Boc: Salariul minim va fi 600 lei, pensia sociala minima - 350 lei (Video)

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 19:40
12753 citiri
Boc: Salariul minim va fi 600 lei, pensia sociala minima - 350 lei (Video)
Foto: Antena3

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri ca liderii coalitiei de guvernamant au decis sa isi mentina punctul de vedere de a nu majora taxele si impozitele, ci de a reduce cheltuielile din sectorul bugetar, precizand insa ca anumite valori vor fi mentinute, printre care salariul minim pe economie si pensia sociala minima.

"Coalitia isi mentine punctul de vedere potrivit caruia in acest moment nu majorarea impozitelor si a taxelor constituie solutia pentru incadrarea intr-un deficit bugetar, ci solutia o reprezinta reducererea cheltuielilor bugetare", a explicat Emil Boc la finalul sedintei liderilor coalitiei de guvernamant la care au participat presedintele UDMR Marko Bela, presedintele executiv al UNPR Gabriel Oprea si liderul minoritatilor Varujan Pambuccian.

Premierul a explicat ca masurile care vor fi trecute in scrisoarea de intentie adresata FMI nu vor afecta salariul minim pe economie, care va ramane la 600 de lei, sau pensia sociala minima de 350 de lei.

"Nu va fi afectat nici venitul minim garantat, dar va fi restrans si aplicat doar acelor persoane care sunt cu adevarat in nevoi, vom elimina abuzurile care exista. Venitul minim garantat este conceput ca o masura impotriva saraciei extreme, dar in realitate sprijina si persoane care au si alte resurse financiare, cum ar fi case si masini de lux", a mai spus premierul.

Venitul minim garantat va fi de 125 de lei pentru o persoana singura, 225 de lei pentru o familie de doua persoane, 313 lei pentru trei persoane, 390 de lei pentru o familie de patru persoane, 462 de lei pentru cinci persoane si cate 31 de lei in plus pentru fiecare persoana din familiile cu peste sase membri.

Guvernul isi va angaja raspunderea pe doua legi

Premierul a mai anuntat ca s-a decis ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea pe cele doua proiecte de legi care vor pune in practica masurile de austeritate anuntate: un proiect care vizeaza masurile de incadrare in deficitul bugetar de 6,8% convenit cu FMI si un altul referitor la stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Emil Boc a precizat ca toate pensiile vor trebui sa respecte principiul contributivitatii, motiv pentru care pensiile speciale vor fi recalculate.

Prim-ministrul a punctat ca, in urma recalcularii, pensiile militarilor nu vor cobori sub 3.000 de lei si nici salariile bugetarilor care vor fi diminuate cu 25% nu vor cobori sub salariul minim, de 600 de lei.

De asemenea, Emil Boc a precizat ca vor fi reevaluate toate pensiile de boala sau invaliditate, astfel incat cei care le primesc sa le si merite.

In opinia guvernantilor, exprimata public tot de premier, aplicarea acestor masuri dure pana la 31 decembrie 2010 va crea premisele pentru reluarea cresterii economice a Romaniei.

"Pentru anul viitor salarizarea si pensiile urmeaza sa fie stabilite in conditiile bugetului de stat pe 2011, legii salarizarii unitare si legii pensiilor adoptate de Parlament. Vom crea premisa pentru o crestere sanatoasa a salariilor si pensiilor, daca se face acum restructutarea necesara", a declarat Emil Boc.

Masurile ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iunie

Prim-ministrul a precizat si pasii urmatori ce vor fi facuti de Guvern. Astfel, masurile de austeritate vor fi adoptate in sedinta de miercuri a Executivului intr-o prima lectura, apoi se va astepta avizul Consiliului Economic si Social, urmand sa ajunga, la final in Parlament.

Emil Boc a subliniat ca pentru ca toate angajamentele sa intre in vigoare in luna iunie, asa cum s-a convenit cu FMI, UE si BM, pachetul legislativ trebuie adoptat in Parlament, apoi Curtea Constitutionala sa verifice constitutionalitatea lui, iar cele doua legi sa fie promulgate de presedinte si publicate in Monitorul Oficial in luna iunie.

"Aceste masuri nu sunt placute pentru niciun guvern, partid politic sau lider politic. Totusi liderii politici din fata dumneavoastra isi asuma o responsabilitate politica uriasa, de a spune romanilor lucrurilor pe nume", a mai declarat premierul, precizand totodata ca toate statele sunt afectate in acest moment de criza economica si ca peste tot in lume se iau masuri suplimentare aspre de corectare a deficitelor bugetare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#masuri austeritate Guvern, #masuri anticriza, #salariu minim, #scrisoare FMI , #salariu minim pe economie
Comentarii
Poza pisica_violet
pisica_violet
rank 5
Bravo Boc, ma bucur ca este hotarat sa faca reformele si sa nu dea inapoi la presiunea antireformistilor