Visele lor de copii s-au topit intr-o maturizare fortata - povestea romanului care a ajutat pescarii din Camerun

Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 18:00
9454 citiri
Visele lor de copii s-au topit intr-o maturizare fortata - povestea romanului care a ajutat pescarii din Camerun
Foto: Arhiva personala a lui Alexandru Ciorobea

Alexandru Ciorobea a fost diplomat in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. Dupa incheierea mandatului sau in cadrul ONU, a ales sa paraseasca Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei.

Ajuns in Statele Unite, a infiintat organizatia non-guvernamentala Together for Development, prin intermediul careia a inceput implementarea unui program economico-social in Camerun, sprijinind un grup de pescari care activeaza pe coastele tarii africane.

Despre principalele actiuni la ONU, Alexandru Ciorobea nu si-a pus niciodata, pana acum, problema unui "top" al ispravilor din perioada ONU. "Sincer, habar n-am care or fi fost "principalele". Toate experientele de atunci au fost determinante, intr-un fel sau altul, pentru ceea ce fac acum.

Fost diplomat ONU: Iarmarocul asta penibil trebuie sa inceteze, daca vrem Romania unde i-e locul

Oricum, daca ar fi sa aleg din experientele care mi-au fost cel mai dragi, m-as gandi ca am avut sansa sa negociez, in numele Delegatiei UE, trei rezolutii ale Comisiei a III-a a Adunarii Generale a ONU (a.i. Comisia specializata pe drepturile omului, chestiuni umanitare, sociale si culturale) si nici nu mai stiu cate decizii ale Comitetului Executiv al UNICEF. Apoi, trei ani la rand, am fost vicepresedintele Comitetului pentru ONG-uri al Consiliului Economic si Social al ONU".

Una dintre cele mai intense experiente, povesteste Alexandru intr-un interviu acordat Ziare.com, a fost in Rwanda, cand a fost Raportor, din partea UNICEF, intr-o misiune comuna a agentiilor specializate ale ONU. Tot atunci i-a venit ideea a ceea ce este astazi Together for Development.

"Asta se intampla prin primavara lui 2010. Din concluziile amare ale misiunii cu pricina, mi-a venit ideea unui model alternativ de asistenta pentru dezvoltare. Conceptul de atunci s-a transformat in ceea ce este astazi Together for Development, organizatia caritabila pe care am fondat-o in Washington D.C. in 2012.

Au mai fost si alte povesti interesante. In termeni concreti insa, daca ar fi sa trag linie, n-as putea afirma la modul serios ca ceva din ce am facut in perioada de pana la Together for Development sa fi insemnat sau sa se fi tradus prin ceva cu adevarat relevant", adauga fostul diplomat.

In vara lui 2013, cand scotocea Camerunul dupa proiecte eligibile in Africa Centrala, pentru Together, a intalnit pescarii din Camerun.

"Episcopul din Kribi, un orasel la malul Atlanticului, a aflat printr-o cunostinta a ghidului meu - pastor catolic - ca suntem prin zona si ne-a invitat sa luam pranzul cu el, la sediul Diocezei. Voia de fapt sa ne prezinte 'un grup de tineri pescari' cu povesti de viata 'teribile'.

S-a intamplat ca gazda noastra sa rateze pranzul, fiind chemat 'intr-o chestiune urgenta', iar noi sa petrecem restul zilei cu tinerii pe care voia sa ni-i prezinte la desert... Si s-a potrivit la fix, fiindca dejunul s-a intins mult dupa miezul noptii. Am stat in jurul unei mese albe de plastic si am schimbat povesti de viata. De fapt mai mult ei. Ne-au povestit ce viseaza sa faca in viitor. Am aflat insa si cum toate visele lor de copii s-au topit, rand pe rand, intr-o maturizare fortata. Cum majoritatea, din varii motive, au sarit peste adolescenta, nepermitandu-si nimic din luxul ratacirilor identitare de pe la noi", povesteste Alexandru Ciorobea.

Ideea generala a fost ca se simteau captivi intr-un paradox bizar: "traiau intr-un colt de paradis, cu un mestesug pe care-l indrageau, pentru care munceau zi-lumina de la 12 ani si care ar fi trebuit sa le asigure o viata cat de cat decenta, si cu toate astea, seara de seara, cand terminau de strans plasele si se-adunau in jurul meselor cu musama, constatau ca sunt saraci lipiti si ca va fi mereu un 'maine' la fel ca 'azi', in care o s-o ia de la capat cu aceleasi rezultate".

I-au spus lui Alexandru ca se gandeau de ceva vreme sa nu mai pescuiasca individual, ci sa se organizeze intr-o cooperativa pescareasca, in ideea ca vor fi mai eficienti si ca vor vinde mai mult.

Pentru asta, aveau insa nevoie de indrumare si evident, de sprijin material: "M-au intrebat daca ii puteam ajuta in sensul asta. 'Evident ca da' - de-aia eram acolo... Asa ca am scos pixurile si ne-am pus imediat pe treaba. In cateva ore am facut o schita de plan de afaceri, pornind exclusiv de la ideile lor si de la specificul locului.La final, a iesit proiectul unei cooperative pescaresti care, cu tehnologia potrivita, cu organizare si management eficiente, putea deveni profitabila".

A doua etapa a fost sa infiinteze cooperativa - ceea ce au facut doua luni mai tarziu.

"Apoi am strans fondurile pentru achizitionarea echipamentelor, iar in martie 2015 am dat drumul afacerii. In cele din urma, pe langa pescuit, am dezvoltat, tot in cadrul cooperativei si o afacere de transport local care s-a dezvoltat cel mai bine pana acum. A fost - si este - mult mai greu decat am crezut la inceput, din multe puncte de vedere, dar asta e material pentru o discutie mult mai ampla, cu o alta ocazie...", conchide Alexandru Ciorobea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alexandru Ciorobea perscari Camerun, #Alexandru Ciorobea diplomat ONU , #romani