Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam sa ne dea cineva!

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 06:00
8408 citiri
Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam sa ne dea cineva!
Foto: Fundatia Caesar

Romania s-a schimbat, s-au facut lucruri bune, insa paradoxul este ca nu avem o directie clara spre care ne indreptam. Alexandru Lazar este de parere ca avem un potential mare si ca, impreuna, trebuie sa cream un proiect de tara pentru a putea da valoare acestui potential.

"Trebuie sa ne implicam cu totii! Trebuie sa nu mai cerem urmatoarei generatii sa repare ce nu am reparat noi. Trebuie sa facem noi deja! Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam", considera tanarul.

Alexandru George Lazar este avocat si doctorand in domeniul institutiilor microfinanciare, microcreditare si responsabilitate sociala corporativa (RSC). Lucreaza si a lucrat doar in Spania. "Este tara in care am efectuat studiile universitare si in care continui, fiind acum doctorand in cadrul ESADE. De asemenea, Spania este si tara in care am inceput sa lucrez si in care imi desfasor activitatea profesionala atat ca partener la firma de avocatura IntLaw, cat si ca profesor asociat in cadrul Facultatii de Drept Pompeu Fabra", explica Lazar.

Din Spania, Romania se vede ca o tara plina de oameni bine pregatiti, o tara care are resurse, o tara cu o pozitie geografica ideala dar, in acelasi timp, "ca o tara care nu este unde ar trebui sa fie pe plan economic si social la nivel international", a declarat avocatul, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Generatia care va schimba profund societatea romaneasca. In 10-20 de ani

Tanara care a pus umarul la condamnarea lui Visinescu: Viitorul e de partea noastra!

Hai sa-ncepem de la zero, corect si curat, sa fim noi asa cum ne dorim sa fie tara!

Romania dezvoltata, democratica si demna. Acum este momentul, acum e sansa noastra!

Nu-i de ajuns sa ne indignam. Trebuie sa conducem Romania pe un fagas mai bun!

Uitati-va la noi! Suntem generatia '80. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8

"Am sa dezvolt. Pare ca in loc sa faca pasi inainte, Romania bate pasul pe loc. Cu alte cuvinte, iroseste energia, fara niciun rezultat. Sau cu rezultate prea putine. Din pacate, mai vad ca in Romania oamenii nu se simt apreciati la adevarata lor valoare. Multi, din pacate, traiesc un sentiment de nerecunoastere a tarii fata de efortul lor. Capacitatea lor nu este rasplatita. Nu ma refer doar la bani. Ma refer si la energia pe care o investesc in fiecare zi doar ca sa razbata si sa se lupte cu sistemul.

Mai vad si partea pozitiva: exista initiativa. Sunt grupuri, organizate sau nu, de oameni ce doresc schimbarea in bine. Oameni ce au iesit din starea de letargie si au decis sa isi suflece mainile si sa treaca la actiune. Sa schimbe in bine societatea in care traiesc. Un exemplu de initiativa este i74, initiativa cetateneasca de modificare legislativa coordonata de catre fundatia CAESAR, al carei membru sunt", completeaza Alexandru.

Ce s-a schimbat in bine si in ce directie ne indreptam?

"De indreptat ne indreptam, dar fara directie.... E paradoxal", crede avocatul. In opinia sa, "trebuie sa existe initiativa, trebuie sa avem un proiect de tara. Trebuie sa faca un pas in fata liderii adevarati ca sa putem vorbi de o directie".

Partea buna, crede Alexandru Lazar, ar fi ca "nu mai avem o coruptie generalizata".

"Coruptia generalizata omoara orice sistem. Lupta anticoruptie incepe sa se faca simtita. Se vede ca se creeaza o patura de antreprenori tot mai solida. Generatia din care fac parte doreste o schimbare in bine a societatii. Acestea sunt lucruri pozitive", continua tanarul.

In ceea ce priveste valorile societatii romanesti, comparativ cu valorile occidentale, Alexandru crede ca per ansamblu societatea poate fi impartita.

O parte, care sper sa fie majoritara, care isi asuma si aplica valori precum onoare, corectitudine si toleranta. Desi, din pacate, uneori se uita a fi tolerant. Asta e un paradox. Desi biserica are influenta in morala sociala, de multe ori toleranta nu se face simtita. In general, biserica are o influenta prea mare in comparatie cu tarile din occident.

O a doua parte, sper eu minoritara, cu alti parametri de valori precum: smecheria, bagatul in fata la cozi, zeflemeaua etc. Cred ca trebuie sa lucram, impreuna, la valorile romanilor si sa largim cat mai mult prima categorie.

Alexandru Lazar

"Trebuie sa cream, nu sa asteptam!"

Fondul nostru ca natie este diversitatea. Chiar daca nu recunoastem asta sau nu o constientizam. Romania este o natiune foarte, foarte tanara, formata din multe natii si etnii, puncteaza Alexandru.

"Trebuie sa interiorizam si sa respectam asta. Sa ne mandrim cu acest lucru. Asa cum a facut-o Canada, de exemplu. Filosofia despre Romania este ca are un potential mare si ca, impreuna, trebuie sa cream un proiect de tara pentru a putea da valoare acestui potential.

Asta se face doar daca suntem proactivi. Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Sa nu asteptam sa ne faca cineva ceva sau sa ne dea ceva. Trebuie sa cream, nu sa asteptam", subliniaza avocatul.

El crede ca gresim mult ca "ne place sa fim predicatori si pacatosi, in acelasi timp, criticam, dar nu construim".

"Trebuie sa ne implicam. Trebuie sa fim uniti si toleranti. Trebuie sa avem un proiect de tara", continua Alexandru Lazar.

Capitalul uman, spune el, este punctul forte al tarii noastre. Daca ar avea putere de decizie in Romania, Alex s-ar inconjura de "oameni mai buni si mai bine pregatiti" ca el, care l-ar ajuta sa ia deciziile adecvate. "Aceste decizii ar trebui sa acopere toate campurile actuale: justitie, sanatate, educatie, relatii internationale, antreprenoriat si economie etc".

"Primul pas ar fi sa premiem profesionistii din sistem care isi fac treaba bine si sa ii inlocuim pe restul. Trebuie sa premiem si sa ii rasplatim la adevaratul plus de valoare pe care il dau societatii pe toti profesionistii, in special categorii profesionale precum pe profesori, medici si politisti", completeaza tanarul.

Schimbarea, spune avocatul roman, trebuie inceputa "de la a avea un proiect de tara, de la a crea un consens si un drum de ruta comun. Drum la care toti sa punem umarul si sa il parcurgem".

Rolul societatii civile in Romania

Societatea civila incepe sa aiba un rol activ, face tot mai mari presiuni pentru ca cei din sistem sa isi faca treaba mai bine. "Asistam la conturarea unei societati civile sanatoase. Asta este foarte bine", considera tanarul.

Viitoarea generatie ar trebui sa faca ceea ce trebuie sa facem si noi. Sa se implice. Trebuie sa nu mai cerem urmatoarei generatii sa repare ce nu am reparat noi. Trebuie sa facem noi deja!
Alexandru Lazar

"Daca se va aplica un proiect de tara, fezabil, si daca vom avea un drum de ruta stabilit si realist, Romania va fi pe drumul cel bun. Astfel, Romania ar putea deveni un exemplu si un punct de reper pentru alte tari la nivel european si mondial. Dar pentru asta trebuie sa ne implicam cu totii", conchide Alexandru Lazar.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alexandru Lazar Romania de Maine, #tineri viitor Romania, #campanie Romania de maine , #romani