Aberatia zilei: Daca trebuie sa fim tigani, sa fim tigani!

Luni, 15 Februarie 2016, ora 13:30
8911 citiri
Aberatia zilei: Daca trebuie sa fim tigani, sa fim tigani!
Foto: Arhiva Ziare.com

Fac ce fac unii romani si terfelesc orice buna intentie, transformata sau nu in initiativa legala. Cazul detinutilor scriitori e mai mult decat elocvent, dar mai sunt multe altele.

De exemplu, mai multi romani s-au declarat de etnie rroma pentru a putea beneficia fiecare de catre 500 de lei, bani europeni destinati sprijinirii persoanelor vulnerabile.

Dezvaluirea a fost facuta de jurnalistii de la Adevarul.

Proiectul "Da-mi o sansa", finantat de Uniunea Europeana cu aproximativ doua milioane de euro, a fost gandit pentru ajutorarea persoanelor defavorizate, cum ar fi rromii, femeile sau persoanele cu dizabilitati.

Intentia nobila a fost transformata insa intr-o sursa de venituri pentru mai multe persoane lipsite de moralitate si rudele sau apropiatii lor, bazandu-se pe principiul european conform caruia "Nimeni nu poate contesta etnia unei persoane", care are insa cu totul si cu totul alta semnificatie si logica.

Ce s-a dorit? Proiectul a fost implementat in doua regiuni, Timis-Caras Severin-Hunedoara-Arad si Suceava si a vizat "diminuarea efectelor marginalizarii sociale, a discriminarii si saraciei persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile si incluziunea pe piata muncii a acestora". Grupul tinta vizat a fost format din 900 de persoane, din care 600 persoane de etnie rroma, 180 persoane cu dizabilitati si 60 persoane din familii cu peste 2 copii, minimum 60 femei.

Ce s-a obtinut? Putem rezuma folosindu-ne de declaratia unui martor: "Pentru unii a fost porcul de Craciun". Cei care s-au ocupat de derularea proiectului au inclus in grupul tinta rude sau apropiati, totul pentru cei 500 de lei pusi la bataie.

Unul dintre cei care s-au declarat de etnie rroma pentru a beneficia de avantajele oferite de program este patronul unui magazin din Branesti.

"A trebuit sa dam declaratie. Daca asa am declarat, asa sunt. Daca a fost cursul pentru rromi... Nu-s tot oameni si tiganii, si rromii?", a declarat barbatul pentru Adevarul, desi vecinii spun ca e doar "oltean", nu si "tigan".

Una dintre participantele la cursurile organizate in cadrul programului a fost o batrana care sustine ca nu stie ce acte a semnat. "Am semnat multe acte, dar nu stiu ce am semnat. Daca m-au inselat, m-au inselat. Eu nu ma duc niciunde. Eu sunt femeie batrana", a declarat ea, cazul nefiind unul singular.

De exemplu, o alta femeie care sustine ca nu stie ce acte a semnat a spus si ca nu intelege care-i problema. "Ce, tiganii nu sunt oameni? Pe bune. Au fost atatia oameni saraci care s-au bucurat. Mai mult cred ca s-a mers dupa mancare decat atata cu cursurile. Daca trebuie sa fim tigani, sa fim tigani", a spus femeia.

Unul dintre responsabilii de proiect, Vasile Petruescu, si-a adus si sotia in program. El a sustinut ca nu a avut nicio competenta in a verifica etnia participantilor.

"Daca bunicul meu sau strabunicul meu a fost tigan, am si eu o unghie de tigan. Daca strabunicul meu a fost tigan si eu am iesit blond, inseamna ca nu pot fi tigan?", a explicat Petruescu.

Si mai socante sunt declaratiile profesorului Sorin Predescu de la Universitatea de Vest din Timisoara, unul dintre responsabilii de proiect de la care ar trebui sa avem pretentii.

"Care e procedura de a afla daca sunt rromi sau nu? O stiti? Singura procedura este aceea prin care cineva recunoaste ca este de etnie rroma. In legea romana si in Constitutie este interzis sa ii atribui cuiva o etnie pe care el nu si-o atribuie singur. Daca pe el il cheama Levente si daca el considera ca e de nationalitate Jedi (ordin monastic din universul Razboiul Stelelor - n.red.), asa il trecem la recensamant.

Ca or fi romani care s-au declarat rromi pentru a lua 500 de lei, e posibil, dar nu am cum sa demonstrez ca nu e rrom. Nu exista o procedura legala prin care, daca cineva se declara ca e rrom, sa zici ca nu e rrom. In spatele beneficiarilor care s-au declarat ca fiind de etnie rroma exista o declaratie ca sunt rromi", a declarat Sorin Predescu.

Cum spuneam si la inceput, romanii au acest talent extraordinar de a fenta legile pana le fac praf si pulbere. Cum sa-i dai in vileag ca n-au scris adevarate lucrari stiintifice sau ca nu sunt rromi (sau Jedi)? Poti? Nu poti. Intr-o democratie reala, legea trebuie respectata in litera si spiritul ei. Romania pare sa fie, din pacate, o pseudo-democratie, in care, pentru cativa bani in plus, oamenii sunt in stare de orice.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#romani declarati etnie rroma Timis, #romani declara tigani , #rromi