Moartea "regelui" Cioaba si conflictele politice iscate la Bucuresti, in presa straina

Luni, 19 August 2013, ora 22:01
4131 citiri
Moartea "regelui" Cioaba si conflictele politice iscate la Bucuresti, in presa straina
Foto: La Libre Belgique

Moartea autointitulatului rege al rromilor, Florin Cioaba, in Antalya, a ajuns rapid si in presa internationala, care prezinta in termeni "colorati" viata unui lider de comunitate care pentru Occident nu este una tocmai usor de "digerat".

Jurnalistii straini nu ocolesc legaturile cu lumea politica romaneasca ale "regelui Cioaba".

"Autointitulatul rege al rromilor, Florin Cioaba, a fost o personalitate plina de culoare in politica romaneasca. In ultimele zile ale vietii sale, el a provocat o controversa in interiorul Guvernului.

Florin Cioaba a murit la varsta de 58 de ani dupa un atac de cord suferit in statiunea turca Antalya.

Cioaba a fost o personalitate controversata si contradictorie. El a fost recunoscut ca rege doar de rromii din orasul sau natal Sibiu, la fel ca si predecesarorul Ion Cioaba, tatal sau.

In 2003, Cioaba a provocat un scandal cand si-a maritat fiica de 12 ani cu un baiat de 15 ani. Dupa critici vehemente, el s-a decis sa se opuna public casatoriilor aranjate intre copiii din comunitatea rroma", scrie editia electronica a revistei Der Spiegel.

"La fel ca si tatal sau, a fost foarte bogat si a fost in relatii apropiate cu toate Guvernele Romaniei. Incidentul din Turcia a declansat un conflict intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, ambii rivali incercand sa demonstreze o apropriere deosebita de barbatul aflat pe moarte", scrie Hamburger Abendblatt.

"Cu putin inainte de moartea lui Cioaba, Basescu a trimis un medic reputat sa il consulte. Ponta a considerat insolent apelul facut de presedinte tocmai la serviciile unui medic deferit justitiei pentru coruptie.

Popularul Basescu si socialistul Ponta se afla intr-un conflict permanent, miza printre altele fiind independenta justitiei", scriu cei de la Stuttgarter Zeitung.

"Numarand 12 milioane de persoane, rromii sunt cea mai mare minoritate etnica a Europei. Doar in Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria traiesc aproape 4 milioane de romi, jumatate dintre acestia fiind sub 20 de ani.

Ei apartin de acele grupuri care sufera cel mai mult in Europa din cauza saraciei, a somajului si a analfabetismului", noteaza Stern.

"De numele lui Cioaba se leaga celebrele papusi rrome. El a solicitat ca, alaturi de comunitatea evreiasca, rromii sa fie declarati victime al Holocaustului din Romania si a cerut despagubiri Germaniei pentru victimele rrome din lagarele de la Auschwitz si Birkenau.

Printr-un film documentar controversat, Cioaba a atras atentia asupra suferintei rromilor din perioada nazista.

A fost consilier local in 1996 si a candidat in 2000 la functia de primar al Sibiului.

Apropierea de Traian Basescu a fost de multe ori criticata. El a fost ales vicepresedinte al organizatiei mondiale a rromilor si membru al forumului mondial al romilor.

Din punct de vedere economic, familia Cioaba are mai multe firme in domeniul prelucrarii metalului.

Corpul neinsufletit a fost adus luni la Sibiu, acolo unde urmeaza sa fie inmormantat", scriu jurnalistii austrieci de la nachrichten.at.

"Cel mai titrat cardiolog din Romania a fost trimis de Traian Basescu in Turcia sa salveze viata lui Florin Cioaba, regele rromilor. Decesul lui Cioaba l-a facut pe Basescu sa isi exprime public condoleantele fata de familia si comunitatea rroma.

Tabara adversa a lui Florin Cioaba era condusa de Imparatul Iulian Radulescu. Rivalitatea dintre adeptii imparatului si ai regelui s-a incheiat la inceputul anului 2013", adauga jurnalistii de la Magyar Hirlap.

Si postul Radio France Internationale (RFI) noteaza ca in Romania, comunitatea rromilor este in doliu.

"Unul dintre liderii sai, Florin Cioaba, autoproclamat 'regele rromilor', a decedat in Turcia, unde isi petrecea vacanta. In varsta de 59 de ani, Florin Cioaba era o figura respectata a acestei comunitati sarace, care are dificultati in a reusi sa se integreze".

La Libre Belgique remarca faptul ca Florin Cioaba a instituit la Sibiu primul tribunal rrom, condus de fiul sau, pentru a rezolva problemele pe care, dupa parerea sa, justitia romana nu le putea intelege. Fara a se substitui justitiei institutionale, dupa cum dadea el asigurari.

"Este si asta o parte din eterna dilema a unei comunitati care incearca sa-si puna in evidenta valorile, dar ramane totusi la marginea societatii in Romania", comenteaza cotidianul belgian.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Cioaba mort Antalya, #regele Cioaba mort, #Cioaba regele rromilor , #rromi
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
minciuni mari de tot ! nimeni pe-afara nu a auzit de Cioaba !