Italia - debutul orchestrei de copii rromi la Conservatorul din Milano

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 15:44
5319 citiri
Italia - debutul orchestrei de copii rromi la Conservatorul din Milano
Foto: La Stampa

Duminica, la Conservatorul din Milano, va avea loc un eveniment mai putin obisnuit: debutul copiilor superdotati din cadrul orchestrei rromilor, care va prezenta primul sau concert de muzica clasica.

Este vorba despre un grup de 20 de copii, cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani, provenind din familii de rromi, crescuti in fosta tabara de nomazi de la Triboniano, la periferia orasului Milano, relateaza La Stampa.

Dupa un an de studiu la conservatorul milanez, copiii rromi care au demonstrat un talent iesit din comun in ceea ce priveste interpretarea la un anumit instrument, precum vioara, acordeon, violoncel sau instrumente de suflat, au reusit sa-si impresioneze profesorii prin usurinta cu care abordeaza variatiuni din Vivaldi si alti autori celebri de muzica clasica.

Talentati si cu scoala strazii

Majoritatea nu au studiat niciodata pe o partitura, nici macar nu stiu cum se deseneaza cheia sol si considera lectiile de solfegiu drept pierdere de vreme, fara macar sa incerce a-si ascunde plictiseala in fata profesorilor.

"Sunt deosebit de agitati", relateaza directorul Conservatorului, Alessandro Cerino, subliniind ca este extrem de dificil sa castige atentia acestor muzicieni formati in strada, fara teorie muzicala, fara notiuni elementare de istorie clasica.

"Primele probe s-au desfasurat intr-o atmosfera vecina cu haosul - unii se agatau de automatele de dulciuri si cafea, altii se inghionteau si fiecare vroia sa cante la infinit hore, sarbe, dansuri tiganesti si improvizatii dupa cum ii taia capul", explica violonistul Pietro Boscacci.

Conservatorul nu e o joaca

Staff-ul care s-a ocupat de proiectul incurajarii talentelor muzicale provenite din familiile de rromi, este insa foarte sever si are la conducere un nume care impune respect: Clive Cueto.

Cine a lipsit de la lectii, duminica nu va putea urca pe scena si nici nu va putea fi prezent in fata presedintelui Italiei, Giorgio Napoletano care, afland de proiect, a invitat grupul sa sustina un concert la Palatul Prezidential.

Pe coridoarele Conservatorului din Milano sunt insa si persoane care "stramba din nas", pentru ca le e dificil sa depaseasca anumite prejudecati, subliniaza Arnoldo Mosca Mondadori, sufletul proiectului, potrivit sursei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#orchestra copii rromi Milano, #debut copii rromi Conservator , #rromi