Tinerii intre 16 si 24 de ani sunt mai saraci decat pensionarii

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 22:21
3412 citiri
Tinerii intre 16 si 24 de ani sunt mai saraci decat pensionarii

Daca, in urma cu trei ani, rata saraciei era mai mica pentru pensionari decat pentru media populatiei, intre timp pensiile au crescut, iar copiii si tinerii care au intre 16 si 24 de ani sunt mai saraci decat pensionarii, rezulta dintr-un studiu dat publicitatii miercuri.

Profesorul Marian Preda, de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala-Universitatea Bucuresti, arata in studiul sau "5 Mituri privind sistemul de pensii din Romania" ca pensia reprezinta una dintre cele trei modalitati de inlocuire a salariului "atunci cand un salariat nu mai poate sa munceasca", informeaza Mediafax.

Studiul sau a dorit sa darame, si in viziunea autorului a reusit, ca pensionarii sunt cei mai saraci dintre romani, ca ei sunt si cei mai in varsta, ca muncesc o viata si ca traiesc putin, ca pensiile sunt exagerat de mici comparativ cu salariile si ca femeile trebuie sa se pensioneze mai devreme decat barbatii.

Potrivit lui Marian Preda, tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani sunt in medie mai saraci decat pensionarii.

Referitor la varsta pensionarilor romani, Preda arata ca din cei aproape sase milioane de pensionari inregistrati, doar 4,2 milioane au peste 60 ani, existand diferente majore intre judete, in unele fiind foarte multe cazuri de pensionari de invaliditate.

In ce priveste cel de-al treilea mit "pensionarii muncesc o viata si traiesc putin", Marian Preda sustine ca, in realitate, speranta de viata la 65 de ani e mare, respectiv 14 ani la barbati si 17 ani femei.

Pensiile au crescut mai mult decat inflatia

Pentru a argumenta ca pensiile nu sunt exagerat de mici in comparatie cu salariile, initiatorul studiului a aratat ca pensiile au crescut cu mult mai mult decat inflatia, respectiv cu 67,5 % in 2007, in conditiile in care inflatia era de 4,8%.

In ce priveste pensionarea mai rapida a femeilor, Marian Preda a aratat ca 75% dintre romani sunt de acord cu acest lucru, in opinia lor femeia trebuind sa iasa la pensie la 55 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#saracie pensionari Romania, #saracie tineri Romania, #saracie Romania, #Marian Preda studiu saracie , #romani
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
20 euro acumulati lunar timp de 40 de ani si bonificati lunar cu o rata anuala a dobanzii de 5% asigura o pensie de 227 euro vreme de aproape 16 ani ! Cat au contribuit pensionarii ?