The Times: Romania se pregateste de un val de delicte, dupa revenirea rromilor

Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 11:07
3049 citiri
The Times: Romania se pregateste de un val de delicte, dupa revenirea rromilor

Multi din cei peste 8.000 de rromi trimisi din Franta in Romania si Bulgaria intentioneaza sa revina pe pamant francez, pentru a scapa de viata fara niciun viitor de acasa.

Asta este parerea cotidianul The Times, care scrie ca un tanar de 24 de ani, Florin Chel, si familia lui au fost evacuati saptamana trecuta dintr-o tabara de langa Montpellier, oferindu-li-se 300 de euro, pentru a se intoarce "de buna voie", in una din cele mai sarace tari din Europa.

Politica privind rromii adoptata de presedintele francez Nicollas Sarkozy a provocat din partea comunitatii internationale si ale propriului guvern critici vehemente, iar conform autoritatilor romane niciunul din romanii de etnie rroma evacuati din Franta nu comisese vreun delict.

Lellouche si Frattini au vorbit in toiul noptii despre Romania si rromii ei

Incaltat cu o pereche de pantofi luxuosi Dolce & Gabbana, contrastand flagrant cu locul, Florin merge pe drumeagul prafuit care il conduce la modesta locuinta a familiei, in satul Barbulesti /55 kilometri nord-vest de Bucuresti/. Dupa ce a stat trei ani intr-o caravana dispunand de curent electric de la un generator, Florin se vede nevoit sa revina in Barbulesti, unde apa potaliba de care familia are noevie este scoasa din putul vecinului, iar curentul electric este "imprumut" de la unchiul lui Florin. Din cauza acestei situatii, cuplul a decis sa-si lase cei doi copii la un asezamant din Franta.

Decizia presedintelui Sarkozy poate fi urmata de un val de delicte, in Romania. "Puscariile vor fi pline aici, unde daca ramanem nu avem nici ce manca, nici ce munci. Vom comite delicte, pentru a ne hrani familiile", a continuat tanarul rrom.

Un raport CE contesta legalitatea expulzarilor rromilor din Franta

In Barbulesti, unde din cei aproximativ 7.400 de locuitori cei mai multi nu au locuri de munca, dupa inchidera fabricii de hazar din localitate, sunt asteptati in curand cel putin 200 de rromi, iar autoritatile se asteapta la amplificarea infractiunilor.

"Numarul jafurilor a scazut, de la plecarea unor oameni in Franta", a declarat viceprimarul Lita Vasile, de etnie rroma. Primarul Ion Cutitaru, tot rrom, cere ajutor din partea guvernului de la Bucuresti.

"Suntem in Europa de mii de ani, nu doar de trei, de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana". "Aproximativ 1.000 dintre noi au plecat departe de acest loc. Vin si pleaca si trimit sume mici de bani acasa", i-a explicat Florin ziaristului de la The Times.

Guvernul cauta solutii pentru integrarea rromilor

"Ce pot face ei (rromii) in Romania? Sa moara de foame? Este greu pentru ei sa se angajeze aici, din cauza ca sunt tigani si oamenii nu au incredere in ei", conchide sursa citata.

Fiul primarului, Marian, a fost si el unul din cei care au plecat in Franta. "Politia (franceza) m-a prins si m-a bagat la inchisoare pentru opt luni (...) Am plecat de acasa cu gandul de a face bani cinstiti, dar totul s-a intors impotriva mea", declara Marian.

Romania depune eforturi pentru integrarea romilor - 530.00, conform celui mai recent recensamant, 2,2 milioane, potrivit estimarilor, dar acestea au esuat, apreciaza Ilie Dinca (52 ani), care conduce Agentia Nationala pentru Rromi.

"Doresc sa invatam din greseli". "Incerc sa elaborez un plan national bazat pe patru coordonate: locuinte, educatie, sanatate si locuri de munca", a indicat Ilie Dinca, apreciind ca va fi nevoie de inca zece ani, pentru "sporirea nivelului de trai in Romania, in special in zonele rurale".

In acest context, Florin Chel si familia sa se intreaba cum se poate ajunge cat mai repede inapoi, in Franta, unde conform sotiei tanarului rrom, Lavinia (20 ani), copiii lor "vor avea un viitor mai bun", conchide The Times.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rromi Romania expulati Franta, #rromi Franta expulzati delict , #rromi