Vocea strazii: Ce parere aveti despre adolescentii din ziua de astazi?

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 10:28
21299 citiri
Vocea strazii: Ce parere aveti despre adolescentii din ziua de astazi?
Foto: Ziare.com

Se spune ca adolescentii din ziua de astazi au preocupari mai putin onorabile decat cei din trecut si ca viitorul se contureaza destul de sumbru in mainile acestor tineri.

Pentru a afla cum sunt vazuti cei care ar trebui sa reprezinte sperantele societarii prin ochii celor trecuti deja de mult de prima tinerete, Ziare.com a mers pe strada si a stat de vorba cu oamenii.

Astfel, am aflat ca in vreme ce unii considera ca adolescentii de astazi au ocazia sa isi valorifice inteligenta asa cum generatiile de odinioara nu au putut sa o faca, altii cred ca tinerele generatii sunt pierdute din cauza lipsei de educatie si de oportunitati.

Eu la 16 ani jucam turca, astia se duc in baruri si ingroasa trotuarele

Ce parere aveti despre adolescentii din ziua de astazi?

Sunt foarte recalcitranti.

Cum adica?

Adica se-njura, beau, se bat, fumeaza, fac tot ce nu este bun.

Cu ce sunt ei diferiti fata de cei de odinioara?

Cu starea asta a lor care este acuma. Pentru ca ceilalti adolescenti erau altfel. Erau linistiti, isi vedeau de scoala. Eu la 16 ani jucam turca sau altceva cu vecinii mei. Astia se duc in baruri. Si aicea-s de vina parintii. Si educatia din scoala, care e lasa-ma sa te las. Si parerea mea este ca ei fac ce-au vazut in casa.

Care credeti ca e viitorul nostru, in conditiile in care adolescentii nostri sunt asa cum sunt?

O sa fie vai de capul lui viitorul! Si mai contribuie si statul - nu sunt locuri de munca, termina un liceu, unde se duc? Ca nu-i angajeaza nimeni. Locuri de munca nu sunt. Atunci ce fac? Ingroasa trotuarul.

Ce credeti ca ar trebui sa faca parintii ca sa-si educe mai bine copiii?

Sa stea mai mult de vorba cu ei, sa-i lase mai putin pe calculator, sa-i puna sa citeasca, sa-si descopere ce-i place lui sa faca, nu sa stea 10 ore pe calculator. Sunt si niste desene animate vai de capul lor, au niste expresii de-astea cu bataie. CNA-ul se ia de emisiunile astea mai mari, dar ei se uita la desene animate sa vada in ce hal sunt?

Fac rele, strica, fumeaza, se strang noaptea si nu dau nici "Buna ziua" cand te ved

Puteti sa-mi spuneti ce parere aveti despre adolescentii de astazi?

Nu prea buna, sa stiti! Pentru ca fac rele, strica! De exemplu, la mine-n bloc, strica yalele, fac mizerie, fumeaza, se strang noaptea. Nu pot sa doarma vecinii ca stau pana dimineata.

Cum sunt elevii de liceu, adolescentii, tinerii de astazi fata de cei de alta data?

Ei, inainte erau mai respectuosi, erau altfel, nu erau ca acuma. Acuma, chiar daca au 24, 25 de ani si ies din lift cu tine sau intra, da nici macar "sarut-mana" nu zice. Nu mai este ca inainte, sa stiti!

Care credeti ca-i cauza pentru comportamentul lor?

Pentru ca au 24 sau 25 sau 22 si n-au serviciu si stau pe baza parintilor sa-i tina. Nu e bine! Pai eu la 18 ani aveam serviciu. Si ei stateau aicea la banca pana la 5 sau 4 dimineata si ziua dormeau.

Si cine credeti ca joaca un rol important in educatia lor?

Parintii, ca daca zici ceva de ei, "Vai, copilul meu, e asa de cuminte, asa de respectuos". Si cand trece, nici "buna ziua nu da".

Care credeti ca este viitorul societatii noastre, in conditiile acestea?

Nu-mi fac parere buna despre tinerii astia, dar nu toti, sa stiti. Care ii tin parintii asa, din pensia lor sau...

Si ce ar trebui sa faca parintii in cazul asta?

Sa se poarte mai altfel cu ei: "Stai, mama, ca noi n-avem, ca e o pensie sau salariu mic. Du-te la munca, mama, ca se gaseste". Dar nu le place munca. Sunt certati cu munca, sa stiti.

Adolescentii de azi ar trebui sa exceleze la conditiile pe care le au

Ce credeti despre adolescentii din ziua de astazi?

Au o inteligenta, dar nu si-o folosesc. Adica nu discuta probleme de literatura, nu discuta probleme de viata, de bune maniere si, in special, de caracter.

Cum sunt ei fata de cei din alte generatii?

Diferenta mare nu e. E o diferenta, dar nu e mare. Adolescentii ar trebui sa exceleze la conditiile pe care le au. Conditiile pe care le-am avut noi au fost mizere.

Si cine credeti ca ar trebui sa intervina in procesul de educare al lor?

Sa va spun ceva: aici este si problema de gena, de unde provin. Sunt cazuri cand provin din niste familii deosebit de grele, dar astea sunt raritati, si marea majoritate care au conditii si evolueaza. Si cei care nu, trebuie sa-si caute.

Care credeti ca este viitorul Romaniei in conditiile de astazi?

