AFP: Rromii, si mai discriminati dupa trecerea crizei

Marti, 26 Februarie 2013, ora 18:13
3121 citiri
AFP: Rromii, si mai discriminati dupa trecerea crizei
Foto: presseurop.eu

Dupa trecerea crizei, minoritatea rroma este si mai mult victima discriminarii, marginalizarii si violentelor, iar acest lucru s-ar putea agrava in anul 2014, din cauza unor legi ale imigratiei mai flexibile in Europa.

Afirmatiile au fost facute de secretarul general al Consiliului Europei, norvegianul Thorbjoern Jagland, intr-un interviu pentru AFP, citat de Le Point.

"Situatia minoritatilor din Europa este in continuare sub presiune, tensiunile sunt cu adevarat in curs de crestere", a spus liderul norvegian, subliniind ca tarile nu par pregatite sa faca fata acestor lucruri.

Jagland se afla la Geneva pentru a se adresa, marti, pe marginea acestui subiect, Consiliului Drepturilor Omului al Natiunilor Unite, in numele Consiliului Europei.

"Cand vremurile sunt grele, minoritatile sufera cel mai mult din cauza dificultatilor economice, ele sunt deseori victimele atacurilor, acuzatiilor si problemelor care afecteaza tarile", a declarat Jagland.

Minoritatea rroma cea mai importanta este in Romania, cu 620.000 de persoane, potrivit unui recensamant oficial recent. Potrivit unor ONG-uri, insa, numarul acestora este de peste trei ori mai mare, mai mult de doua milioane de oameni. Alti 700.000 de rromi se afla in Bulgaria.

Tarile europene, fata in fata cu imigrantii rromi, in 2014

Secretarul general al Consiliului Europei se asteapta ca miscarile migratorii sa se amplifice, dupa ce reglementarile privind imigratia vor fi relaxate in Europa, incepand cu ianuarie 2014.

"Trebuie puse in garda tarile europene in legatura cu ce le asteapta", a spus oficialul european, estimand ca "situatia rromilor poate deveni foarte dificila in Europa", referindu-se la tensiunile etnice din orasele germane si franceze, unde 12.000 de rromi au fost evacuati in anul 2012, din taberele improvizate.

Intrebat in legatura cu o eventuala ameliorare a situatiei rromilor din Franta, odata cu sosirea la putere a presedintelui Francois Hollande, Jagland a estimat ca "nu s-a vazut niciun semn".

Autoritatile nationale si locale "trebuie sa se pregateasca, trebuie sa contreze toate formele de rasism si violenta", potrivit lui Jagland, care s-a declarat uimit ca fondurile prevazute ajutorarii minoritatilor, din partea Uniunii Europene, nu au fost folosite, "probabil pentru ca nu este popular sa te ocupi de rromi".

Spania este un exemplu de tara care a reusit sa integreze rromii, "primiti precum cetateni normali, cu copiii scolarizati, o implicare in viata culturala". Nu in ultimul rand, secretarul general al Consiliului Europei constata ca exemplul Spaniei nu este urmat in numeroase alte tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#discriminare rromi Europa, #secretar Consiliul Europei discriminare rromi, #rromi imigranti Europa, #criza marginalizare rromi, #rromi marginalizati Europa, #integrare rromi Uniunea Europeana , #rromi