Madalin Voicu: Romanii sunt lasi si tradatori. Ceea ce tiganii nu sunt

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 07:49
28709 citiri
Madalin Voicu: Romanii sunt lasi si tradatori. Ceea ce tiganii nu sunt

Rromii sunt priviti de multi drept cei mai saraci si mai huliti cetateni ai Europei.

Comunitatea rroma are cei mai mici indicatori cheie din intreaga populatie europeana, cu cele mai mici venituri, cel mai mare nivel al somajului si cel mai prost acces la sistemul de sanatate si la serviciile publice.

Un raport al Amnesty International, publicat in acest an, arata ca toate acestea nu sunt doar un rezultat al saraciei, ci si al discriminarii sistematice si raspandite, dar si al incalcarilor drepturilor omului, al prejudecatilor, care au impins majoritatea rromilor catre marginile societatii.

Sunt rromii discriminati pentru ca unii dintre ei sunt infractori? Sau sunt discriminati numai pentru ca sunt rromi?

"Rromii sunt o etnie care are mari carente la educatie, la cultura, la informatii. Dupa parerea mea, discriminarea este atitudinea unui personaj neputincios. Este foarte usor sa discriminezi, in loc sa gasesti solutii. Discriminarea este o chestiune pentru oamenii primitivi, in orice zona a lumii, nu vorbesc numai de Romania.

De obicei, ea intervine pe fondul unei vieti insuficient de sigure, unde mizeria, neputinta si nesiguranta zilei de maine produc astfel de situatii. Daca oamenii ar fi linistiti, ar depasi faza aceasta cu discriminarea", a declarat, pentru Ziare.com, Madalin Voicu.

Deputatul PSD este unul dintre rromii care isi recunoaste descendenta si care isi asuma denumirea de tigan. Spune ca "tiganii mi-au mancat ficatii", dar in nici un caz nu da vina pe aceasta etnie pentru imaginea proasta pe care Romania o are in strainatate.

"Nu doar tiganii sunt cei care deformeaza imaginea Romaniei in strainatate, sau care deranjeaza, sau care ne fac de rusine in strainatate. Eu nu-i apar, tiganii mi-au mancat ficatii. Dar tiganii sunt mai putin periculosi decat cei care organizeaza hold-up-uri sau sparg banci. O specialitate a majoritarului este sa fure cu cardul, nu tiganii fura cu cardul. Tiganul cerseste, trage de tine, fura de prin buzunare", spune Madalin Voicu.

"In curand o sa fac un proiect de lege prin care cersetoria sa fie interzisa. Cersetoria are mai multe forme. Nu pot sa dau, ca orice roman, vina pe tigani, ca sa ma disculp pe mine. Romanii au foarte multe calitati, superbe, pe care alte popoare nu le au, dar au doua defecte: sunt lasi si tradatori. Ceea ce tiganii nu sunt", adauga deputatul PSD.

"Moldovenii sunt mai periculosi ca tiganii"

In plus, exista infractori mai periculosi decat rromii, sustine Madalin Voicu. "Moldovenii sunt mai periculosi ca tiganii. In Moldova sunt situatii critice in fiecare zi, la incesturi, crime.

Toate infractiunile comise acolo sunt mai grave si mai periculoase decat gainariile pe care le fac tiganii. Nu tiganii destabilizeaza economia nationala si nu tiganii devalizeaza banci", spune Madalin Voicu.

In viziunea sa, rromii fura mai putin decat "majoritarii", cum le zice deputatul PSD romanilor.

Faptul ca tiganii apar prin ziarele straine ca infractori, iar romanii pot avea de suferit din aceasta cauza este "o chestie care ia o forma de lasitate. Vorbim despre tiganii care cersesc, care stau pe strazi si canta, care fac dezordine in sensul vizibil, mai putin care fura.

Tiganul care fura fura o lada de rosii, romanul fura un judet. Care este mai grav? Sigur ca tiganii sunt mai vizibili pentru ca sunt mai negri, mai urat imbracati si deranjeaza fizic. Vreti sa facem o comparatie intre un mare magnat roman despre care s-a dovedit ca a furat si un tigan care fura din piata trei banane?".

"Din patru in patru ani, toata lumea ii curteaza pe tigani"

Atunci cand vine vorba despre faptul ca nu au acte sau nu-si declara copiii la primarie, Madalin Voicu nu considera ca este vina lor.

"Nu e vina lor ca nu au acte de identitate. Este vina Ministerului Administratiei si Internelor, care ar trebui sa se preocupe ca fiecare cetatean, indiferent de etnie, sa aiba numar la poarta, ca sa stii de unde il iei.

E o chestiune care tine de alt domeniu, nu e vorba ca tiganii nu vor sa faca certificate de nastere copiilor. Dar cand vin alegerile cum le fac astia acte ca sa voteze? Din patru in patru ani, toata lumea ii curteaza pe tigani", spune Madalin Voicu.

Aceasta vina a autoritatilor romane l-a adus din nou pe deputatul PSD in zona lasitatii de care dau dovada romanii: "In Romania exista o forma de discriminare care nu este institutionalizata. Este vorba despre mentalitatea romanului, care este las. Ce zice romanul? In loc sa recunosc ca am gresit eu, mai bine dau vina pe Costica sau Mitica, indiferent de ce etnie este acesta".

"Discriminarea este un concept primitiv si prostesc"

Despre discriminare in general, Madalin Voicu spune ca este un concept "primitiv si prostesc" si nu este de acord cu ideea de drepturi ale omului.

"Daca o sa continuam sa vorbim despre forme fara sa judecam continutul, si peste 20 de ani o sa vorbim tot despre discriminare. In secolul 21, asta cu discriminarea mi se pare o malformatie. Asa cum n-ar trebui sa vorbim nici despre drepturile omului. Drepturile omului inseamna sa te nasti, sa traiesti si sa mori.

Toata lumea vorbeste despre drepturile omului, nimeni nu vorbeste despre obligatiile omului. Este un concept primitiv si prostesc. Daca nu ai nici o obligatie, tu ceri drepturi? Eu pe toti tiganii i-as lua si i-as intreba: Ce stiti voi sa faceti? Aia, aia, aia. Apoi i-as trimite la munca si cine nu munceste, nu se duce la scoala si nu respecta o conduita in societate, ala trebuie lasat sa moara. Nu are cum sa-mi fie mila de unu' care nu vrea sa munceasca si sa ramana parazit intr-o societate", conchide Madalin Voicu.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Madalin Voicu rromi discriminare, #Madalin Voicu tigani strainatate, #Madalin Voicu drepturile omului , #rromi