Ziare.com

Consiliul Europei trage Romania de urechi: Rromii sunt discriminati in continuare

Marti, 03 Iunie 2014, ora 08:04

   

Consiliul Europei trage Romania de urechi: Rromii sunt discriminati in continuare
Minoritatea rroma din Romania continua sa fie deseori victima a discriminarii sau a afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice, au afimat experti ai Consiliului Europei (CoE), intr-un raport publicat marti.

"Clasa politica (din Romania) face deseori afirmatii defaimatoare la adresa rromilor, afirmatii care nu sunt criticate, ci sunt preluate de presa, site-uri si posturi de televiziune", deplang acesti experti din cadrul Comisiei Europene impotriva Rasismului sti Intoleranttei (ECRI).

Autorii raportului isi exprima ingrijorarea fata de pozitia unor astfel de deputati care, in diverse proiecte de lege propuse Parlamentului, sugereaza "o legatura intre rromi si criminalitate" si ii reproseaza acestei minoritati ca "nu incearca sa se integreze".

Basescu a contestat amenda de la CNCD pentru discriminarea rromilor

In general, "presa continua sa preia opinii ostile rromilor, iar posturi de televiziune si de radio ii prezinta intr-un mod defavorabil, prin stereotipizare", fara ca acest fapt sa fie investigat. "Dispozitiile de drept penal impotriva rasismului" trebuie sa fie "aplicate mai dinamic, sa nu ramana doar niste cuvinte fara valoare", a pledat ECRI.

Comisia mentioneaza, de asemenea, "un anumit numar de afirmatii defaimatoare la adresa comunitatii rrome", facute de seful de stat, Traian Basescu, in 2007 si 2010.

Din momentul publicarii ultimului raport al ECRI asupra acestei probleme, la inceputul lui 2006, au fost inregistrate anumite progrese, recunoaste Consiliul Europei.

Serviciile de politie au recrutat membri ai minoritatii, televiziunea nationala romana s-a angajat in promovarea culturii rrome si in lupta impotriva prejudecatilor, iar in scoli au aparut mediatori rromi.

Acelasi ministru suedez readuce pe tapet problema rromilor de la noi si vrea monitorizare UE

Totusi, potrivit autorilor acestui raport, rromii raman insuficient de protejati fata de comportamentele discriminatorii din partea politiei, iar copiii lor sunt in continuare victime ale "segregarii" si "discriminarii" la scoala.

La inceputul lui aprilie, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, a indemnat Romania sa ia mai multe masuri pentru a ameliora situatia rromilor, denuntand in special un nivel inalt (36 la suta) de abandon scolar in randul copiilor acestei minoritati.

Romania numara aproximativ 620.000 de rromi, potrivit ultimului recensamant oficial, si peste doua milioane, potrivit unor ONG-uri.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

luatii

luatii voi pe toti - vii dam cu placere - tinetii voi pe beneficii ca prostanacii de la voi sa munceasca pe branci ca sa le plateasca

 

 

Gramatica elementara

"Rromi sunt discriminati" -rromi cu-n singur i inseamna ca numai unii romi sunt discriminati. Romii sunt discriminati (cum cred ca a fost intentia titlului) inseamna ca toti rromii sunt discriminati.
E greu sa stii cand sa pui un i sau doi de i daca in scoala elementara n-ai avut profesor bun, e o greseala frecventa la redactia ziare.com.

 

 

Simplu fapt de recensamant, in care romii ar fi intre 600'000 si

2 milioane, arata gradul redus de integrare sociala al acestor concetateni romani. Daca nici un recensamant nu poate determina citi sint, imi imaginez dificultatea de a face din scolarizarea copiilor lor o obligatie cetateneasca! Cum sa controlezi ceva ce nu poate fi recensat?

Daca mai luam in calcul si obiceiuri matrimoniale care tin mai degraba de pedofilie decat de casatorie, urmate de nasteri ale mamelor de 14 ani, ... pare un ciclu infernal in care nu pot exista reguli sau civilizatie.

Este pacat ca ei insisi nu sint constienti de ceea ce pierd prin evitarea modului de viata national. Poate insa, ca ma insel eu, si ca modul lor de viata este mai evoluat decat al meu! Doar ca eu fac parte dintr-o majoritate care accepta reguli de viata.

 

 

E usor sa critici si sa tragi de urechi!

Este infinit mai greu sa faci ceva concret pentru aceasta minoritate! Deocamdata, Occidentul prefera sa scape de ei si sa dea lectzii Romaniei, nu se inghesuie la a-i adopta si asimila!

 

 

Romii despre care vorbeste Europa sint de nationalitate romana

Romii lor (olandezi, francezi, englezi elvetieni) au alte reguli de viata decat romii. Rromii straini nu doresc sa fie confundati cu romii romani.

Romii straini raman in general nomazi, dar au la dispozitie locuri de odihna (un fel de campinguri amenajate cu apa curenta, canalizare, sanitare si electricitate. Costa 5CHF/zi si pe familie!

Desigur, lasa ceva mizerie in urma, desigur localnicii nu sint multumiti de trecerea lor, dar copii acestora fac scoala mobila si dau examene de trecere la scoala nationala de stat. Toti au acte si sint asistati sanitar; in plus sint impozitati pe ceea ce castiga, atat cit decalara ei, sau pe averea mobila (Mercedesuri, rulote, etc...).

Este deci vremea ca si Romania sa faca ceva... nu stiu ce, nu sint specialist, dar ar trebui sa se incerce civilizarea lor, de maniera cit mai umana posibil, dar cu fermitate.
De exemplu ajutor de copil conditionat de carnetul de note scolar, etc...

 

 

Rromi sunt discriminati ???? Ziggganiada infloreste!!!

HALO ZIAR. COM
Terminati cu depuctatul inutil.
Cenzurati TOT mai mult, ca pe vrema lui Ceascä.
Cine are nevoie de cine???
Ziar.com de membri??? sau mebri de ziar.com??
Personal pot renunta cu placere de Ziar com.

 

 

tziganiada

Se discrimineaza singuri. Plosnita, difera de la gazda la gazda.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor