Veterinarii fara cursuri de prefectionare isi vor pierde licenta

Sambata, 29 Martie 2008, ora 12:52
2719 citiri
Veterinarii fara cursuri de prefectionare isi vor pierde licenta

Medicii veterinari sunt obligati sa urmeze cursuri de perfectionare in anul 2008 altfel vor ramane fara licenta in anul 2009, a anuntat Liviu Harbuz, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, informeaza Gardianul in pagina electronica.

In urma cursurilor de perfectionare, medicii veterinari vor fi evaluati si li se va acorda un punctaj. Cei care nu vor reusi sa acumuleze minimum 150 de puncte intr-o perioada de doi ani isi vor pierde licenta de libera practica.

Potrivit lui Harbuz, aceasta reglementare a devenit obligatorie odata cu aderarea Romaniei la UE si, in mod normal, ar fi trebuit pusa in practica inca de la inceputul anului trecut.

"Nu este vorba de o legislatie noua, ci sunt reglementari care tin de organizarea profesionala a breslei. In acest sens, colegiul a semnat un protocol cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care va pune la dispozitie spatiile pentru organizarea cursurilor de perfectionare in cadrul directiilor judetene", a spus Harbuz.

Pe de alta parte, medicii veterinari din Capitala spun ca, prin decizia Colegiului Medicilor Veterinari, sunt obligati sa cheltuie sume insemnate pentru a urma cursurile de perfectionare organizate peste tot in tara.

Pentru a urma cursuri de perfectionare in strainatate, un medic veterinar trebuie sa-si plateasca drumul, cazarea si mesele in perioadele in care se deruleaza cursurile, precum si sa achite taxe pentru respectivele seminarii, suma cheltuita pentru participarea la un singur curs ridicandu-se la circa 5 milioane de lei vechi.

Dupa absolvirea unui astfel de curs, un medic acumuleaza 15 puncte. Prin urmare, veterinarii sunt obligati sa participe la zece seminarii pentru a obtine punctajul obligatoriu (150 de puncte) ca sa poata profesa in continuare.

In caz contrar, Colegiul Medicilor Veterinari le va suspenda licenta pana cand reusesc sa acumuleze respectivul punctaj. Veterinarii pot sa-si imbunatateasca punctajul si daca dovedesc ca au publicat in tara sau in strainatate lucrari de specialitate sau daca fac dovada ca au participat la conferinte.

In replica, Liviu Harbuz spune ca medicii care reclama sunt persoane care nu doresc sa progreseze profesional si sa practice o medicina performanta, la nivelul colegilor din tarile UE.

"Cursurile se vor organiza in fiecare judet, asa ca nimeni nu e obligat sa se deplaseze in alte locuri. Mai mult, suntem in negocieri cu firme de medicamente si aparatura medicala pe care dorim sa le convingem sa sponsorizeze aceste seminarii de perfectionare, astfel incat participarea medicilor cursanti sa fie aproape gratuita", a explicat Liviu Harbuz.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#veterinari, #specizare, #cursuri, #licenta , #romani