Rromi evacuati la Eforie Sud: Avocatul Poporului spune ca nu s-au respectat drepturile omului

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 18:31
1915 citiri
Rromi evacuati la Eforie Sud: Avocatul Poporului spune ca nu s-au respectat drepturile omului

Avocatul Poporului a cerut o ancheta in cazul evacuarii rromilor din Eforie Sud si a constatat ca primaria, desi avea actele in regula, a gresit din punct de al respectarii drepturilor omului, a declarat vineri adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea.

Adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor si persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a precizat ca, in urma stirilor aparute in presa, potrivit carora peste 100 de locuitori, din care 55 de copii, au ramas sub cerul liber dupa ce casele au fost distruse, Institutia Avocatul Poporului s-a autosesizat si a efectuat o ancheta cu privire la aceasta situatie.

In baza imputernicirii date de Avocatul Poporului, reprezentantul Biroului teritorial Constanta a efectuat, miercuri, o ancheta, in urma careia s-a stabilit ca persoanele evacuate fusesera somate anterior sa elibereze locuintele.

"A fost vorba despre 35 de adulti si 33 de copii de etnie rroma. Dintre acestea, 14 familii sunt cu copii, patru familii fara copii si doua persoane singure. In prezent, mai sunt case nedemolate si mai locuiesc acolo patru familii, respectiv 8 adulti si 11 copii", a declarat Ionel Oprea, citand din raportul incheiat de reprezentantul teritorial.

Rromii evacuati, adapostiti intr-o scoala si un internat vechi

Adjunctul Avocatului Poporului a mai precizat ca ulterior demolarii, urmare a presiunii mediatice, reprezentantii primariei au luat masuri pentru adapostirea familiilor evacuate intr-o scoala si un internat vechi.

"S-a constatat ca au un minim necesar supravietuirii. Zilele trecute li s-a asigurat apa curenta si energie electrica", a mai spus sursa citata.

Reprezentantii primariei au mai declarat reprezentantului teritorial ca au un plan de investitie si finantarea asigurata pentru construirea de locuinte sociale in zona evacuata.

"In urma anchetei, desi primaria, din punct de vedere a legalitatii actiunii de demoalre, avea toate documentele in regula, din punct de vedere a respectarii drepturilor omului si minoritatilor nationale, autoritatile locale au gresit, incalcandu-le prin neasigurarea unui spatiu adecvat de locuit inainte de evacuare si demolare. Nu s-a tinut seama de faptul ca afara erau conditii meteo nefavprabile si nici de faptul ca erau multi copii, femei si persoane bolnave care nu aveau unde sa se adaposteasca", a explicat adjunctul Avocatului Poporului.

El a adaugat ca Romania a semnat Conventia pentru Drepturile Omului, iar raportorul special al ONU in materie de locuinte a publicat un set de orietari detaliate cu obligatiile statelor semnatare ale Conventiei.

"Prin urmare, inainte de evacuare, autoritatile erau obligate sa se asigure ca persoanele evacuate, in special cele care nu se pot intretine, au asigurat si garantat un adapost de baza. Avocatul Poporului a emis o recomandare autoritatilor administratiei publice locale de la Eforie Sud, prin care atrage atentia asupra incalcarii acestor drepturi si a dat termen pana la sfarsitul saptamanii viitoare pentru asigurarea tuturor conditiilor de locuit, conform Constitutiei", a mai spus Ionel Oprea.

ONG-urile rromilor cer Guvernului sa ia masuri in cazul evacuarilor din Eforie Sud

Mai multe organizatii neguvernamentale care reprezinta interesele romilor au cerut Guvernului, vineri, sa intervina in cazul evacuarilor din Eforie Sud, pentru sanctionarea autoritatilor locale, dar si spre a gasi solutii pentru persoanele ramase fara locuinte.

Centrul Rromilor "Amare Rromentza", Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala, Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala, Centrul Cultural O Del Amenca, Romano Butiq si Romani CRISS solicita Guvernului Romaniei sa sanctioneze "abuzurile pe care autoritatile locale le savarsesc fata de rromii din Eforie Sud" si sa intervina in regim de urgenta pentru a solutiona situatia familiilor evacuate in strada.

In opinia organizatiilor neguvernamentale, o solutie pentru a evita, in viitor, evacuarile rromilor ar fi identificarea unei modalitati de improprietarire a acestora, daca ei locuiesc de mult timp intr-o comunitate si au acte de identitate, cum a fost si in cazul de la Eforie Sud.

Aproximativ 80 de persoane de etnie rroma au fost evacuate, la sfarsitul lunii septembrie, de pe un teren de langa Eforie Sud unde stateau ilegal in locuinte improvizate.

Primarul orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu, a declarat ca actiunea a fost legala, pentru ca persoanele respective ocupau acel teren abuziv de mai multi ani.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#rromi evacuati Eforie Sud, #Avocatul Poporului rromi evacuati , #rromi