In conditiile de astazi, sunt sumbre.

Sunt de vina tinerii?

Sunt de vina si ei, dar ei n-au rationamentul ca sa judece pe cei care sunt astazi la conducere, ca sunt toti cei din vechi. Si n-au cum, nu li se ofera posibilitatea. Si conditiile sociale pentru majoritatea oamenilor sunt deosebit de grele.

Cand eram cavaler, prin anii '70, nici nu ma asezam pe scaun in tramvai

Ce parere aveti despre adolescentii de astazi?

Pai nivelul lor, daca era cand eram eu, eram mai prosti. Sunt copii destepti.

Cu ce credeti ca sunt diferiti fata de cei din generatiile de odinioara?

Eu am 76 de ani. Fata de cand eram eu copil e diferenta mare! S-au mai desteptat si aia de la tara. Sunt destepti, sunt vioi.

Deci nu credeti ca ar fi needucati sau obraznici?

Mai, mai, mai, nu stii tu, dar prin anii '60 - '70, cand eram cavaler, nu ma-nsurasem, dar eu nu ma asezam pe scaun. Ieri mergeam cu tramvaiul si au venit doi, s-au bagat asa si s-au invartit, au dat peste oameni batrani. Si toata treaba asta nu sunt de vina ei, ci parintii lor. Si scoala.

Adica?

Pai nu-i invata, domnule! Aveti grija, oameni batrani, bolnavi. Pai nu se baga, domnule, atuncea! In anii '70, mi-aduc eu aminte, faceam mereu plimbarea asta cu sotia mea, ca ma insurasem. Dar nu stam jos, domnule!

Si cum credeti ca ar putea fi rezolvata problema asta?

Nu mai rezolvati nimic! Pai astia de azi nu vezi cum se cearta intre ei?

Nu, dar parintii, scoala, cum ar trebui sa intervina in tot procesul acesta?

Iar mi-aduc aminte, eu stau la bulevard, aicea, si mai aud cateodata noaptea "Huo, huo". Si ma scol sa vad ce-i aicea. Numai tineret. De unde vine, domnule, la ora asta? La 2 - 3 noaptea? Pai unde ajungi cu capul asta daca umbli aiurea?

Ei vor prea mult, sunt rasfatati. Inainte se dadeau elevii la o parte ca sa treaca profesorul cu catalogul

Ce parere aveti despre adolescentii din ziua de astazi?

Proasta! Sunt asa de... Fara educatie. Nu stiu de ce, pentru ca eu am fost profesoara 30 si ceva de ani, dar n-am pomenit sa treaca un tanar sa se uite asa, sa fumeze si sa arunce tigara. Bine, sunt unii dintre ei "Jos palaria", dar este procentajul prea mic.

Cine credeti ca e de vina?

Nu stiu daca sunt parintii, dar cred ca unii parinti sunt plecati si ii lasa la bunici, la matusi, care sunt dezinteresati. Unii sunt prea iubiti de parinti si li se se da tot ce vor: un baiat la 19 ani cu un BMW! In orice caz, nota este 5, asa, cu indulgenta.

Cine credeti ca ar trebui sa intervina mai mult in educarea lor? Parintii sau scoala?

Eu cred ca o colaborare intre scoala, intre parinti, intre mediu, societate, ca si mediul ii strica.

Cum vedeti viitorul nostru, in conditiile in care tinerii sunt asa cum spuneti?

Poate, poate se intervine. Ei vor prea mult, sunt rasfatati. Daca a ajuns copilul sa bata profesorul? Noi, cand treceam cu catalogul spre clasa, ei se dadeau la o parte. Poate nu e bine nici asa, dar se dadeau ca sa putem sa trecem. Acuma nici nu se uita.

Pe timpul meu, profesorul scotea nuiaua si imi dadea la palma. Acum nu poate nici sa-l puna la colt

Ce credeti despre generatiile de adolescenti din zilele noastre?

Cred ca sunt diferiti fata de cum am fost noi, de exemplu.

In ce sens?

Sunt mai liberi, considera ca e bine sa traiesti mai usor, fara sa muncesti prea mult si ca, de fapt, li se cuvine cam mult. Respectul fata de semeni si fata de batrani e foarte mic. Mi s-a intamplat mie de multe ori sa fiu chiar jignit de copii dintr-astia de scoala.

Cine credeti ca e de vina pentru toata treaba asta?

Eu cred ca in primul rand parintii, cu proverbul cu cei sapte ani de acasa, si scoala. La scoala, de exemplu, s-au dat acum niste legi care nu li se mai permite profesorilor sa mai faca niciun fel de interventie in educatia copilului. Ca daca nu poate sa-l dea nici afara din clasa, daca nu poate sa-l puna la colt, cum se punea pe timpuri, inseamna ca profesorul nu mai are niciun fel de autoritate in clasa si poate sa faca ce vrea el. Pe timpul meu, daca faceam ceva, venea cu nuiaua si imi dadea la palma. Si altadata nu mai faceam. Deci, putina disciplina...

Cum vedeti viitorul in conditiile astea?

In conditiile astea, viitorul nu prea il vad bine, mai ales ca e vorba de munca. Si nu se poate ajunge la niciun fel de rezultat daca toata lumea fuge de munca. De unde venituri, de unde bani?

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#adolescenti ziua astazi, #tineri ziua azi, #vocea strazii pareri adolescenti , #romani