ONG-urile critica noua strategie a Comisiei Europene pentru rromi

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 19:42
1470 citiri
ONG-urile critica noua strategie a Comisiei Europene pentru rromi
Foto: Arhiva

Un grup format din 36 de organizatii europene care militeaza pentru drepturile rromilor critica Comisia Europeana si apreciaza ca noua strategie a UE privind integrarea rromilor nu ia in considerare opiniile si recomandarile rromilor si ale organizatiilor care ii reprezinta.

Grupul considera ca noua strategie lansata saptamana aceasta prezinta lacune serioase in ceea ce priveste combaterea discriminarii rromilor in Europa, arata un comunicat dat publicitatii de Policy Center for Roma and Minorities.

Organizatii din 16 tari s-a reunit, joi, la Budapesta, la conferinta organizata de catre "Decade of Roma Inclusion", o initiativa a guvernelor si a societatii civile europene, care vizeaza imbunatatirea calitatii vietii a celor peste 10 milioane de rromi din Europa.

"Asteptarile au fost foarte mari cu privire la noua strategie, insa pana la urma ceea ce avem este o varianta sub asteptari. Aceasta nu ofera foarte multe detalii despre ceea ce trebuie sa intreprinda statele membre si care este rolul Comisiei Europene in cadrul acestui proces", a declarat Valeriu Nicolae, presedintele Policy Center for Roma and Minorities, una dintre cele 36 de organizatii prezente la conferinta de la Budapesta.

Cele 36 de organizatii considera, printre altele, ca obiectivul cu privire la educatie, cuprins in noua strategie UE privind rromii, nu este ambitios. "Educatia sta la baza oricarui efort de imbunatatire a conditiilor de trai ale rromilor. Cu toate acestea, noua strategie UE nu adreseaza (nu remediaza - n.r.) in mod corespunzator aceasta problema", se arata in comunicatul dat publicitatii de Policy Center for Roma and Minorities.

Grupul de organizatii apreciaza, de asemenea, ca documentul UE nu propune o viziune clara cu privire la dimensiunea de gen, aceasta fiind absolut cruciala pentru obtinerea unor rezultate satisfacatoare, si, totodata, nu abordeaza in mod clar problema tinerilor rromi. Cele 36 de organizatii spun, de asemenea, ca noul Cadru UE nu aduce in discutie "cresterea ingrijoratoare a anti-tiganismului, a prejudecatilor negative si a discriminarii la nivel institutional".

Cadrul UE "nu ofera nicio garantie asupra faptului ca strategiile nationale vor fi dezvoltate in stransa colaborare cu societatea civila rroma. Aceasta din urma este pregatita sa-si asume un rol activ in procesul de elaborare a politicilor, doar ca dorim ca si Comisia Europeana sa se implice impreuna cu noi", a declarat Zeljko Jovanovic, Directorul Open Society Roma Initiatives.

Cadrul pentru coordonarea strategiilor nationale pentru integrarea rromilor a fost adoptat marti de Comisia Europeana. Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, si comisarul Laszlo Andor au prezentat deputatilor aceste noi masuri, care au ca obiectiv integrarea economica si sociala a populatiei rrome in Europa. Acest cadru european urmeaza sa fie examinat de statele membre, in vederea adoptarii sale la Consiliul European din iunie.

Cadrul se axeaza pe patru piloni: accesul la educatie, locuri de munca, ingrijiri medicale si locuinte.

Statele membre ar trebui sa stabileasca obiective nationale specifice in ceea ce priveste integrarea rromilor, in functie de dimensiunile populatiei rrome care traieste pe teritoriile lor si de situatia initiala a acesteia.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Organizatii europene drepturi rromi, #strategie Comisia Europeana , #rromi
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
Cadrul se axeaza pe patru piloni: accesul la educatie, locuri de munca, ingrijiri medicale si locuinte.