Unul din patru romani apti de munca traieste in strainatate

Luni, 22 Septembrie 2008, ora 09:51
2292 citiri
Unul din patru romani apti de munca traieste in strainatate

Dezvoltarea economica a Romaniei este pusa in pericol dupa ce un sfert din populatia activa a devenit "migratoare". Astfel ca, in sanatate, educatie, si multe alte domenii, lipsa personalului devine o realitate dureroasa.

Guvernul recunoaste exodul "creierelor" si spera sa le aduca inapoi, in viitor, cand le va putea oferi "conditii competitive", informeaza Romania Libera.

Economistul-sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea, a estimat ca migratia fortei de munca, asociata cu scaderea natalitatii, va avea un impact negativ asupra economiei, pe termen lung, prin incetinirea cresterii economice. In prezent, migratia externa este evaluata la circa 10% din populatia generala, dar ponderea ei, raportata la forta de munca activa, este mult mai mare, de 25%.

Se pare ca un sfert din romanii apti de munca lucreaza in alte tari, sprijinind cresterea economica a acestora. In Occident au plecat masiv constructorii, menajerele, medicii si asistentele medicale, textilistele, profesorii si cercetatorii.

De aceea, antreprenorii romani au apelat la importul de forta de munca din China si Pakistan. Din pacate, pentru celelalte categorii profesionale nu pare a exista un "bazin de alimentare" cu specialisti.

Lipsa muncitorilor intarzie marile lucrari de infrastructura, iar firmele de profil se vad in situatia de a angaja masiv muncitori proveniti din China, India si Pakistan. In fabricile de textile au aparut indonezience, chinezoaice si roboti, iar in cele de piese auto - tunisience.

Din cauza salariilor mici majoritatea romanilor nu se vor intoarce in tara. Dupa constructori, din Romania au inceput sa plece masiv medicii si asistentele medicale. Migratia acestora s-a intensificat in 2007, dupa aderarea la UE. Numarul medicilor romani care lucreaza in Franta a crescut, de pilda, cu 320% in ultimele zece luni ale anului trecut, potrivit cifrelor Ordinului Medicilor Francezi.

Migratia are un efect negativ si asupra sistemului national de invatamant, iar reprezentantii acestuia spun ca este mai greu ca profesorii sa fie inlocuiti cu roboti sau cu dascali asiatici. Presedintele Federatiei Sindicale "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, sustine ca anual mii de profesori demisioneaza in intreaga tara, lasand catedrele goale. In cel mai fericit caz, scolile raman populate doar cu suplinitori necalificati.

Si cercetarea este vaduvita de contributia unora dintre cei mai valorosi tineri romani, care au ales sa emigreze pentru a se putea realiza pe plan profesional si financiar. Guvernului nu-i ramane decat sa spere ca acestia se vor intoarce in tara pe viitor, atunci cand, potrivit premierului Tariceanu, Romania le va putea oferi "conditii competitive si convingatoare".

"Am vazut cum minti stralucite au parasit tara pentru a merge in State, unde munca lor este mai apreciata si evident, cu posibilitatile de acolo, mai bine platita", a recunoscut premierul in cadrul intrevederii avute cu cei 450 de cercetatori din diaspora romaneasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
#populatie, #Romania, #migra, #deficit, #forta, #munca, #educatie , #romani