Parlamentul European propune sanctiuni pentru statele care nu integreaza rromii

Joi, 10 Martie 2011, ora 09:27
1372 citiri
Parlamentul European propune sanctiuni pentru statele care nu integreaza rromii
Foto: GlobeHoppers

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezolutie care prevede impunerea unor standarde minime pentru integrarea rromilor, urmand ca statele membre care nu le respecta sa fie sanctionate.

Rezolutia, votata cu 576 de voturi pentru, 32 impotriva si 60 de abtineri, arata ca rromii sunt victimele discriminarii si se confrunta cu "un grad intolerabil de excluziune sociala", dar si cu incalcarea drepturilor, stigmatizare si discriminare in viata publica si privata, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Rezolutia va influenta strategia privind incluziunea rromilor, care va cere o mai buna protejare a drepturilor rromilor si o mai buna utilizare a fondurilor acordate pentru integrarea celor 10-12 milioane de rromi care traiesc in Europa.

Propunerea Comisiei Europene privind integrarea rromilor va fi prezentata pe 5 aprilie la Consiliul European, iar adoptarea va avea loc pe 24 iunie.

Rromii, arabii si negrii, victime ale rasismului in Europa

Prioritatile stabilite de europalamentari necesita efort din partea autoritatilor locale si nationale din tarile membre pentru a integra rromii. Comisia Europeana ar urma sa prezinte o strategie pentru introducerea standardelor minime, iar aceasta va include educatie, locuri de munca, locuinte si acces la ingrijiri medicale, urmand ca statele membre care indeplinesc standardele sa primeasca recompense, iar pentru cele care nu le indeplinesc sa existe sanctiuni.

Alte cerinte ale Comisiei Europene sunt combaterea muncii la negru, angajarea rromilor in administratia publica, cresterea numarului de profesori de etnie rroma si asigurarea educatiei in limba materna.

Rezolutia mai arata ca "repatrierea indoielnica a rromilor din anumite state membre au creat teama si anxietate in randul populatiei rrome si au crescut nivelul de rasism si discriminare", amintind de cazurile din Franta, unde sute de rromi au fost expulzati si trimisi inapoi in Romania si Franta.

Parlamentul European mai cere instituirea unor organisme care sa asigure fonduri pentru initiativele locale de integrare a rromilor si sa indentifice si sa semnaleze rapid utilizarea eronata a fondurilor pentru integrare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#standarde integrare rromi, #integrare rromi, #sanctiuni integrare rromi , #rromi