Viata pe amanet - cu piercing-ul si dintii de aur in portofel Reportaj Ziare.com

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 12:22
31462 citiri
Viata pe amanet - cu piercing-ul si dintii de aur in portofel Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Necazul unuia, bucuria altuia. Dupa ce bancile le-au trantit usa in nas, romanii isi lasa gaj bunurile cele mai de pret, pentru un comision care porneste chiar si de la 0,2% pe zi, iar casele de amanet prospera pe timp de criza, cand portofelul romanului este din ce in ce mai subtire si multi nu-si permit nici sa-si achite facturile.

Bijuteriile de aur sunt cele mai tranzactionate, insa, de nevoie, pensionarii isi amaneteaza chiar si dintii de aur din gura, in vreme ce studentii renunta la piercing-urile montate in buric sau in nas.

Altii, ceva mai instariti odinioara, lasa gaj tablouri, ceasuri de lux ori autoturisme, pentru mai putin de jumatate din valoarea bunurilor. Putini sunt insa cei care mai si fac rost de bani pentru a le rascumpara, iar adesea patronii caselor de amanet se aleg cu lucruri valoroase la preturi de chilipir.

Amanet de lux pentru saracii bogati

Printre zecile de magazine, localuri si case de schimb valutar din Bucuresti, in buricul targului si-au facut loc si casele de amanet de lux. Presati de lipsurile financiare, bogatii de alta data sunt obligati sa renunte la insemnele statutului social de odinioara.

In zona Piata Romana a Capitalei exista o firma de amanet care face nota discordanta cu zecile de case de amanet din preajma. Usa din lemn masiv, finisat in diferite nuante, cu o clanta de culoarea argintiu satinat, este pazita de-un individ masiv, cu o mustata lunga, pe care si-o rontaie precipitat.

De cealalta parte, insa, te intampina zambitoare o femeie eleganta, imbracata intr-o camasa dantelata, fara nicio cuta. "Avem evaluatori autorizati pentru fiecare categorie de obiecte", explica femeia.

Aceasta precizeaza ca bucurestenii pot lasa gaj tablouri de colectie, obiecte de lux ori masini. Pentru mai putin de 40% din valoarea autoturismului, clientul devine pieton, timp de o luna, cat este valabil un contract de amanet. "Dobanda este de 1% pe zi din valoarea data", adauga angajata, care subliniaza ca una dintre conditii este ca masina sa nu fie mai veche de cinci ani.

Aici, cei mai multi clienti isi recupereaza bunurile. Interesul firmei, sustine femeia, este sa imprumute, nicidecum sa cumpere. Nu poate spune cati bucuresteni isi lasa gaj masinile, intr-o luna, de exemplu. "Imi pare rau, este confidential", explica, in continuare, la fel de amabila. "Cativa tot sunt" din incheiere poate fi totusi un indiciu.

Contractul de amanet, prelungit pana cand trimit parintii bani

Cum te indepartezi de centrul Bucurestiului, casele de amanet de lux sunt inlocuite de firme in scara blocurilor, iar decorul in nuante de bej se transpune in igrasie si in peretii nevaruiti ai caselor de amanet.

La o casa de amanet din zona Cismigiu, angajata din spatele ghiseului cu gratii mesteca placid o guma si priveste insistent o planta care se usuca intr-un ghiveci. Poarta ostentativ niste rotocoale mari, aurii, care par ca-i lungesc urechile. "Contractul e pe zece zile si poate ajunge la o luna", si face semn spre hartiile lipite pe interiorul usii, pe care scrie ca preturile de achizitionare pentru un gram de aur variaza in functie de starea bijuteriei si puritatea acestuia.

Tot pe hartii scrie ca, pentru o bijuterie amanetata, la o valoare cuprinsa intre 500 si 1.499 de lei, comisionul va fi de 0,6% pe zi, pentru o valoare cuprinsa intre 1.500 si 2.999 de lei, comisionul va fi de 0,5%, iar pentru o valoare de peste 5.000 de lei, comisionul va fi de 0,3% pe zi.

