The Telegraph: Liderii religiosi britanici ii cer lui Boc sa scoata rromii din "groapa de gunoi" (Video)

Luni, 17 Februarie 2014, ora 17:47
3615 citiri
The Telegraph: Liderii religiosi britanici ii cer lui Boc sa scoata rromii din "groapa de gunoi" (Video)
Foto: eClujeanul.ro

Liderii religiosi britanici ii cer primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, sa anuleze evacuarile fortate ale rromilor, dupa ce acestia au fost nevoiti sa se mute intr-o zona de depozitare a deseurilor chimice.

Un loc murdar si dezolant, locul de depozitare a deseurilor chimice nu este un loc care sa atraga atentia unui politician ambitios precum Emil Boc, fostul premier despre care unii spun ca ar putea tinti o candidatura la alegerile prezidentiale din 2014, scrie The Telegraph.

Insa daca Boc s-ar aventura sa viziteze comunitatea rroma care a fost relocata fortat pe locul depozitului de deseuri chimice, despre care se crede ca este singurul "ghetto intr-o groapa de gunoi" din Europa, unul dintre rromii care traiesc aici, Florin Stancu, ar sti ce sa ii spuna, arata jurnalistii britanici.

"I-as vorbi in termeni biblici. I-as spune ca suntem creati toti la fel, din Adam si Eva. Nu ar trebui sa fim discriminati. Daca vroia sa ne extermine prin aducerea aici, atunci ar fi putut la fel de bine sa ne puna intr-un tren si sa ne duca intr-un lagar", a spus Stancu.

Familia sa este una dintre cele 76 care au fost evacuate din casele lor din centru si relocate in locuinte cu o singura camera din groapa de gunoi de la Pata Rat.

De asemenea, in zona nu sunt drumuri, asa ca persista noroiul si exista un singur dus comunal pentru 356 de persoane. In plus, copiii se plang de probleme de respiratie, iar dupa ce sosesc la scoala sunt nevoiti sa isi spele noroiul de pe haine, inainte de a intra in clase.

Apelul liderilor religiosi din Marea Britanie catre Emil Boc

Guvernul Boc a transmis, la vremea respectiva, ca fostele locuinte ale rromilor trebuie sa fie puse la pamant pentru a face loc unui parc si unei biserici si ca singurul loc disponibil pentru relocarea rromilor era groapa de gunoi.

Boc a spus ca etnia lor nu a avut legatura cu decizia, care a fost luata in timp ce el era prim-ministru iar Sorin Apostu era primar. Insa, de cand au avut loc evacuarile, in urma cu trei ani, nu mai exista comunitate rroma in centrul acestui oras universitar.

Activistii pentru drepturile omului ii cer lui Boc sa le permita rromilor sa se intoarca in locul in care traiau inainte si spera sa apeleze la constiinta crestina a acestui politician foarte religios, mai scrie The Telegraph.

Printre liderii religiosi din Marea Britanie care si-au unit fortele pentru a-i cere lui Emil Boc sa puna capat acestei segregari se numara arhiepiscopul Tarii Galilor, dar si episcopii de Manchester si Salisbury si rabinul de Westminster.

"Fiind un om credincios chiar dumneavoastra, va cerem sa va dati seama de lipsa de umanitate in aceste actiuni si sa luati masurile necesare pentru a reconstrui relatiile cu comunitatea rroma din orasul dumneavoastra", se arata intr-o scrisoare deschisa a liderilor religiosi britanici, redactata de Amnesty International si trimisa lui Boc.

Despagubiri de 400.000 de euro si case de la primaria lui Boc pentru rromi - decizia tribunalului

Pe 30 decembrie 2013, o decizie data de magistratii de la Tribunalul Cluj obliga muncipalitatea din Cluj-Napoca sa despagubeasca 200 de rromi, individual, cu suma de 2.000 de euro, pentru faptul ca i-au relocat in urma cu trei ani din locuintele in care traiau.

Procesul a fost intentat de organizatia European Roma Rights, care i-a reprezentat pe cei 200 de rromi in demersul facut in instanta, iar primaria a anuntat ca va face recurs.

Amnesty International: Rromii din Romania, tradati de autoritatile locale

Timp de secole, rromii, cea mai numeroasa minoritate etnica din Europa, au fost tapul ispasitor al societatii, sustine publicatia citata. Romania are a doua cea mai numeroasa populatie de rromi, cu circa 1,85 milioane, dupa Turcia, care are 2,75 de milioane. Evacuari fortate au avut loc si in ale orase din tara - Baia Mare, Piatra Neamt si Eforie Sud.

In ce priveste procentul din numarul total al populatiei tarii reprezentat de rromi, in tara noastra este de 8,32 la suta, in timp ce Bulgaria este singura tara in care procentul rromilor depaseste 10 la suta din totalul populatiei.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#lideri religiosi Marea Britanie rromi, #Emil Boc evacuare rromi, #rromi evacuati Cluj Napoca , #rromi