De la cititori: Tiganiada Europei

Vineri, 20 August 2010, ora 17:15
2683 citiri
De la cititori: Tiganiada Europei
Foto: www.dw-world.de

Franta continua cursul firesc al repatrierilor tiganilor "nelegali", de pe teritoriul tarii. A avut loc prima cursa a repatrierilor nomade. Grupa aceasta a ajuns la Bucuresti. Cine se comporta, in acest caz, ca un "tigan", rromii sau oficialitatile franceze?

Aceasta masura de forta poarta semnatura si avizul presedintelui Sarkozy. Nu trebuie sa fii profet, ca sa-ti dai seama ca aceasta este o masura cu sanse mici de reusita. Incercarea de a aduce tiganii, catre locurile de bastina, poate fi sortita, din start, esecului. Daca un tigan este convins ca lui ii este mai bine ca in Bulgaria sau Romania, ce l-ar putea impiedica sa plece, a doua zi, catre "pamantul fagaduintei"? Acesta poate fi al Frantei, Spaniei sau Italiei, nu are importanta, analizeaza dw-world.de

Deportarile in masa - interzise

Sa ne asteptam la "cumintirea" brusca a tiganilor si la piosenia care-i va invalui, odata cu intoarcerea in tarile de bastina? Sau ca vor uri pentru totdeauna Franta si pe francezi? Haideti, sa ne indoim de acest lucru!

Sa nu uitam ca vorbim de cetateni ai UE, care se bucura de libertatea de miscare, dupa cum vor si pot intra in Franta, de cate ori isi doresc. Numai sa nu fie infractori, teroristi sau cetateni cu interdictie de intrare pe teritoriul tarii.

Comisia Europeana se declara nemultumita de aceste masuri si, chiar aseara, de la Bruxelles, i s-a atras atentia Frantei ca trebuie sa pastreze dreptul de libera circulatie al cetatenilor, precum si cel de populare a unei zone.

Acum aflam, ca Parisul intentioneaza sa creeze o baza de date cu rromii care au fost "deportati" si care si-ar dori sa revina in Franta. Dar, cu ce argumente li se va interzice acestor oameni dreptul de intrare in tara, daca nu au savarsit vreo infractiune? Poate ca nu si-au platit factura de energie. Sau, poate nu si-au completat corect declaratiile de venit. Sau, pur si simplu, motivul este ca au un alt stil de viata, decat al francezului obisnuit?

Probleama legata de extradarea cetatenilor europeni este reglementata de o directiva a Buxelles-ului, adoptata in anul 2004. In ea se precizeaza ca" un cetatean al UE poate fi deportat, de pe teritoriul unei alte tari membre, daca el reprezinta un pericol pentru ordinea publica sau pune in pericol viata cetatenilor din tara gazda". Acelasi document precizeaza ca "fiecare asemenea caz trebuie studiat in preliminar", si ca "deportari in masa sunt interzise".

Astazi tiganii, maine noi

Sa ne intreebam, in acest caz, cum se poate numi actiunea Frantei, care a imbarcat 80 de cetateni romani intr-un avion cu destinatia Bucuresti? Fiecare caz in parte a avut parte de o analiza preliminara? I s-a dat fiecarui cetatean in parte posibilitatea de a-si gasi un avocat, care sa conteste actul administrativ de extradare(daca exista asa ceva)?

Acum, vor intra in scena glasurile nationalistilor xenofobi, care vor adopta o alta pozitie. Dar, acesti oameni trebuie sa stie, ca nu ne erijam in aparatori ai drepturilor tiganilor. Dar, trebuie sa privim fiecare problema in mod obiectiv si adecvat situatiei.

De ce, daca astazi sunt tiganii in acesata situatie, nu ne putem gasi si noi in acesta postura maine? De exemplu, daca Parisul extinde problema tiganilor si asupra intrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen? Cine ar fi atunci "tiganul"?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Tiganiada Europa, #tigani Franta, #Sarkozy tigani, #tigani rromi deportati , #rromi