Cine e Dorin Cioaba, viitorul rege al rromilor

Luni, 19 August 2013, ora 13:01
9189 citiri
Cine e Dorin Cioaba, viitorul rege al rromilor
Foto:citynews.ro

Dorin Cioaba, fiul cel mare al lui Florin Cioaba, regele rromilor, este cel care, cel mai probabil, ii va urma in fruntea etniei dupa decesul acestuia, inregistrat duminica dimineata.

In varsta de 43 de ani, Dorin Cioaba s-a nascut la Sibiu, este casatorit cu Sighisoara si au impreuna un copil, elev la Liceul de Arta din Sibiu, scrie Adevarul.

El a absolvit doua facultati, Drept si Stiinte Politice, ambele la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Este presedinte al Tribunalului Rromilor de la Sibiu, mediator, om de afaceri si presedinte al Organizatiei Romilor Nomazi si Caldarari INDIROM.

Dorin Cioaba a militat in permanenta pentru respectarea drepturilor minoritatii rrome si a facut, de-a lungul anilor, mai multe proiecte, prin care a incercat sa promoveze pozitiv imaginea comunitatii. Printre cele mai cunoscute este lansarea papusii Lulica, imbracata in haine tiganesti, gandita sa-i apropie pe copiii romani de cei rromi. La alegerile din 2012, Dorin Cioaba a candidat, independent, pentru presedintia Consiliului Judetean Sibiu, dar nu a castigat.

Florin Cioaba a incetat din viata duminica, la varsta de 58 de ani, intr-un spital din Turcia, dupa ce in urma cu cateva zile suferise un infarct in timp ce se afla in vacanta cu familia. De altfel si tatal sau, Ion Cioaba, cel care s-a autoproclamat in 1992 "rege international al tiganilor", a murit in 1997 tot in urma unui infarct miocardic.

Pregatirile pentru inmormantarea lui Florin Cioaba vor dura trei zile, dupa care regele va fi inhumat in cimitirul din Sibiu, in cavoul familiei. Apoi, timp de o luna, toata etnia, din care fac parte 27 de caste de rromi nomazi si caldarari din toata tara, va fi in doliu.

Florin Cioaba nu va fi ingropat nici cu sceptrul, nici cu coroana regala. Urmasul sau va fi decis de Consiliul Romilor, format din 9 persoane. Pana atunci, etnia este condusa de un interimar, Matase Mazilu, numit in aceasta functie dupa ce Florin Cioaba a fost internat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#urmas rege Cioaba, #Dorin Cioaba rege romi, #Dorin Cioaba urmas rege , #rromi