AFP: Trista alegere a rromilor din Baia Mare - intre mahala si o fosta uzina chimica

Marti, 19 Iunie 2012, ora 15:32
4245 citiri
AFP: Trista alegere a rromilor din Baia Mare - intre mahala si o fosta uzina chimica
Foto: Amnesty.fr

Aproximativ 1.000 de rromi din Baia Mare, nordul Romaniei, se confrunta cu trista alegere de a locui intr-o mahala sau intr-o fosta uzina chimica, potrivit unui reportaj realizat de jurnalistii francezi, care au intrat in contact cu mai multe familii aflate in aceasta situatie.

"Ce? Vor sa imi demoleze casa? Niciodata!", afirma Aurica Ciucur, o mama care se revolta fata de proiectul primariri de a reloca 1.000 de rromi de la perferia orasului Baia Mare in incinta unui fost combinat chimic, relateaza agentia Angola Press, care citeaza AFP.

Cazul rromilor de la Baia Mare: ancheta a deputatilor din comisia pentru drepturile omului

Cazul acestei femei nu este singular. Asemeni ei, mai multe familii de rromi locuiesc in adaposturi impovizate sau in case din chirpici. Chiar si asa, rromii spun ca nu vor sa plece din zona Craica, unde au venit inca din anii '90.

Rromii au venit in zona Craica la putin timp dupa revolutia din 1989 pentru ca, in perioada post-revolutie, mai multe uzine au fost inchise, iar cautatorii de fier nu au pierdut aceasta ocazie, comenteaza cei de la AFP.

Proiectul primariei, lansat la 1 iunie, a fost denuntat drept "discriminatoriu" de catre organizatiile nonguvernamentale si de Autoritatea guvernamentala pentru rromi.

"Aceasta relocare nu este o solutie buna pentru ca nu face decat sa perpetueze dependenta rromilor vizavi de autoritati si, de fapt, nu le rezolva nici problema accesului la educatie si nici cea a ocuparii fortei de munca", a explicat presedintele asociatiei "Impreuna pentru Ei", Gabriela Pop.

Reales cu 86% din voturi la alegerile din 10 iunie, primarul din Baia Mare, Catalin Chereches (USL) a dat asigurari ca relocarea rromilor in incinta fostului combinat Cuprom este o "solutie provizorie".

"Pana in primavara anului viitor, 1.600 de rromi care traiesc la limita saraciei in cartiere marginase se vor muta in locuinte sociale. Asta daca Guvernul este de acord cu finantarea acestora", a declarat Chereches pentru AFP.

Catalin Chereches a adaugat ca, din septembrie, copiii vor merge la scoala si un adult din fiecare familie de rromi va avea asigurat un loc de munca stabil. Pentru multi rromi, aceasta este o sansa de a "scapa de saracie".

In timp ce excavatorul se intoarce pentru a nivela terenul pe care sunt amplasate cateva locuinte, mai multi rromi se aduna in jurul consilierului primariei, Ioan Dumitru, care a venit sa supravegheze operatiunile.

"Puteti sa adaugati numarul 52 pe lista? Vreau sa plec intrucat copiii mei sunt de rasul tuturor la scoala pentru ca locuiesc aici", declara un tanar. La celalalt capat al cartierului, la numarul 245, unde se afla o cale ferata dezafectata, Geta Boros aduna cateva piese de mobilier si haine, chiar inainte ca excavatorul sa ii demoleze casa construita din materiale reciclate.

Chereches dezvaluie dedesubturile scandalului mutarii rromilor din Baia Mare

La 1 iunie, in jur de 2.000 de rromi din Craica (Baia Mare) au fost fortati sa se mute din casele lor in combinatul dezafectat Cuprom. Din cauza toxicitatii din cladire, mai multi rromi, adulti si copii, au ajuns la spital, potrivit unei scrisori a organizatiilor Romani CRISS, Sanse Egale si Asociatia Umanitara Impreuna.

Active Watch a solicitat USL sa-i retraga sprijinul politic primarului din Baia Mare, Catalin Chereches, care candideaza pentru un nou mandat, din cauza ca practica segregarea oamenilor, se arata pe site-ul organizatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#mutare rromi combinat chimic, #rromi baia mare, #Catalin Chereches rromi Baia Mare , #rromi