Rrom sau tigan - Cum ramane? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 14:12
7237 citiri
Rrom sau tigan - Cum ramane? (Opinii)
Foto: my.opera.com

Lasand in urma putin politica aflam cu oarecare surprindere ca si rromii vor iesi in strada si vor picheta Parlamentul si Guvernul, daca institutiile statului vor merge pana la capat cu initiativa de a reveni la vechea denumire a rromilor, respectiv "tigani". Asa ceva pur si simplu nu se poate, au raspuns intr-un cor aproape toti reprezentantii de frunte ai etniei rrome.

Argumentul principal al celor care nu doresc sa se revina sub nicio forma la denumirea intiala este ca termenul de "tigan" contine in el o nota peiorativa profunda, care aduce aminte de o perioada umilitoare din istoria mai mult sau mai putin recenta a tiganilor, cand acestia erau sclavi si slugi europenilor. Cu o mandrie timida, regii, printii si imparatii actuali ai rromilor s-au unit cu totii intr-o singura idee - cuvantul "tigan" ne denigreaza si ne umileste.

Este prea usor de inteles ca nicio fiinta umana nu are o placere prea mare in a fi asociata cu un grup ale carui toate calitati si embleme, traditii si etichete lipite de lumea moderna sunt fara exceptie cu un adanc sens negativ. In fond, peste tot in lume "tiganul" este recunoscut ca fiind o problema pentru orice societate civilizata. Rromul de astazi este obligat sa duca singur crucea sutelor de generatii de "tigani" care au imprimat cuvantului un sens aproape diabolic.

Nu hotia lor, nu lenea lor transcendenta, nu neseriozitatea si "inclinatia naturala" si "culturala" - asa cum spunea si presedintele Traian Basescu - catre nerespectarea legii reprezinta principala problema a acestei etnii minoratare. Cea mai mare si mai veche problema a etniei rrome este insa inadecvarea, nepotrivirea si inadaptarea lor la orice forma civilizata moderna.

Daca mergem din nou pe mana presedintelui, care crede ca obiectivul cultural al rromilor este sa circule din loc in loc si ca interzicerea acestui drept poate sa inseamne distrugurea lui, pentru ca "in mod traditional, ei traiesc din ce fura", atunci inseamna ca tocmai avem raspunsul la principala problema a "tiganilor".

Ei vor sa inceapa o viata noua, vor sa fie recunoscuti cu drepturi egale intr-o lume in care isi doresc sa traiasca la un loc cu toti ceilalti. O minoritate care isi refuza trecutul si il recunoaste singura ca fiind unul compromitator, din cauza obiceiurilor pe care se pare ca le-au purtat milenii prin istorie. Cel mai probabil, particularitatile acestei etnii nu se vor schimba niciodata, cel putin nu in viitorul apropiat, insa dorinta de a fi recunoscuti drept o alta etnie ramane surprinzatoare.

Mai grav este ca nici cei care au initiat revenirea la termenul de "tigan" nu au prea multe idei in cap. Si nici mai clare decat cei pe care vor sa-i mai pedepseasca odata, de aceasta data cat se poate de intentionat. Povestea a pornit de la Traian Basescu, primul care a ajuns la concluzia ca europenii fac confuzie intre rromi si romani. In alte cuvinte, rromii poarta si ei o parte din vina ratarii aderarii la spatiul Schengen si pentru asta trebuie sa plateasca.

Nu a trecut mult timp si s-a si sesizat la timp prima voce din PD-L care sa-i cante in struna presedintelui, iar Silviu Prigoana se lupta acum pentru o initiativa legislativa care sa schimbe, din nou, termenul de "rrom" in "tigan". Motivatia? Aceeasi - confuzia generata "pe plan international" de asemanarea dintre "rrom" si "romani".

Am ajuns nu doar sa ne rusinam de asemanarea dintre "rrom" si "romani" si posibilele confuzii provocate de aici, dar si sa le punem in carca toate esecurile noastre pe plan international. Probabil ca am fi in stare sa nu ne deosebim cu nimic de ei si sa avem pretentia ca europenii sa nu ne mai spuna "romani", din cauza conotatiilor peiorative pe care le-a capatat cuvantul, ci "daci liberi", adevaratii urmasi ai lui Traian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#tigani versus rromi, #Traian Basescu presedinte Romania, #discriminarea pozitiva , #rromi