Ziare.com

Nu toti angajatii cu studii superioare primesc, de la 1 ianuarie, un salariu minim de 2.350 de lei. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 13:43

   

Nu toti angajatii cu studii superioare primesc, de la 1 ianuarie, un salariu minim de 2.350 de lei. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Guvernul a adoptat la inceputul lunii decembrie proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului minim brut pe tara incepand cu 2019.

Actul normativ reglementeaza salariul minim brut corespunzator unei luni de munca cu program normal, in medie de 167,333 ore.

Salariul se stabileste diferentiat, astfel:

a) Suma de 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare;
b) Suma de 2.350 lei pentru persoanele incadrate in functii ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane inregistreaza o vechime in campul muncii in domeniul respectiv de minim 1 an.

De aici, venim cu urmatoarele observatii:

* Daca o persoana a absolvit o facultate si are o vechime in campul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiaza in mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, daca este incadrata in alta activitate decat domeniul in care a absolvit studiile superioare.

De exemplu: O persoana este inginer, a absolvit Facultatea de Constructii si efectueaza activitate de marketing - clienti, intr-un departament de ofertare. Pentru aceasta situatie, nu este impus salariul minim majorat.

* Din analiza textului normativ, observam faptul ca functia prestata trebuie sa impuna obligatia de a avea studii superioare.

De exemplu: Daca intr-un birou de contabilitate, pentru functia de contabil se solicita, conform Clasificatiei ocupatiilor din Romania, studii medii, iar aceasta functie este realizata de un economist absolvent de studii superioare, nici in aceasta situatie nu este impus salariul minim majorat.

* Tot din analiza temeiului normativ, observam ca salariul minim majorat reprezinta o exceptie aplicata doar pentru plata acelor persoane cu vechime mai mare de 1 an, pentru care functia presupune studii superioare. Acest lucru inseamna ca pentru alte obligatii legale, generate de utilizarea salariului minim, aceste obligatii se vor raporta la suma de 2.080 lei.

* In acest context, daca nu se va schimba Codul Fiscal, contributiile la asigurarile sociale - pensii si sanatate, datorate de persoane fizice pentru venituri de natura extrasalariala in anul 2019, se vor determina prin aplicarea cotelor si procedurilor existente la suma de 2.080 lei.

* Legiuitorul utilizeaza sintagma "salariu minim garantat in plata existent la data depunerii Declaratiei unice", iar daca depunerea declaratiei se va face pana la o noua modificare a salariului minim, atunci aceste asigurari sociale, cand se datoreaza, se vor raporta la suma de 2.080 lei.

De exemplu: O persoana fizica ce realizeaza venituri din activitati independente, se va raporta in anul 2019 la plafonul de 2.080 lei x 12 luni = 24.960 lei, pentru a verifica daca se incadreaza la plata asigurarilor sociale in acest an.

* Desigur, suma de 2.080 lei se va avea in vedere pentru contractele cu timp partial cand nu exista o exceptie, la determinarea asigurarilor sociale pentru functiile ce nu presupun studii superioare.

* Daca functia presupune existenta unor studii superioare, cum ar fi functia de contabil-sef intr-o societate mica, la care contabilitatea este tinuta prin contract de munca cu timp partial, si nu exista o exceptare, atunci asigurarile sociale vor fi recalculate la suma de 2.350 lei.

Nota: Posibilitatea existentei unor salarii minime diferentiate in functie de studii si vechime a fost aprobata prin OUG nr. 96/2018, ce schimba Codul Muncii.

Foarte important: Din fericire, la calculul amenzilor rutiere, si in anul 2019, punctul de amenda este de 145 lei si nu s-a actualizat la nivelul salariului minim brut in tara, conform art. IX din OUG nr. 96/2018 privind prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Benta


Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30702 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tara absurdului.

A ajuns un sofer pe ambulanta (12 clase) sa aiba salariu mai mare ca un director (unii sefi de promotie in facultatile lor sau doctori in stiinte) din invatamant, case de pensii sau finante?
Ce sistem este acesta?

 

Da, asta se petrece la primării !

Acolo și-au triplat salariile !
Local, s-a ajuns ca toți banii colectați de la contribuabili sa se ducă pe salariile angajaților din primării! Doar orașele foarte bogate mai ajung sa mai astupe cate o groapă, de investiții majore nici nu mai poate fi vorba.

Asta se cheamă guvernarea PSD-alde, adică suirea scroafei in copac.

Adevarat.

S-a ajuns in comune sa aiba salariul un functionar mai mare ca un ofiter din armata/MAI.
Primul cu "facultatea" facuta la 40 de ani iar celalalt satul de carte si instructie in vreme rece.
Eu unul as propune plafonarea "aboslvirii" studiilor superioare.
Nu ai facut pana la 30 de ani inseamna ca nu esti in stare. Ce sa mai iei "diploma" la 55 de ani cand nici drumul pana acasa nu il mai tii minte bine.
Au facut un sistem de cacao. Monstros.
De aceea pleaca tinerii pe rupte din tara. Ca vad ca sunt prostiti pe fata de niste incompetenti care le fura locul in societate prin siretlic.

Asta este situația in țară

PSD - ALDE - UDMR vor sa mai castige odată alegerile. Sa căutăm un loc de muncă in administrația publică sau la alte societăți publice, sa fim bugetari cu salarii decente sau mari. In firmele private cu bani puțini sunt salarii mici și unele plătite la gri (in plic) de patroni.

Firește!

Salariații au absolvit facultățile după ulița lor!

Si eu care credeam (si speram) ca sunt exclusi aia lcentiati...

...la Stefan Gheorghiu, Spiru Haret si alte fabrici de diplome!

 

Spre exemplu,

Cat primește Dragnea pentru absolvirea facultății de contabilitate de a Alexandria SHOP?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor