Ambasadorul Marii Britanii explica cum au reusit englezii sa-i integreze pe rromi

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 17:18
5164 citiri
Ambasadorul Marii Britanii explica cum au reusit englezii sa-i integreze pe rromi
Foto: Arhiva

Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, considera ca educatia este "cheia integrarii sociale si economice" a rromilor. El a explicat cum englezi au reusit sa-i atraga pe copiii rromi la scoala cu ajutorul meselor gratuite.

Impreuna cu o delegatie a Consiliului Judetean Dolj, Martin Harris a fost luna trecuta intr-un oras britanic, Rotherham, pentru a vedea cum au reusit englezii sa-i integreze pe rromi. In Rotherham se afla 3.000 de rromi, printre care si cativa originari din Romania. El a constatat ca, in primul rand, cheia integrarii sociale si economice a rromilor o reprezinta educatia. Insa accesul la educatie trebuie stimulat.

"Cu toate acestea, doar prezenta copiilor la cursuri nu este suficienta. Dupa cum bine a subliniat unul dintre directorii de scoala care au facut parte din delegatie, un copil slab alimentat, prost imbracat si cu o sanatate precara nu este capabil sa invete. Asadar, pentru aceia care provin din astfel de medii (indiferent de etnie) scoala incerca diferite metode pentru ca acestia sa aiba calificative bune.

In Marea Britanie exista un program de mese gratuite pentru copiii care provin din familii defavorizate. In Rotherham scoala a infiintat, de asemenea, un program de pranz pentru copii si parintii lor - unde acestia pot beneficia de o masa calda inainte de a incepe cursurile. Astfel, copiii isi pot incepe ziua hraniti in mod corespunzator, la timp si gata sa invete. Aceasta idee ar merita sa fie valorificata si in Romania", a scris Martin Harris pe blog.

Ponta vrea sa desfiinteze programul "Cornul si laptele": E o risipa de bani

De asemenea, el a remarcat si implicarea echipei de fotbal locale, Rotherham United, in lupta impotriva rasismului.

"La fel ca si in Romania - unde Federatia Romana de Fotbal a fostactiva in lupta impotriva rasismului- sportul joaca un rol aparte in schimbarea atitudinii colective in societate. In ultimii ani, s-au facut multe lucruri pentru a combate actele de rasism din cadrul meciurilor de fotbal. Iar acum, cluburile sportive sunt in masura sa duca mesajul dincolo de portile stadionului si sa ii dea pe jucatorii de fotbal de diferite etnii drept exemplu de campioni si modele in lupta impotriva rasismului din cadrul comunitatii", a mai spus ambasadorul britanic.

Le Pen: Eliminarea restrictiilor pentru romani si bulgari va creste imigratia rromilor

El a remarcat si cum au reusit britanicii sa-i integreze pe rromi pe piata muncii.

"Nu in ultimul rand, am aflat mai multe desprestrategia de integrare a comunitatii Roma pe piata muncii.In cadrul scolilor, am vazut sali pline cu parinti care erau informati cu privire la formarea profesionala (lucru la care am asistat, de asemenea, in judetul Dolj). Lucratorii din spatiul comunitar ofereau sprijin si in alte aspecte, cum ar fi probleme de sanatate familiala si locuinte.

Am vorbit si despre cum poate fi antrenata comunitatea insasi in imbunatatirea sistemului de cazare si infrastructura locala. Din nou, totul se reduce la copii. In viitor, ei vor fi adevaratii campioni ai integrarii sociale. Dar pentru ca aceasta abordare sa mearga, trebuie ca si familiile lor sa se implice", a mai remarcat Harris.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ambasador Marea Britanie rromi, #Martin Harris rromi, #ambasador Anglia integrare rromi , #rromi