Vocea Romaniei - adevarata stare a unei natiuni (Opinii)

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 13:54
4330 citiri
Vocea Romaniei - adevarata stare a unei natiuni (Opinii)

Inca de pe bancile Revolutiei, cu inima deschisa spre speranta ca de la kilometrul zero al democratiei va incepe constructia unei lumi care va pune capat imposturii, romanii au fost convinsi ca noua societate isi va selecta valorile si le va aseza unde le este locul.

"Vocea Romaniei", show-ul de televiziune inceput recent la Pro Tv, arata insa ca suntem in continuare prizonierii sarlatanilor, ca singura regula care functioneaza, singurul sistem care se perpetueaza fara oprelisti este pitiponceala.

Un palc de tineri cu grumajii plini de fluturi se agata, dupa cum o marturisesc, de ultima sansa de a fi bagati in seama pentru calitatile lor vocale, incurajati de organizatori ca n-au nicio sansa daca mizeaza pe fundicuri obraznice si moralitate indoielnica. Toti concurentii au talent, cei respinsi canta mai bine decat majoritatea "vedetelor" din plastic, astfel incat te intrebi: unde s-au aflat in tot acest timp, ce anume le-a lipsit pentru ca muzica romaneasca sa aiba sansa sa concureze cu succes pe o piata internationala unde valorile dainuie mai mult de doua sezoane?

Ca, sa fim seriosi, oricat de mult sex-appeal ar avea Inna, si in ciuda vocii de desene animate sau a liniei melodice usor de retinut in discoteci, nu sta pe aceeasi scena cu Aretha Franklin. Indiferent cat de interesant era sound-ul disco al celor de la "O-Zone", care i-a dus in topurile industriei muzicale de peste Atlantic, n-au ajuns la nemurire precum Duran Duran sau Bee Gees, care intr-o lume unde au existat Queen sau Pink Floyd au ramas, totusi, niste manelisti.

Alta ar fi fost situatia daca galeria de cantareti romani i-ar fi continut astazi si pe cei selectionati sa concureze pentru titlul de "Vocea Romaniei"!

Cum alta ar fi starea natiunii daca in toate domeniile unde exista competitie, selectia s-ar fi facut tinandu-se cont de aptitudini - sportul nu intra in discutie, acolo impostura nu trece de barierele fizice oricate artificii de marketing ar fi antrenate in edificiu.

Asa cum glasul poate fi aranjat pe calculator, o campanie mediatica inteligenta, o ruda judecator sau om de afaceri de succes pot suplini lipsa talentului, moralei, educatiei. Si asa, societatea pe care ne-am dorit-o in momentul cand puneam cruce comunismului s-a naruit inainte de a capata fundatie.

Nici macar cea mai libera dintre lumi, internetul, care permite sa se manifeste atat ipocritilor, cat si celor care cred in desteptaciune si munca, in bine, frumos si util, n-a reusit sa deturneze populatia de la prostul-gust. A venit tarziu, cand jocurile erau deja facute si piata era dominata de produse de slaba calitate. Nu false, ci adevarate, datorita poderii lor.

O voce de privighetoare va muri atata vreme cat o aud doar mioarele, pe varf de deal. Un tanar cu o inteligenta sclipitoare, care invata sisteme politice intr-un liceu situat la capatul unui drum forestier, nu va deveni niciodata deputat. O fata plinuta cu un IQ peste medie nu va ajunge ministru daca nu are un unchi cel putin secretar general intr-un partid.

Romania nu are un mecanism de selectie a materiei cenusii, si am momente in care cred ca a fost o omisiune premeditata. Daca s-ar fi chinuit sa-l construiasca, politicienii nostri ar fi ajuns muritori de foame.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#concurenti Vocea Romaniei, #talente Romania, #promovare talente Romania , #romani