Opinii: Franta, rromii si descriminarea

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 22:29
3134 citiri
Opinii: Franta, rromii si descriminarea
foto: actualite.portail.free.fr

Actiunile Frantei din ultima vreme privind expulzarea rromilor catre tarile de origine au starnit foarte multe reactii critice la adresa autoritatilor franceze, care ar fi dat dovada de rasism si ar fi incalcat si legi ale UE, cel mai des invocat fiind dreptul liberei circulatii.

Criticii uita insa de o lege nescrisa a societatii, valabila de cand exista omenirea, ca orice drept impune si obligatii, mai ales intr-o societate democratica, atat de vulnerabila la atacurile celor ce nu vor sau nu pot sa respecte regulile jocului.

Ne aducem aminte cu totii cum dreptul la libera circulatie a dus la disparitia lebedelor de pe lacurile din preajma Vienei, mancate de nomazii de pe meleagurile noastre, care ajunsesera si pe acolo in primii ani de democratie de pe la noi.

Nu cred ca austriecii au pedepsit faptasii, asa ca sigur ca nici acestia "nu au fost gasiti vinovati cu nimic", dar atentatul la sistemul lor de valori a fost real si a si fost perceput ca atare.

In Gara de Nord din Bucuresti, cam tot pe vremea aia, unui cioban i-a fost refuzat biletul pentru un rapid care mergea undeva in provincie. Indignat, ciobanul s-a plans sefului de gara, care insa nu i-a dat nici el dreptate.

Care era cauza descriminarii ciobanului si a ingradirii dreptului sau de a circula liber? Ciobanul nostru avea o sarica la fel ca dacii de pe Columna, care mirosea insa cumplit a zer si a branza. Fiindca in Regulamentul CFR exista o clauza care interzicea calatoria cu trenul persoanei care prin felul sau de a fi putea deranja confortul celorlalti calatori, descriminarea ciobanului era si reala, si legala, si justificata.

Democratiile occidentale

Cu cat o democratie este mai avansata, cu atat are mai multe reguli de buna cuviinta, care nu sunt neaparat legiferate. De exemplu, scobitul in nas, scuipatul pe jos sau sa dai vanturi sonore in societate, n-as crede ca sunt pedepsite de vreo lege, dar astea sunt lucruri care nu se fac, daca vrei sa ai o sansa sa fii acceptat.

Alta caracteristica a societatilor democratice consta in asumarea libera a multor indatoriri si obligatii de catre cetateni, ducand la eficientizarea relatiilor interumane si implicit si la un inalt nivel de trai.

Dorind sa traiasca si ei bine, multe grupuri etnice, care n-au contribuit de fel la bunastarea acelei societati, se infiltreaza in sistem si incep sa profite de avantajele puse si lor la dispozitie, fara insa sa-si aduca in vreun fel o contributie cat de mica, ei ramanand doar pe postul de consumatori sau mai direct spus, pe post de paraziti.

Daca un ogor este plin de buruieni, taranul le pliveste, daca un organism este invadat de un virus, acesta este omorat cu antibiotice, iar o societate care este afectata de activitati criminale lupta contra lor prin institutiile statului, precum justitia si politia.

O societate insa are si dreptul sa se debaraseze de toti cei care nu respecta sistemul, indiferent daca legal "nu au facut nimic rau". Ei trebuie sa faca ce fac si ceilalti, adica sa munceasca, sa fie politicosi, sa se cultive etc.

Nu inactivitatea pe plan social e criteriul de acordare a unui certificat de buna purtare, ci participarea cu devotament la activitatea in interes general. Tot ce nu e de folos sistemului si vine din afara, trebuie trimis de unde a venit. Chiar si "La mama ma-sii!", cum zicea Pavel Stratan intr-un cantec intitulat "Pestele de aur", referindu-se la venetici.

E iarasi clar ca rromii din Franta, chiar daca nu toti sunt infractori, atenteaza totusi la sistem pentru ca au ocupat terenuri care nu le apartin, au construit pe ele tabere ilegale, au venituri si nu platesc impozite pentru ca nu se vor parte din intreg, asa ca prin nerespectarea regulilor jocului sunt destabilizatori de sistem.

Franta, ca si Italia de altfel, pot pretinde deci justificat ca se simt invadate si agresate de acesti oaspeti nepoftiti, care atenteaza la sistemul lor de valori si de care trebuie sa se apere.

Pozitia oficiala a Romaniei

Romania are si in aceasta problema o pozitie lipsita de logica si demnitate. A ridica tonul fata de Franta pretinzand ca prin expulzarile masive descrimineaza rromii mascheaza dorinta politicienilor nostri de a scapa de o problema pe care ar dori sa le-o rezolve altii, adica sa-i integreze francezii pe rromii din Romania, iar ei sa nu aiba dureri de cap.

Este si o gafa diplomatica in care ne-am specializat se pare. Franta ne-a sprijinit ca sa intram in UE, iar acum, cand ne-am vazut cu sacii in caruta, ne-am trezit si noi viteji.

Cum de nu inteleg politicienii nostri cat de nepotriviti sunt rromii cersind si furand pe strazile Parisului? Sau poate ca inteleg prea bine si de aceea ii prefera la Paris, decat sa-i vada la Bucuresti!

Voci sonore, dar cu o logica stramba, pretind ca Romania a cheltuit cu mult mai mult decat Franta (33 milioane, contra 1 milion de Euro) din cele 4 miliarde puse de UE la dispozitie pentru programe sociale, ca si cum ar fi datoria Frantei sa aiba grija de cetatenii nostri si nu statul roman.

Cum poti sa te lauzi ca ai absorbit 33 de milioane, cand asta inseamna mai putin de 1% din 4 miliarde? Nu te-a interesat de acesti batuti de soarta, care nu au plecat in Franta ca le-a fost aici prea bine. Acum s-a trezit si presedintele tarii sa ceara strategii europene pentru rromi, considerand ca problema s-a internationalizat.

Daca am fi avut insa politicieni constienti si statul roman ar fi facut proiecte europene pentru rromii din Romania, s-ar fi putut construi gradinite, scoli, universitati, strazi, locuinte, s-ar fi putut infiinta ferme de animale, aduce utilaje pentru lucrat pamantul si dat teren in arenda, toate platite cu bani europeni, profitand de asta cu totii, rromi si romani, cu strategiile noastre dar cu bani de la UE.

Asa ca Franta are dreptate cand spune ca Romania putea face mai multe pentru rromi. Eu as zice ca de fapt politicienii nostri nu au facut mai nimic pentru ei, iar gandul lor ascuns ar fi sa-i vada pe toti cat mai curand cetateni europeni, dar cat mai departe de Romania.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#rromi expulzati Franta, #rromi Romania Franta, #tabere rromi Franta , #rromi