Editorial: Ce facem cu rromii?

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 11:05
4619 citiri
Editorial: Ce facem cu rromii?
Foto: Ziare.com

Bulgarilor le vine sa-si dea foc la castraveti, britanicii numara siderati fustele chivutelor, olandezii si finlandezii par dati cu praf de scarpinat, italienii abia isi revin dupa episoadele electorale carora le-au facut fata cu greu satrele stranse la gura marilor orase, francezii au burdusit avioanele cu pui de cortorarese trimisi in patrie sa vanda flori in intersectii (dar sunt educati, spun "merci").

Europa are o problema, dar inca nu vorbeste despre ea decat foindu-se, privind in tavan, facandu-se ca bate coasa in plina iarna. Cate un eurodeputat sau ministru de Interne ce priveste pana in miezul urnelor face cu ochiul spre electoratul nationalist angajandu-se sa-i puna la frigare, duduile care vand salam in alimentarele de langa gari se spala pe maini cu praf de pusca, presa hamaie cu nesat pazind democratiile consolidate: ce ne facem, fetelor?

In Romania, poporul plescaie de placere: spalati-va pe cap cu ei, ne-ati frecat la cap ca nu reusim sa-i integram, sa vedem cum va descurcati! Tot in Romania, poporul ales, din os de demnitar, plescaie de nervi: stam cu capul plecat, ne facem ca avem o scama, nu mai putem de rusine cand dam ochii cu colegii europeni si le spunem ca rromii si romanii sunt etnii diferite.

Au dreptate toti. Dar... intrebare: de ce nu-i leaga europenii pe rromii care fura, cersesc si talharesc, de ce nu-i baga in puscarii? Si-asa, in democratiile lor adevarate, dar senile din lipsa de ocupatie, politistii comunitari se plictisesc pescuind pisici din copaci si ajutand batranicile sa treaca strada.

E simplu: sunt ipocriti. Nu au chef sa cheltuiasca bani pentru intretinerea rromilor-infractori in asezamainte de pedeapsa sau reeducare, deoarece bastinasii verzi s-ar revolta. Deci ce-i de facut?

Dupa mine, problema e simpla. Este o intreprindere fara succes sa incerci sa le schimbi rromilor modul de viata - si nu ma refer la hotie si cersetorie, deoarece nu vreau sa generalizez -, ar fi ca si cand ai incerca sa faci din cal, magar. Si atunci, trebuie sa te adaptezi.

Oricat de tare s-ar isteriza niste congressmeni americani, rromii prefera sa traiasca laolalta in cartiere speciale. Unii le spun ghetouri, si gresesc. In Deva si la Baia Mare, dar daca imi amintesc bine si la Targu Mures, initiativele primarilor de a le oferi conditii minime de existenta in perimetre bine stabilite nu au fost intampinate cu ostilitate de beneficiari, ci de niste domnisoare incete la minte.

Tot ce trebuie, si la Paris, ca si in Helsinki, este ca municipalitatea sa le faciliteze accesul la apa si canalizare. Sa le spuna ca nu-i mai pandesc cu otrava, ci le accepta prezenta, in anumite conditii, iar cei de le incalca sunt pasibili de inchisoare.

Din ce sa traiasca? Sa muncesca in agricultura, sa faca curat, sa spele vase. Adica tot ce fac multi romanasi de-ai nostri in Spania, Italia, Franta. Iar copiii sa mearga la scoala.

Pentru asta, insa, Europa trebuie sa-si doreasca sa rezolve problema. Insa nici nu-i trece prin minte. Prefera sa dea cu spray. Iar atata vreme cat ne scoate ochii ca nu le rupem picioarele la frontiere, sa o faca ei, daca le da mana. Insa e riscant, dupa mine. Ar putea descoperi ca si rromii sunt oameni. Si atunci cand nu canta, le plange inima.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#rromi Romania Europa, #integrare rromi tigani, #probleme tigani Franta, #probleme rromi Italia , #rromi