Seful ANR: Romania nu va rata integrarea in Schengen din cauza rromilor

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 20:25
1213 citiri
Seful ANR: Romania nu va rata integrarea in Schengen din cauza rromilor
Foto: Arhiva

Seful Agentiei Nationale a Romilor, Ilie Dinca, afirma ca Romania nu va rata integrarea in Schengen din cauza rromilor, reactia acestuia venind ca urmare a declaratiei secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, privind rezervele Frantei in aceasta privinta.

"Sunt surprins de declaratia secretarului de stat francez Pierre Lellouche, pentru ca la ultima intalnire pe care am avut-o am discutat despre proiecte bilaterale de integrare a romilor", a spus, miercuri, la RFI, seful Agentiei Nationale a Romilor (ANR), Ilie Dinca, citat de Mediafax.

"Nu sunt absolut deloc de acord ca Romania are probleme cu Franta din cauza rromilor. Eu, impreuna cu domnul secretar de stat Pierre Lellouche, am convenit la Summit-ul pentru rromi de la Cordoba un plan de masuri foarte bun, zic eu. Eu am venit cu propunerea de a face un fel de proiecte integrate care sa cuprinda principalele domenii de care politicile publice trebuie sa se preocupe: educatie, locuri de munca, locuinte si sanatate", a mai spus seful ANR.

Potrivit acestuia, s-a convenit realizarea unor proiecte bilaterale intre comune, pentru ca "este foarte important sa faca administratia publica aceste proiecte", respectiv administratia publica din localitatile de domiciliu ale romilor si administratia publica din Franta.

El a adaugat ca a avut acum doua saptamani o intalnire cu ambasadorul Frantei in Romania.

"Cei de la ambasada mi-au promis ca imi vor da o lista cu comunitati compacte de romi din Franta pentru a stabili eu aici localitatile de domiciliu ale romilor. In niciun caz nu se va intampla acest lucru, ca Romania sa nu adere la Spatiul Schengen din cauza etniei romilor, vizavi de migratia lor, vizavi de perceptie. Intr-adevar sunt anumite probleme, dar de aici pana la a generaliza este foarte mare drum. Acele persoane care gresesc, sa raspunda in fata legii, indiferent de ce etnie apartin. Acel infractor, sa spunem, nu are culoare etnica", a mai spus Ilie Dinca.

Secretarul de stat francez Pierre Lellouche a declarat, intr-un interviu acordat RFI, ca Franta are rezerve in privinta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, el sustinand ca problematica romilor ar trebui sa reprezinte o conditie pentru aderarea la Schengen.

Lellouche, a criticat Romania, afirmand ca aici "nu exista o integrare (sociala) a rromilor", cu o zi inainte ca presedintele Nicolas Sarkozy sa prezideze o reuniune dedicata acestora, relata France Info, in pagina electronica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#integrare rromi Romania, #Romania spatiu Schengen , #rromi