Doar o treime dintre rromi a avut loc de munca in 2011 - studiu

Joi, 24 Mai 2012, ora 17:37
1801 citiri
Doar o treime dintre rromi a avut loc de munca in 2011 - studiu
Foto: travellerstimes.org.uk

Doar 35,5% dintre persoanele de etnie rroma aveau un loc de munca in 2011, ponderea celor care au lucrat permanent in ultimii doi ani fiind de numai 10%, releva datele raportului "Situatia rromilor in Romania, 2011. Intre discriminare si integrare sociala", prezentat joi.

Acelasi raport mai arata ca 51,5% dintre cei intervievati declara ca nu au lucrat niciodata in ultimii doi ani. 76% dintre cei fara loc de munca si-au exprimat disponibilitatea de a incepe imediat sa lucreze daca ar avea posibilitatea.

Datele cercetarii indica faptul ca 38% din persoanele ocupate lucreaza ca muncitori necalificati, 32% au ocupatii calificate (muncitori, vanzatori, comercianti), 9% sunt muncitori in agricultura, iar 13% au ocupatii traditionale rrome.

In ceea ce priveste nivelul de educatie, 25% dintre adultii rromi de peste 16 ani declara ca nu stiu sa scrie si sa citeasca. Mai mult, unul din cinci copii rromi nu merg la scoala, cel mai frecvent motiv invocat fiind cel legat de lipsa resurselor financiare. Femeile sunt intr-o mai mare masura afectate de analfabetism, existand o diferenta de 10% intre ele si barbati, in ceea ce priveste capacitatea declarata de a scrie si a citi, se mai arata in documentul citat.

Conform datelor studiului, 23% din populatia de rromi din cadrul esantionului cercetarii nu a absolvit nicio scoala, 26% a terminat primele patru clase si 34% doar gimnaziul. Numai 17% sunt cei care urmeaza un liceu sau un nivel superior de educatie.

De ce vor sa plece rromii din tara

In ceea ce priveste dimensiunea fenomenului de migratie a populatiei rrome, din totalul celor chestionati, 75% declara ca nu au efectuat nicio deplasare in strainatate. Intrebati daca intentioneaza sa se deplaseze in afara tarii in urmatorul an, 69% dintre cei intervievati au raspuns negativ, iar doar 27% afirmativ.

Potrivit studiului, munca este principala motivatie a deplasarii, ceea ce indica faptul ca migratia rromilor este una economica, marcata de lipsa resurselor si de efortul cautarii acestora in afara granitelor.

Aproape 65% dintre cei plecati au varste cuprinse intre 18 si 39 de ani; proportia celor de peste 50 de ani este redusa, iar migrantii de peste 60 de ani sunt mai degraba exceptii. Trei sferturi dintre rromii care au experienta deplasarii in strainatate au revenit acasa dupa sase luni sau mai putin, iar majoritatea a locuit mai putin de trei luni in strainatate.

Raportul "Situatia rromilor in Romania, 2011. Intre discriminare si integrare sociala" a fost realizat de o echipa de sociologi coordonati de Daniela Tarnovschi, coordonator de programe in cadrul Fundatiei Soros Romania.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.100 de subiecti, auto-identificati, provenind atat din comunitati compacte cat si din cele disipate. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%. Datele cantitative, reprezentative la nivel national au fost culese de Metro MediaTransilvania in perioada aprilie-mai 2011.

Datele reprezentand persoanele din categoria celor ocupati au fost obtinute respectandu-se definitia oferita de Organizatia Internationala a Muncii si au fost incluse toate persoanele care, in ultima saptamana, dinaintea interviului au lucrat minim o ora, platiti sau nu, in familie sau in afara familiei. Au fost incluse si persoanele angajate aflate in concedii medicale, de ingrijirea copilului etc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rromi loc de munca, #rromi angajati 2011, #migratie rromi, #educatie rromi, #studiu rromi Romania , #rromi