Un preot francez apara rromii si se roaga pentru moartea lui Sarkozy

Duminica, 22 August 2010, ora 20:30
3314 citiri
Un preot francez apara rromii si se roaga pentru moartea lui Sarkozy

Un preot din Lille care apara cauza rromilor a declarat ca se roaga ca presedintele Nicolas Sarkozy sa aiba o criza cardiaca, pentru ca "nu stie ce altceva sa mai faca", relateaza TF1, precizand ca ulterior clericul si-a exprimat regretul pentru cele spuse.

In semn de protest, parintele Arthur i-a inapoiat ministrului de Interne, Brice Hortefeux, medalia Ordinul national al Meritului, pe care o primise in urma cu patru ani in prezenta presei si a profitat de ocazie pentru a-l critica dur pe seful statului.

"Ma rog, iertat sa-mi fie, ca Sarkozy sa aiba o criza cardiaca (...) Nu stiu ce sa mai fac", pentru ca "de trei luni aceasta comunitate este supusa unui razboi", a marturisit clericul in varsta de 71 de ani, care a cumparat corturi, hrana si haine pentru rromii din Lille.

"Am ajuns pana acolo incat, stiu ca nu am dreptul sa o fac, dar zic 'Doamne, numai tu poti opri asa ceva' ", a adaugat preotul.

Cateva ore mai tarziu, parintele Arthur a declarat ca ii pare rau pentru cele spuse despre presedinte. "Dorinta mea este ca Dumnezeu sa-i vorbeasca inimii sale. Nu-i vreau moartea, vreau doar ca Dumnezeu sa-i vorbeasca inimii sale. Regret ce-am spus", a declarat preotul.

Mai putin virulenta, dioceza din Lille a spus ca regreta situatia rromilor, dar nu poate aproba spusele preotului despre Nicolas Sarkozy.

"Unele afirmatii s-ar putea sa-i fi depasit ratiunea: nu aprobam aceste afirmatii si nu putem sa le absolvim", au declarat intr-un comunicat comun Laurent Ulrich, arhiepiscopul de Lille, si Gerard Coliche, episcop auxiliar.

"Situatia prin care trec acum rromii este o provocare pentru constiinta a multi crestini si oameni cu bunavointa", noteaza dioceza, salutand in schimb actiunile parintelui Arthur, care "a cheltuit fara masura pentru a reduce suferintele" rromilor si a si fost decorat pentru aceasta.

Daca parintele Arthur si-a retractat afirmatiile controversate, el si-a mentinut in schimb criticile la adresa politicii guvernului fata de rromi, precizeaza TF1, care mai noteaza ca nu este singurul din mediul religios care isi ridica vocea pentru a protesta fata de tratamentul rromilor.

Duminica dimineata, Christophe Dufour, arhiepiscop pentru Aix-en-Provence si Arles si martor, joi, la evacuarea unor rromi din tabara lor, a cerut sa fie respectata "demnitatea" persoanelor si a calificat, la randul sau, ca inacceptabile discursurile guvernului pe tema securitatii, care pot sugera ca exista populatii inferioare.

TF1 mai aminteste ca, fara a evoca explicit situatia din Franta, papa Benedict al XVI-lea insusi, a facut trimitere la acest dosar duminica.

Exprimandu-se de la resedinta sa de vara de la Castel Gandolfo, din apropiere de Roma, el s-a referit implicit, intr-o declaratie facuta in limba franceza, in timpul slujbei de Angelus, la situatia rromilor din Franta:

"Textele liturgice ale zilelor noastre ne spun ca toti oamenii sunt chemati la mantuire. Este, totodata, o invitatie pentru a accepta legitimele diversitati umane, asa cum Isus a reunit oameni din toate natiunile si de toate limbile", a declarat Suveranul Pontif, adresandu-se unor pelerini francezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#rromi Franta, #Sarkozy moarte rromi , #rromi
Comentarii