Unul din trei romani este implinit si echilibrat. Unu din cinci e nevoias - studiu

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 20:25
2932 citiri
Unul din trei romani este implinit si echilibrat. Unu din cinci e nevoias - studiu

Aproape o treime dintre romani intra in categoria "impliniti si echilibrati", peste 20 la suta de declara nevoiasi sau "in cautarea drumului", procente mai mici fiind carieristi sau familisti, potrivit studiului National Happiness Romania.

Studiul National Happiness Romania segmenteaza populatia Romaniei in cinci categorii: nevoiasi, in cautarea drumului, familisti, carieristi, impliniti si echilibrati.

Dupa cum si-au evaluat satisfactia legata de viata in general, gradul de autoapreciere si starea de fericire din momentul in care au completat chestionarul, respondentii au fost de asemenea impartiti in patru categorii: nefericiti (39 la suta), aproape fericiti (22 la suta), fericiti (25 la suta) si profund fericiti (14 la suta).

Totodata, au fost cuantificate 12 domenii pentru fiecare dintre cele patru categorii: bunastarea materiala, relatiile personale, educatia, sanatatea, comunitatea, timpul liber, bunastarea mintala, arta si cultura, relatia cu vecinii, mediul inconjurator, munca, guvernarea/administratia publica.

Cine sunt nevoiasii?

"Nevoiasii" cuantifica 20,3 la suta din populatie si sunt mai degraba singuri (necasatorit, divortat, separat sau vaduv), cu venit pe gospodarie sub 1.400 de lei). Marimea gospodariei din care acestia fac parte este mai mica de trei persoane, iar cei mai multi au un singur membru in gospodarie.

Ei sunt in mare parte angajati si casnice, cu probabilitate mare de a intarzia platile catre creditori si, cand au bani in plus, inclina sa-i cheltuiasca pe bunuri materiale.

"Nevoiasii" sunt oameni prea implicati in rutina lor zilnica, muncind din greu pentru a acoperi cheltuielile cu cosul zilnic de cumparaturi. Astfel, dezechilibrul dintre timpul alocat muncii si timpul liber, precum si insuficienta financiara ii impiedica sa-si ofere micile placeri care i-ar putea face sa se simta mai bine.

Vietile lor tind sa fie limitate, iar pentru ca au acces doar la resurse limitate, deseori simt ca lumea se schimba prea repede, se simt confortabil doar cu ceea ce le este familiar si sunt preocupati in principal de siguranta si securitatea personala, potrivit autorilor studiului.

Totodata, rezultatele studiului au indicat faptul ca "nevoiasii" tind sa nu fie caracterizati de o motivatie principala importanta, in general find obligati sa-si satisfaca nevoile de baza, in loc sa-si indeplineasca dorintele.

Cine sunt persoanele aflate in cautarea drumului?

"In cautarea drumului" cuantifica tot 20,3 la suta din populatie. In acest segment intra predominant femei, cu varste intre 18 - 24 de ani si 55 - 64 de ani, cu venituri sub 1.400 de lei. Cei mai multi sunt casatoriti, fara serviciu sau cu un job "de nevoie".

Autorii studiului au precizat ca desi situatia profesionala si materiala actioneaza in detrimentul fericirii, activitatile educationale, de arta si cultura, plus inclinatia catre socializare aduc o usoara contrabalansare.

In acest segment se inregistreaza cea mai mare proportie de persoane fara loc de munca (28 la suta), casnice (7,9 la suta) si studenti (8,7 la suta). Ca si in cazul "nevoiasilor", este mai probabil sa intarzie platile catre creditori, iar in cazul unor cheltuieli urgente, principalul impuls este de a imprumuta bani de la prieteni. Cand au bani in plus, inclina sa ii cheltuiasca pe bunuri materiale, iar acest lucru ii face fericiti.

Pe de alta parte, 31,8 la suta din acest segment sunt angajati cu norma intreaga si inregistreaza cel mai mic scor in evaluarea "muncii actuale ca interesanta" sau, cu alte cuvinte, nu considera ca activitatea lor ii reprezinta. Nu se simt impliniti cu ceea ce fac, ceea ce conduce la pierderea increderii in sine si implicit la scaderea nivelului de fericire, sustin autorii studiului.

Totodata, educatia, arta si cultura au un rol important in viata lor, determinand imbunatatirea starii de spirit. Persoanele din acest segment au o retea buna de prieteni si rar se simt singuri. Fiind tineri sau aproape de pensionare, relatiile pe care le au aduc fericirea intr-o masura mai mare decat realizarile profesionale. Acestea le confera energie, care nu este utilizata acum de societate, dar are potential de a fi exploatata. Increderea in mediul de afaceri si autoritati este o problema importanta a acestui segment, se mai arata in concluziile studiului.

