De la cititori: Tiganiada din Franta

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 21:47
2706 citiri
De la cititori: Tiganiada din Franta
foto: AP

Ziarul Mexican La Jornada (Ziua de lucru) a publicat, in ultimele saptamani, o serie de articole sub titlul "El holocausto gitano: ayer y hoy" (Holocaustul tiganilor: ieri si azi), in care sunt trecute in revista suferintele acelui popor.

In cel mai recent material, jurnalistul Fidel Cruz descrie situatia rromilor din Europa centrala si de est. In articol se spune ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, "un evreu de origina maghiara", care ar trebui sa aiba o antipatie naturala pentru persecutiile bazate pe etnie, a creat o problema "perversa", prin deportari masive de rromi in Bulgaria si Romania.

"In Romania", se spune in articol, "populatia tiganilor este evaluata la circa doua milioane. Presedintele acelei tari, Traian Basescu, un aliat al SUA si un membru ilustru al NATO, a numit o jurnalista 'tiganca murdara'. Si asta vine de la o persoana extrem de delicata, care, in mod normal, foloseste un limbaj politicos, manierat".

In articol se mentioneaza ca xenofobia francezilor a cauzat peste 130 de manifestatatii de protest in marile orase si in fata misiunilor diplomatice franceze din lume.

Sindicatele din UE, partidele de stanga si o multime de activisti intelectuali au cerut audiente cu ministrul Imigratiei din guvernul francez, Eric Besson, dar care nu au avut niciun rezultat pozitiv.

Citand un comunicat al AFP, La Jornada precizeaza:

"Parlamentul European a pus guvernul francez si pe presedintele Nicholas Sarkozy in centrul atentiei internationale din cauza deportarii a mii de rromi bulgari si romani.

In timpul dezbaterilor, atitudinile lui Jose Manuel Durao Barroso si ale intregii comisii guvernamentale au fost ridicole si scandaloase, prin complicitate si inabilitatea de a gasi un consens de condamnare a politicii Frantei. Acea tara se angajeaza in actiuni ilegale, contrare dreptului Uniunii Europene".

Citand un reprezentant oficial al organizatiei internationale "Education Without Borders" (Educatie fara granite) autorul articolului mentioneaza ca, pana acum, niciuna din organizatiile afiliate ONU sau cele care activeaza pentru drepturile omului nu s-au ridicat in apararea tiganilor.

Citand surse oficiale ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, de pe langa ONU, autorul mentioneaza ca mortalitatea infantila (neo-natala) la rromi este de zece ori mai mare decat in restul populatiei europene, in timp ce longevitatea lor rareori ajunge la 50 de ani.

Biserica catolica din Europa este una dintre putinele institutii care condamna deportarile in masa ale unor cetateni europeni, pe baza unei scuze de tip nazist, folosita acum sapte decenii, contra evreilor si a rromilor, ca fiind niste "persoane indezirabile, cu caracter criminal".

"Este extrem de dificil sa ajungi sa crezi ca in anul 2010", continua articolul, "dupa trecutul teribil al Europei, cu rasism, intoleranta si exterminarea a mii de oameni nevinovati, e inca posibil sa criminalizezi un intreg grup etnic, prin punerea unei etichete antisociale pe el".

De ce Secretarul General al ONU nu ia nicio pozitie in privinta actiunilor reprobabile ale unui membru? De ce guvernele Bulgariei si Romaniei nu fac nimic?

Aprobarea tacita e semnul cel mai strigator al acceptarii injustitiei. Inca nu se aud lozinci de tipul "Tigani din toate tarile uniti-va!", dar se pare ca stanga comunista lucreaza in acest sens.

De fapt, rromii si comunismul au trait simbiotic bine. Rromii au fost mereu o valoroasa sursa de cadre superioare, informatori si tortionari, alaturi de alte etnii persecutate de nazisti.

Dintre cei cativa intelectuali tigani care traiesc in Mexic, printre care avocatul Pedro Boboc, foarte putini si-au exprimat sprijinul pentru fratii lor, probabil tocmai de teama identificarii lor ca "gitanos" sau "hungaros" (tigani).

Doctorul Cornel Varzarel, din Cuernavaca, gaseste ca oamenii, in general si francezii, in special, "...sunt invidiosi pe rromi pentru acel 'espirito Gitano' (spirit de tigan) care e sinonim cu 'spirit liber', boem, romantic si neinhamat la regulile societatii, in timp ce restul lumii sufera in sclavia salariului".

El continua: "O tara care imbratiseaza fascismul, astazi, fata de tigani, ar putea sa te elimine pe tine, maine. Ti-ar placea asa ceva?".

Autorul promite sa redea niste interviuri cu fotografii din Franta, in urmatoarele materiale. Cititorii mexicani, insa, nu sunt prea impresionati de aceste articole, vis-a-vis de ce se intampla sub ochii lor, in tara lor.

In sectiunea "Scrisori catre Redactie" niciunul din cele 12 articole pe acest subiect nu este mentionat de cititori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tigani expulzati Franta, #rromi deportati Franta, #rromi Franta Sarkozy , #rromi