Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinie Zece ani de Romania in UE. Chiar am invins coruptia?

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:51
3774 citiri
Opinie Zece ani de Romania in UE. Chiar am invins coruptia?
Foto: Arhiva Ziare.com

Un deceniu de apartenenta la Uniunea Europeana a fost insuficient pentru eradicarea coruptiei in societatea romaneasca.

Desi suntem o natiune care se proclama a fi crestina, respectul poruncii biblice "Sa nu furi!" este la un nivel extrem de scazut atat in randul populatiei, cat mai ales in randul elitelor conducatoare - politicieni si functionarii institutiilor administratiei publice.

Conform datelor oferite de Barometrul Global asupra Coruptiei pentru 2016, realizat de Transparency International, "Romania a inregistrat cea mai mare rata din Uniunea Europeana in ceea ce priveste plata mitei, 29% dintre gospodariile romanesti recurg la mita pentru a-si facilita accesul la servicii publice".

In spatele acestui procent se ascunde gestul de a da mita functionarului public pentru obtinerea unei autorizatii, medicului pentru ingrijirea medicala, politistului pentru acordarea permisului auto sau evitarea unei amenzi, magistratului pentru obtinerea unei sentinte favorabile, profesorului pentru o nota mare la examen etc.

Sa dai si sa primesti mita reprezinta pentru romani o necesitate si deopotriva o cutuma. O necesitate pentru ca altfel problema ta fie ca nu va fi rezolvata, fie ca va fi rezolvata foarte tarziu ori foarte prost. O cutuma pentru ca mecanismele neoficiale de functionare a sistemului institutiilor publice iti cer, de cele mai multe ori, sa dai mita pentru angajare, pentru supravietuire si pentru promovarea in sistem. Aceasta mita nu poate fi achitata doar din salariu, prin urmare, vei solicita, accepta, la randul tau, sa primesti mita.

Coruptia in Romania se exprima insa nu doar in forma directa a mitei, ci si prin numeroase alte forme, complementare sau nu darii/luarii de mita. Daca partidul te-a numit manager al unei institutii publice, in multe situatii, esti obligat de partid sa acorzi contracte de achizitii si servicii, din banii publici pe care-i administrezi, unor firme comerciale controlate fie de membri din conducerea partidului, fie de finantatori ai partidului. Uneori ai si beneficii personale din acordarea acestor contracte, sub forma de comision.

Mentalitatea fanariota care bantuie mintile celor mai multi dintre politicienii romani ii face pe acestia sa considerea ca absolut firesc gestul de a profita din plin de banii publici, atunci cand partidul este victorios in alegeri si obtine controlul resurselor publice.

Este in firescul vietii de partid ca promovarea in functii administrative si de conducere la nivelul institutiilor publice sa reprezinte, pe de o parte, o rasplata a sumelor de bani sau implicarii in campania electorala, iar pe de alta parte, o modalitate de a finanta neoficial si uneori, ilegal, visteria partidului si/sau a unor lideri de partid.

Cauzele care provoaca o coruptie endemica in societatea romaneasca sunt de diferite esente: legislatie precara, un parlament cu un grav deficit de asumare a luptei anticoruptie, o comunitate de partide politice infestate de grupuri mafiote etc. Totusi, principala cauza a coruptiei ramane educatia civica si morala extrem de precara a majoritatii romanilor si a elitelor pe care natiunea romana le genereaza.

Cetateanul roman se afla inca la nivel de "Abecedar" in intelegerea si asumarea faptului ca banii publici sunt de fapt, nu banii statului, ai primariei, ai institutiei publice etc., ci sunt banii lui platiti catre comunitate sub forma de taxe si impozite. Totodata, elitele conducatoare manifesta un dispret absolut fata de principiile utilizarii transparente, morale si legale a banilor publici, bani considerati a fi nu ai cetatenilor, ci mai degraba un fel de "premiu special" al competitiei politice sau al carierei de functionar public, din care premiu invingatorul are dreptul sa se hraneasca discretionar, imoral si cum spuneam, uneori, ilegal.

Dupa zece ani de Romania in UE, esecul societatii romanesti in a combate coruptia este de fapt, esecul asumarii valorilor civilizatiei europene si cel mai grav, a valorilor credintei crestine.

Zece ani de Romania in UE reprezinta probabil primul din cele patru decenii de ratacire in desertul regasirii de sine pe care Natiunea Romana va fi obligata sa le parcurga pana la normalizarea vietii in statul si societatea romaneasca.

Nu stim insa daca Istoria va avea rabdare cu noi...

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#coruptie Romania, #cauze coruptie romania, #mita romani , #romani