Pentru un gram de aur de 14k, bucuresteanul aflat la anaghie poate primi pana la 73 de lei, doar daca obiectul este nou, iar suma creste pana la 91 de lei pe gram, daca aurul are 18k.

O tanara intra in incaperea micuta. Isi sterge ghetele, nici portocalii, nici rosii, de presul murdar de la intrare. Femeia cu parul uleios, pieptanat doar in crestet, stivuit in coc, isi muta privirea de la planta din ghiveci. Pustoiaca vrea sa amaneteze un lantisor. "Primit de la ai mei la majorat", completeaza cu o voce care suna sec, ca o piatra aruncata intr-o scandura.

Bijuteria ar valora putin peste 1.300 de lei, estimeaza angajata. Clienta isi fixeaza mobilul intre ureche si umar, bolboroseste ceva, apoi inchide telefonul. Isi indeasa mainile in buzunarul paltonului si ii intinde femeii buletinul.

"Am nevoie, sa-mi iau una, alta", spune fata, si bate nervos din picior cat operatoarea casei de amanet se ocupa de hartogarii. "Il iau inapoi cand primesc bani pe card de acasa. Nu-l las aici, ma omoara maica-mea daca vede ca nu-l mai am", incheie tanara, grabita sa apuce bancnotele.

Se razgandeste si 1.300 de lei parca nu mai sunt de ajuns. "Telefoane primiti?", o intreaba pe femeia din spatele grilajului si injura birjeste cand aude un "doar bijuterii, scrie mare".

Pensionarii, clienti fideli la gaj

In Drumul Taberei, un barbat uscativ spune ca a auzit doar de batrani care-si amaneteaza dintii de aur. "Nici n-as pune mana pe asa ceva, bine ca n-a fost cazul. Poate sunt case de amanet care primesc asa ceva, noi nu. Oricum, aurul dentar nu poate fi prelucrat, ce sa facem cu el?", marturiseste barbatul grizonat.

Totusi, spune ca exista si clienti fideli si da exemplul unei batrane. "Aceeasi verigheta a amanetat-o de trei ori, mi-aduce banii cand ia pensia si in cateva zile o amaneteaza iar". Pe de alta parte, continua barbatul, aproape jumatate din clienti lasa gaj electrocasnice, telefoane, aparate foto si televizoare, pentru sume derizorii.

"Mai mult de 600 de lei nu dam pentru un laptop. Cei care lasa telefoane si calculatoare vin, de cele mai multe ori, inapoi dupa ele. Dupa bijuterii se intorc si nu prea", precizeaza operatorul. "Contractul poate fi prelungit cu inca 30 de zile, daca achiti dobanda", completeaza barbatul.

Spune ca perioada cea mai profitabila este, mereu, inainte de sarbatori. "Daca e Paste sau Craciun, romanul cheltuie. Si, cum e inventiv, gaseste mereu ceva de valorificat prin casa. Cineva a venit cu o drujba, dar n-am putut s-o primesc", adauga el, dupa care ia un creion bont si isi continua integrama. In final, mentioneaza ca, doar anul trecut, au trecut prin casele de amanet "cateva kilograme (de aur). In jur de 18".

Casele de amanet, mai avantajoase pentru proprietari

Pe langa castigul initial din subevaluarea obiectelor de aur, proprietarii caselor de amanet mai castiga si din comisionul lunar ori din eventuala valorificare ulterioara a bunului amanetat, in situatia in care clientul nu isi permite sa-si recupereze bunul.

Pentru ca bunurile care nu au fost rascumparate in termenul stabilit, plus un termen de gratie de zece zile, valorile pot fi vandute ulterior, tot la casa de amanet. Astfel, pentru cei interesati, apare un alt soi de oportunitate: obiecte din aur la 70 de lei gramul. Avantajos pentru client, dar tot proprietarul casei de amanet castiga mai mult.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#amanet bijuterii, #case amanet , #romani
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Cash..ul coasta tot mai mult.... Alimentilii s-a scumpitara si sa scumpeshte mereu... Love..le ESTE tot mai rare... Che sa facka shi fethele...