Secretar de stat din Ministerul Educatiei: Eu nu mi-as lasa copilul intr-o scoala cu multi rromi

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 20:20
3506 citiri
Secretar de stat din Ministerul Educatiei: Eu nu mi-as lasa copilul intr-o scoala cu multi rromi
Foto: aradon.ro

Andras Kiraly, membru UDMR si secretar de stat pentru minoritati din Ministerul Educatiei, a marturisit ca nu si-ar lasa copilul sa invete intr-o scoala cu multi elevi de etnie rroma.

El a vorbit despre infiintarea Fundatiei "Proiectul Ferentari", una dintre problemele pe care va incerca sa le rezolve fiind segregarea pe criterii entice in scoli, potrivit Ziarul Ring.

Autoritatile au observant ca multi dintre parinti isi retrag copiii din scolile in care sunt multi rromi, iar Kiraly spune ca intelege acest fenomen.

"In momentul in care creste ponderea copiilor rromi, se produce un fenomen de segregare etnica la nivel de clase sau de scoli, insotit de scaderea calitatii dotarilor materiale ale institutiilor in cauza", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege privind infiintarea fundatiei.

New York Times: Putin alfabetizati, copiii rromi se lupta pentru scoala (Video)

"Datoria noastra este sa scolarizam toti elevii nostri, indiferent de etnie, indiferent de culoare. Legea educatiei priveste in mod egal absolut toti participantii la procesul de invatamant, insa este formularea aceea ca parintii isi aleg scoala, iar resursele materiale urmeaza elevul. Aceasta da batai de cap nu numai acelor unitati unde sunt rromi, ci, in general, acelor scoli care nu au rezultate bune.

Trebuie sa intelegem si faptul ca parintii doresc unitati scolare unde este ordine, unde este disciplina si unde se mai si invata. Este o problema generala, iar referitor la acele unitati unde ponderea rromilor este semnificativa, daca este delasare, daca este debandada, bineinteles ca nici eu nu mi-as lasa copilul acolo", a precizat Kiraly.

Acesta sustine ca statul depune niste eforturi uriase pentru integrarea persoanelor de entine rromo, dar pentru a avea success este nevoie si de ajutorul comunitatii.

"Avem locuri rezervate special pentru rromi. Astazi, un component al acestei comunitati, daca ia bacul si obtine la examenul de medicina la Carol Davila nota 5, intra la facultate, chiar daca media de promovare este peste 8.

Au locuri care cer doua lucruri: sa ia bacul si sa obtina cel putin nota 5 si nu pot lua acele examene daca au doar patru clase. Si eu am invatat, si copilul meu a invatat, asta nu e segregare cand ceri acel efort prin care el poate sa se dezvolte.

Eu cred ca este nevoie de un efort colectiv, dar si de vointa comunitatii rrome de a schimba atitudinea fata de unele probleme sociale", a mai spus subsecretarul de stat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#elevi rromi Romania, #rromi scoli, #segregare rromi, #segregare copii rromi Romania , #rromi