Ziare.com

Rromii semneaza, miercuri, o proclamatie de unire

Luni, 18 Februarie 2013, ora 23:56

   

Rromii semneaza, miercuri, o proclamatie de unire
O proclamatie de unire a tuturor rromilor din Romania urmeaza sa fie semnata miercuri de liderul Partidei Romilor Pro-Europa, deputatul Nicolae Paun, presedintele Centrului Crestin al Romilor, Florin Cioaba, si alti reprezentanti ai societatii civile rrome, informeaza un comunicat emis luni de Comisia pentru drepturile omului, culte si probleme ale minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

Comisia parlamentara impreuna cu Agentia Nationala pentru Romi, Partida Romilor Pro-Europa si Centrul National de Cultura a Romilor organizeaza miercuri, la Palatul Parlamentului, o masa rotunda cu ocazia Zilei dezrobirii rromilor.

Potrivit sursei citate, la finalul evenimentului se va da citire "Proclamatiei de Unire a tuturor rromilor din Romania", document scris atat in limba romana, cat si in limba rromani, la care urmeaza sa adere toate organizatiile reprezentative ale etniei rrome.

Cu acest prilej, vor fi dezbatute initiative din sectorul public, solutii pentru rezolvarea problemelor comunitatii rrome si modele de promovare a prioritatilor comunitatii rrome pe agenda publica.

Sunt invitati sa participe reprezentanti ai ministerelor cu atributii in problematica rroma, ai unor institutii publice si organizatii nonguvernamentale reprezentative ale rromilor, europarlamentari, scriitori, care vor tine discursuri referitor la importanta zilei de 20 februarie si momentele care au marcat istoria etniei rrome.

20 februarie 1856 reprezinta pentru rromii din Romania data eliberarii din sclavie a ultimei categorii de robi ce apartineau proprietarilor particulari, prin "Legiuirea pentru emancipatia tuturor tiganilor din Principatul Romanesc", act normativ promulgat de domnitorul Barbu Stirbei, pe baza unui text intocmit de Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu.

155 de ani mai tarziu, data de 20 februarie a fost declarata oficial "Ziua dezrobirii romilor din Romania" prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2460 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un lucru nu ni s-a spus...

...cine va fi marele bulibasa? Regele? Imparatul? Deputatul? Ca daca s-au unit, au o capetenie.
Si care va fi capitala Marii Bulibaseli?

 

asa fratilor!!!

Uniti-va,luati o parte de pamant,construiti-va case,castele,fabrici,cantati,dansati,furati-va,omorati-va intre voi...poate asa scapa lumea de mizeria pe care o raspanditi peste tot...tigani nu inseamna numai Paun si cei cativa intelectuali,tigani inseamna marea de hoti,lenesi,escroci,criminali,cersetori care au impanzit lumea si te lovesti de ei la tot pasul!!A nu se intelege ca sunt rasdista din fire dar...m-am saturat de ei,de cate ori am fost furata,de cersetorii tigani de toate varstele,de marlania si putoarea care o lasa in urma lor,de toate acampamentele astea care le-au facut la marginile oraselor,de muntii de mizerie pe care ii lasa in urma lor,de distrugerile pe care le fac...aduc la disperare cetatenii care locuiesc in vecinatatea lor!!Sa se uneasca si sa traiasca in pace si liniste in cultura lor ,,crestina"Sa-si faca un teritoriu personal si...acolo sa ramana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Se vor uni "pauni" cu "porumbei",

Apoi "ciori", "ciocanitoare, vin alaturea de ei!!

@coltunmari

Fa, nu esti tu aia bisericoasa si credincioasa? Astea e vorbe de crestin, coano?
Se unesc tiganii? Bine fac.

----------Hmmmm

Pina azi recunosc ca nu am stiut. Vasazica si romania sa folosit de sclavi si voi trinbitati de americani ca iau folosti pe negrii ca sclavi. Au tot dreptul sa se uneasca si sa va mai dea in judecata pentru decsriminare si daca se poate si o lege cum au aia din USA sa va bage si la pirnaie... HA ha Ha vam taiat cheful sa mai faceti misto de alti. Spor la depunctat

Se unesc tziganii, fac comparativa,

Si-o noua partida, foarte inventiva,
Nu e nici pe stanga, nici pe dreapta nu-i,
E cu fera vechea, si cu pofta-n cui!!

 

Si pe cand un imn national?

...sau mai bine o manea nationala tiganeasca?

Cu alte cuvinte Marea Adunare a Tiganilor din Romania.

Am rupt-o in fericire!

 

Sa ne organizam

Reziolvarea cea mai sigura este anularea actului din 20 februarie 1856 "Legiuirea pentru emancipatia tuturor tiganilor din Principatul Romanesc". Ar fi un act de reparare a unei mari nedreptati si ar trebui organizate demonstratii la Casa Poporului pentru aprobarea acesei legi.

 

Unire ...Da

dar nu in Romania, loc mai bun de unire...
Franta...si mai bun Anglia

 

Eu va propun mai degraba Ungaria. Este pacat de Franta sau

Anglia...

stiti fabula Broasca , Racul si cu Stiuca ?

da si-n final va iesi o ... b u l i b a s e a l a !

 

Ne transcrieti si noua un fragment de text scris in rromani, in fine

pe tiganeste? Inca putina rabdare, iese si fratzicu' Nastase din bulau si devine imparatul vostru! stiam ca tiganeasca este o limba orala, sint intr-adevar curios sa vad un text in tiganeste!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor