Ce pierderi produce discriminarea rromilor pe piata muncii

Marti, 19 Iunie 2012, ora 00:12
2426 citiri
Ce pierderi produce discriminarea rromilor pe piata muncii

Discriminarea persoanelor de etnie rroma produce pierderi de productivitate de circa 887 milioane de euro anual, se precizeaza intr-un proiect privind Strategia pentru promovarea egalitatii de sanse si a nediscriminarii pe piata muncii pentru grupurile vulnerabile al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Totodata, in documentul MMFPS se mai precizeaza ca lipsa implementarii principiului egalitatii de sanse si a nediscriminarii pentru grupurile vulnerabile provoaca pierderi economice mult mai insemnate decat costurile implementarii, informeaza Realitatea Tv.

"Lipsa implementarii efective a principiului egalitatii de sanse si a nediscriminarii pentru grupurile vulnerabile in domeniul muncii in Romania provoaca pierderi economice mult mai insemnate decat costurile implementarii efective a egalitatii de sanse si a nediscriminarii (ex. conform studiului realizat de Banca Mondiala, beneficiile fiscale ale integarii romilor pe piata muncii sunt estimate la aproximativ 175 de milioane de euro anual pe tara)", se arata in proiectul de strategie.

Principalele obiective ale strategiei MMFPS vizeaza cresterea accesului grupurilor defavorizate la educatie si formare profesionala de calitate la activitati economice si in materie de angajare si in profesie, cresterea gradului de protectie impotriva discriminarii, reducerea costurilor economice cauzate de discriminarea grupurilor defavorizate, aplicarea efectiva a legislatiei comunitare in domeniu.

Prin aceasta strategie se urmareste crearea unui sistem de colectare de date privind situatia grupurilor vulnerabile in domeniul educatiei, in activitatea economica si in materie de angajare si in profesie, necesare pentru constientizarea problemei si cunoasterea reala a subiectului in vederea aplicarii solutiilor de politici publice in mod eficient si flexibil.

"Planul trebuie sa contina mecanisme interne de respectare a principiului egalitatii de sanse si a nediscriminarii, proceduri de gestionare a situatiilor de discriminare si actiuni de promovare a egalitatii si nediscriminarii (...)

Facilitarea accesului la un loc de munca pentru persoanele apartinand grupurilor vulnerabile, in subsecvent minoritatii rome, prin dezvoltarea in cadrul structurilor teritoriale a unui sistem similar aplicat in facilitarea accesului la un loc de munca pentru persoanele avand varsta intre 16-24 de ani, potrivit Legii privind prevenirea si combaterea riscului de marginalizare sociala.

Astfel, in scopul facilitarii accesului la un loc de munca, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin structurile ei teritoriale, realizeaza un acompaniament social personalizat pentru persoanele apartinand unor grupuri vulnerabile, in subsecvent minoritatii rome", se mai arata in proiectul supus dezbaterii publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#strategie Ministerul Muncii, #strategie romi, #pierderi piata muncii , #rromi