Revista Vice: O audienta la regele rromilor, in Romania

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 21:19
5754 citiri
Revista Vice: O audienta la regele rromilor, in Romania
Foto: maneleblog.ro

Intr-o zi torida de iunie, langa o sosea prafuita si plina de gropi, un sir de oameni coboara din mai multe masini scumpe. Se intalnesc cu regele lor.

Dorin Cioaba tocmai a fost numit presedinte al Uniunii Internationale a Rromilor, una dintre cele mai vechi organizatii ale rromilor din lume, dupa ce acesta a promis sa promoveze cauza lor la Organizatia Natiunilor Unite. Dupa alegere, Cioaba s-a proclamat "Regele rromilor din intreaga lume", scrie jurnalistul revistei cu difuzare internationala Vice.

In ziua intalnirii, Cioaba s-a impartit intre aparitii la televiziune si audiente cu delegatii veniti din intreaga lume la birourile sale plasate langa resedinta din Sibiu.

In ciuda bunei sale dispozitii, domnia sa incepe intr-o perioada in care tensiunile din jurul celei mai mari minoritati etnice din Europa - aproximativ 12 milioane - au atins un punct critic.

Multi se tem ca eliminarea restrictiilor pe piata muncii in Uniunea Europeana fata de muncitorii din Romania si Bulgaria va declansa o invazie de imigranti, si pe langa ea, un val de infractiuni in tarile bogate ale continentului.

Dorin Cioaba, despre fratele sau: Nu rupem puterea coroanei. Vom imparti atributiile

Problema rroma a adus anxietati crescute privind imigratia. Ca urmare, in alegerile europene din mai, votantii au inclinat catre dreapta radicala si partidele antiimigratie. In iunie, o banda de cetateni razbunatori din Paris au batut un tanar rrom de 16 ani pe care il suspectau de furt, lasandu-l in coma si cu multiple fracturi.

Si iata de ce misiunea lui Cioaba, de a reprezenta "oamenii nedoriti ai Europei", demonizati, considerati cersetori, hoti, nu va fi usoara.

In resedinta sa un paznic imbracat in negru vine la poarta si ii conduce pe oaspeti pe langa o piscina si o casa de oaspeti. Doi caini din rasa Chihuahua, Ronnie si Ronna, se reped la picioarele musafirilor in timp ce acestia merg prin livingul placat cu parchet de marmura si canapele albe, si mult aur.

Un ghepard de aur si un iepure de aur stau vigilenti, iar un acvariu impodobit cu o coroana de aur straluceste langa fotografii de familie. Cioaba are o coroana de aur a sa, dar care e depusa in siguranta in seiful unei banci.

Papa, de partea rromilor: Soferii spun "Atentie la portofele!" cand se urca in autobuz. E rusinos!

Avocat de profesie, Cioaba si familia sa apar des in stirile presei locale. Dorin si-a infruntat fratele si a castigat competitia cu acesta pentru succesiune la coroana tatalui, Florin, care a murit de infarct in 2013. Cu ani in urma, Cioaba senior si-a maritat fiica de 12 ani cu un baiat de 15.

Bunicul lui Cioaba, Ion, e cunoscut pentru faptul ca si-a ajutat confratii rromi sa isi recastige aurul confiscat de comunisti, dar multi spun ca averea familiei Cioaba vine din procentele cerute din aurul recuperat.

Stand la o masa lunga de conferinte in timpul primului sau interviu cu presa de limba britanica, Cioaba spune ca nici UE, nici rromii nu erau pregatiti pentru imigrarea rromilor. "Dar acestia au migrat oricum", recunoaste el.

Cioaba adauga faptul ca, in timp ce UE a oferit miliarde de euro tarilor estice pentru a le ajuta sa ii integreze pe rromi, banii nu i-au ajutat deloc.

"Autoritatile din tarile unde au plecat rromi nu i-au ajutat. Ei au fost lasati sa doarma pe langa sosele, in conditii inumane, traind cu sobolanii, si au fost fortati sa cerseasca. Nu sunt de acord si nici nu-i apar pe rromii care creeaza probleme, dar cei mai multi rromi nu sunt nici cersetori, nici hoti. Aceste tari au luat banii. Nu stiu ce s-a intamplat cu ei si chiar as vrea sa stiu", spune Dorin Cioaba.

Rromii vor avea propria moneda virtuala, lov-ul, echivalent al unui euro

Doar Germania, singura, spune Cioaba, merita laudata. Tara a ajutat rromii imigranti cu ajutoare sociale si i-a trimis pe copiii rromi in scoli.

Pentru Cioaba, drumul pentru ajutarea rromilor trece pe la ONU. El are de gand sa calatoreasca in SUA in iulie pentru a se intalni cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si a discuta posibilitatea ca rromii sa fie recunoscuti ca o natiune fara teritoriu.

"Fiecare minoritate este o majoritate undeva in lume. Dar noi nu avem nimic. Daca obtinem ideea de natiune, vom avea mai multe sanse sa ajutam comunitatea rroma", a sustinut regele rromilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dorin Cioaba Vice audienta rege, #Dorin Cioaba audienta regele rromilor, #Dorin Cioaba rromi natiunet ara , #rromi