Cine sunt familistii?

"Familistii" reprezinta segmentul de mijloc din punctul de vedere al indexului de fericire (54,7 pe scala de la 1 la 100) si reprezinta 17,4 la suta din populatie. In aceasta categorie intra predominant femei, cu varste intre 35 si 44 ani, care probabil se afla in concediu de crestere a copilului, poate intr-o pauza mai lunga datorita recesiunii economice sau poate a fost alegerea lor sa fie casnici.

Potrivit autorilor studiului, este mai putin probabil ca persoanele din acest segment sa locuiasca in Bucuresti, acestea fiind din orasele mici, au cea mai numeroasa familie, cel mai probabil doi sau mai multi copii si au o stare de sanatate buna ce le permite sa isi desfasoare activitatile zilnice relativ usor. Sunt mari consumatoare de servicii sociale: de sanatate, transport public, parcuri si spatii in aer liber.

Aceste persoane sunt orientate catre crearea unui mediu sanatos si echilibrat pentru familie. Nivelul scazut al venitului (sub 1.400 de lei) si lipsa realizarilor profesionale (ce actioneaza in detrimentul fericirii) sunt compensate de implinirile pe plan familial, mai scriu autorii studiului.

Cine sunt carieristii?

"Carieristii" reprezinta cel mai mic segment, 13,7 la suta din populatie, au un nivel de fericire peste medie (61,5 pe scala de la 1 la 100), bazat in principal pe realizarile profesionale si castigul financiar, care le ofera statut, prestanta si identitate.

In acest segment intra predominant barbati, cu varste intre 35 si 44 ani, cu domiciliul in Bucuresti sau in orasele mari, care au in general venituri mari (2.000 - 4.000 de lei), cei mai multi avand doi membri in gospodarie.

Fiind de varsta medie, acestia sunt cumparatori echilibrati, cheltuind bani atat pe bunuri materiale (probabil pentru a-si utila casa), cat si pe experiente de viata care ii ajuta sa-si creeze relatii, arata autorii studiului.

Locul de munca i-a disciplinat si familiarizat cu provocarile si din acest motiv ei vad o multime de imbunatatiri ce trebuie realizate de catre administratia publica in ceea ce priveste mediul inconjurator, cartierul sau vecinatatea, sistemul de sanatate sau educatie. Lipsa timpului liber si lipsa increderii in autoritatile publice sunt factori ce le afecteaza gradul de fericire, potrivit rezultatelor studiului.

Cine sunt indeplinitii si echilibratii?

"Impliniti si echilibrati" este segmentul care cuantifica cel mai mult, respectiv 32,6 la suta si prezinta cel mai ridicat index de fericire - 69,9. Persoanele din acest segment sunt mai inaintate in varsta, provin mai degraba din orase mici, au o familie mai numeroasa decat media (70 la suta dintre ei au minimum trei membri in gospodarie), sunt angajate si au venituri de peste 2.000 de lei. Acestia reusesc sa achizitioneze ceea ce isi doresc, desi cateodata sunt nevoiti sa renunte la iesirile in oras, potrivit studiului.

Locul de munca este important pentru "impliniti si echilibrati" din trei motive: material, al recunoasterii profesionale si al echilibrului cu timpul liber, familia si prietenii fiind extrem de importanti pentru ei.

Acestia au invatat sa se bucure de orice moment (prin exercitii fizice, activitati artistice si culturale) si sa evite problemele - ceea ce le ofera echilibru, stabilitate si un nivel de fericire constant. Ei stiu ca increderea este un ingredient de baza in viata, de aceea au invatat sa o cultive, sa acorde incredere mediului de afaceri, vecinilor si autoritatilor. Acest segment inregistreaza cea mai ridicata tendinta de a cheltui bani pe experiente de viata, sustin autorii studiului.

Studiul National Happiness a fost realizat de Novel Research, Arsenoaiei&Matasel si Strategescu punct ro, cu suportul The Happiness Initiative and Personality and Well-Being Laboratory de la San Francisco State University.

Cercetarea a fost efectuata in perioada septembrie - octombrie, pe un esantion national de 1.002 respondenti, populatie urbana activa din toate regiunile, cu varste intre 18 si 64 de ani, care au avut de raspuns la mai multe intrebari online. Marja de eroare este de plus/minus trei la suta.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sondaj fericire romani, #grad fericire romani , #romani