Doua treimi dintre romani cred ca in tara noastra exista o problema cu rromii - sondaj

Joi, 07 Februarie 2013, ora 20:44
4582 citiri
Doua treimi dintre romani cred ca in tara noastra exista o problema cu rromii - sondaj
Foto: Antena 3

Doua treimi dintre romani cred ca in tara noastra exista o problema cu rromii, releva un sondaj de opinie realizat de compania de cercetare sociologica Operations Research pentru Asociatia Pro Democratia (APD).

Potrivit sondajului facut public, joi, intr-o conferinta de presa, intrebati care ar fi aceasta problema, 11% dintre cei chestionati au spus ca rromii fura, 6% au raspuns ca membri ai acestei etnii sunt lenesi, 6% cred ca rromii nu se integreaza, 5% ca acestia sunt prea multi.

Un procent de 72% dintre respondenti au multa incredere in romani, 55% in germani, 28% in maghiari, 26% in evrei si 9% au multa incredere in rromi.

Rromii, "un esec european": UE este incapabila sa gestioneze consecintele dezastrului roman

La o intrebare privind primul cuvant care le vine in minte cand aud rostindu-se termenul "rrom" 18% dintre cei chestionati au spus ca acesta este cel de "tigan", 15% s-au referit la "furt/hotie".

Referitor la primul cuvant care le vine in minte cand aud termenul "roman", 15% dintre respondenti au mentionat cuvintele "amaraciune/saracie", iar 9% au spus "acasa/Romania/patria mea".

81% dintre romani au afirmat ca sunt rromi pe care-i stiu din vedere, 63% au declarat ca in zona unde locuiesc sunt si rromi, 52% au precizat ca au avut sau au colegi rromi, 50% au raspuns ca au vecini apartinand acestei etnii cu care se saluta, 23% au spus ca li se intampla sa ceara ajutorul unui rrom, 10% au mentionat ca au rude rromi.

Cati romani accepta rromii in tara si cati in familia lor

64% dintre cei chestionati sunt de acord ca persoane de etnie rroma sa locuiasca in Romania, 60% cu faptul ca rromii sa locuiasca in localitatea lor, 54% sunt de accord ca nepotii sau copiii lor sa fie asezati in banca langa copii rromi, 49% cu faptul de a avea vecini rromi, 43% cu a avea prieteni de aceasta etnie, iar 28% sunt de accord ca rromii sa faca parte din familia lor.

49% dintre romani considera ca trebuie sa existe locuri rezervate pentru rromi in cadrul liceelor, iar 48% cred acelasi lucru privind invatamantul universitar.

Un procent de 43% dintre respondenti au descris relatiile dintre romani si rormi in zona unde locuiesc drept unele de colaborare, 23% au vorbit despre ignorare reciproca, 12% au mentionat relatii conflictuale.

Politisti rromi in zonele unde predomina aceasta etnie

68% dintre cei chestionati sunt de acord cu faptul ca elevi de etnie rroma sa invete impreuna cu copii ai altor etnii, 49% cu incurajarea casatoriilor intre rromi si persoane de alte etnii, 39% cu faptul ca in zonele in care predomina rromii Politia sa fie alcatuita din cat mai multe persoane apartinand acestei etnii.

61% dintre romani sunt de acord ca statul roman sa sustina organizatiile culturale ale rromilor din Romania, 60% ca acesta sa ajute la dezvoltarea identitatii etnice rrome, 59% ca statul sa ajute la constituirea unei organizatii a etniei rromilor la nivel national si international.

Rromii, mai bogati sau mai saraci decat romanii?

33% dintre cei chestionati cred ca rromii sunt mai saraci decat romanii, 62% considera contrariul.

68% dintre respondenti sunt de acord cu afirmatia ca rromii comit mai multe infractiuni decat romanii, 81% cu cea potrivit careia rromii nu-si dau copiii la scoala, iar 95% dintre romani cred ca toti copiii rromi ar trebui sa mearga la scoala. 36% dintre cei chestionati considera ca majoritatea rromilor sunt infractori si ar trebui bagati la inchisoare, 56% cred contrariul.

Intrebati daca de obicei spun "rrom" sau "tigan", 78% dintre participantii la studiu au spus ca folosesc al doilea termen.

In alta ordine de idei, 29% dintre respondenti sunt de parere ca imaginea mai degraba negativa despre rromi este cauzata de modul cum sunt prezentate faptele in presa, insa 63% cred contrariul.

Un procent de 36% dintre romani cred ca in viitor e posibil ca rromii sa devina o amenintare pentru tara, releva cercetarea. Potrivit sondajului, 22% dintre locuitorii Romaniei sunt de parere ca in viitor e posibil ca rromii sa devina o amenintare pentru cartierul lor, iar 20% considera ca pentru familia lor.

Intrebati privind un presupus eveniment in care un cetatean rrom a facut un lucru pozitiv, 88% dintre respondenti au spus ca acest fapt este o exceptie pentru etnia rroma. 89% dintre locuitorii Romaniei sunt de parere ca asemenea fapte ar trebui prezentate mai des in presa.

Sondajul de opinie despre stereotipurile la adresa rromilor a fost realizat in perioada 14 - 18 decembrie 2012, pe un esantion de 1.004 de locuitori ai Romaniei, fiind reprezentativ la nivel national.

Eroarea maxima de esantionare, la un nivel de incredere de 95%, este de +/- 3,1 %

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#sondaj probleme rromi, #sondaj stereotipuri rromi, #sondaj infractionalitate rromi, #sondaj rromi, #sondaj romani , #rromi