri nu mai este niciun secret. Insa cazul preluat mai jos este intr-adevar strigator la cer. Ne-a contactat matusa unei fete in varsta de 16 ani pentru a ne relata faptul ca nepoata sa este molestata fizic foarte grav de catre parinti. Ulterior, matusa ne-a detaliat situatia fetei.

In urma cu noua luni, fata s-a deplasat in Spania impreuna cu familia prietenului sau, parintii consimtind acest lucru prin intermediul unei procuri notariale. Pe teritoriul Spaniei, fata a fost obligata sa practice prostitutia de catre prietenul sau si familia acestuia. Fusese repatriata in urma cu doua saptamani, de cand a inceput calvarul abuzurilor fizice si nu numai si in familia sa.

Tatal sau ii adresa cuvinte grele, iar intr-o zi a obligat-o sa intretina relatii sexuale cu un tanar in schimbul unei sume de bani. Fata a incercat sa se opuna, insa a fost batuta crunt. Dupa consumarea actului sexual, a reusit sa fuga, adapostindu-se la matusa care ne-a contactat. Matusa era foarte ingrijorata de situatia fetei, de sanatatea sa psihica.

Fata isi dorea sa duca o viata normala, sa isi reia cursurile scolare pe care le abandonase in clasa a VII-a si sa uite ce a trait in Spania si la intoarcerea acasa. Ca urmare a acestui apel am contactat de urgenta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care a intervenit pentru protejarea fetei impotriva oricarei forme de abuz. In prezent, fata se afla in plasament familial la matusa care ne-a contactat", povesteste Catalina Florea.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul. Citeste sfaturile psihologilor si invata din experientele impartasite de cititori.

Contribuie si tu cu propria ta poveste, pune intrebari si primeste raspunsuri specializate, la adresa de mail cuvinteledor@ziare.com

Campanie este sustinuta de Romtelecom si Asociatia Telefonul Copilului.

Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Telefonul Copilului, #telefon copii abuzati, #telefon abuzuri copii , #romani
Comentarii