Situatia rromilor in Romania: Fara venit regulat, nescolarizati, dar casatoriti

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 23:12
4135 citiri
Situatia rromilor in Romania: Fara venit regulat, nescolarizati, dar casatoriti
Foto: Arhiva

Aproape jumatate din populatia rroma activa lucreaza fara contract de munca si doar doua treimi dintre rromi se pot baza pe un venit stabil, arata studiul "Rromii din Romania - De la tap ispasitor la motor de dezvoltare".

Studiul Agentiei de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" a fost lansat, luni, in prezenta comisarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune, Laszlo Andor, si a ministrului Muncii Mariana Campeanu.

Comparand datele obtinute acum cu cele disponibile la nivelul anului 1998, se constata ca situatia rromilor s-a imbunatatit din acest punct de vedere, procentul rromilor angajati cu contract crescand in acest interval cu putin peste 10%, crestere coroborata si de scaderea procentului persoanelor care lucreaza fara contract cu aceeasi valoare.

Cu toate acestea, initiatorii studiului au constatat ca aproape jumatate din populatia rroma lucreaza la negru, in timp ce mai putin de o zecime din populatia nerroma se afla intr-o astfel de situatie.

Mai putin de 70% dintre rromi au un venit regulat

"Luand in considerare relatia dintre educatie si forma de ocupare din punct de vedere al existentei unui contract de munca, se observa ca cei mai multi dintre rromii care lucreaza cu contract sunt la nivel de scoala profesionala (39,3%) in timp ce in cazul nerromilor, jumatate au terminat liceul", indica datele studiului.

"In privinta celor care lucreaza fara contract, constatam ca majoritatea rromilor din aceasta categorie au intre patru si opt clase, respectiv trei sferturi dintre acestia, in timp ce, in cazul nerromilor, 40% se afla in aceeasi categorie. De asemenea, observam ca o zecime din respondentii rromi nu au niciun fel de educatie, ceea ce-i indreapta catre piata informala a muncii si catre munci slab platite", mai indica studiul.

In acelasi document se mai arata ca majoritatea nerromilor (96%) au un venit regulat, in timp ce doar 66% dintre rromi se pot baza pe acesta, restul avand venituri ocazionale (cu ziua) sau sezoniere.

Speranta de viata, mai scazuta cu 10 ani

Diferente intre cele doua esantioane apar si la categoria pensionarilor. Astfel, sunt de peste doua ori mai numerosi pensionarii nerromi decat cei de etnie rroma (35,1% fata de 14,2%).

"Avand in vedere ca jumatate din rromi presteaza munci in economia informala, este de asteptat o pondere mai scazuta de pensionari rromi, insa un alt factor de influenta este speranta de viata in randul rromilor, cu opt - zece ani mai scazuta decat in randul nerromilor. Piramida varstei in randul rromilor incepe sa se subtieze fata de nerromi incepand cu categoriile de varsta de peste 65 de ani", arata studiul.

In ceea ce priveste persoanele casnice, acestea sunt mai tinere in randul rromilor, ceea ce sugereaza existenta unei forte de munca nevalorificate, mai rezulta din studiul citat.

De doua ori mai multi rromi tineri casatoriti

Analiza distributiei categoriilor de varsta in randul casnicilor arata diferente intre rromi si nerromi la categoria de varsta 25 - 34 de ani (aproape de doua ori mai multi rromi casnici decat nerromi), pe cand in randul celor intre 45 - 64 de ani sunt mai numerosi nerromii.

Din documentul citat mai rezulta ca numarul somerilor neinregistrati este de trei ori mai mare in cazul rromilor, in timp ce in cazul somerilor inregistrati procentele sunt similare (1,2% fata de 1%).

"Media de varsta a somerilor rromi este de 44 de ani in mediul rural si de 39 de ani in mediul urban, indicand o forta de munca nevalorificata, tanara. La nerromi, media de varsta a somerilor este de 50 de ani in rural si 44 de ani in urban. Astfel, se observa o diferenta de cinci - sase ani intre somerii rromi si cei nerromi", se mai arata in studiu.

In privinta duratei somajului, se observa ca mai bine de jumatate dintre rromi (57,4%) isi cauta un loc de munca de peste doi ani, in timp ce nerromii someri de peste doi ani sunt doar 5%. In acelasi timp, se observa ca jumatate dintre nerromi sunt someri de mai putin de sase luni, in timp ce rromii ramasi someri de curand sunt in proportie de 13%.

In ceea ce priveste sursele de venit in gospodarii, cei mai multi dintre rromi mentioneaza alocatiile pentru copii (36,4%), in timp ce aceasta sursa este precizata de nerromi in 14,3% din cazuri.

Doua treimi dintre romani cred ca in tara noastra exista o problema cu rromii - sondaj

"Salariile sunt mentionate ca surse de venit de mai putin de o treime dintre rromi (28,1%), in timp ce pentru nerromi este cea mai mentionata sursa (53,6%). De asemenea, 7,2% dintre rromi mentioneaza ca nu au niciun fel de venit, fata de nerromii in aceeasi situatie (1,3%).

Cercetarea a fost realizata prin intermediul metodei anchetei sociologice pe baza de chestionar structurat, pe doua esantioane aleatoare, stratificate, reprezentative la nivel national, constand in 1.025 de respondenti din gospodarii rrome si respectiv 1.025 de respondenti din gospodarii de alte etnii. Studiul are o marja de eroare de 3% la intervalul de incredere de 95%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rromi somaj, #rromi locuri munca, #rromi munca negru, #rromi casatorii , #rromi