OUG privind salariul minim diferentiat a fost trimisa spre avizare in Guvern - surse

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 09:42
6074 citiri
OUG privind salariul minim diferentiat a fost trimisa spre avizare in Guvern - surse
Foto: gov.ro

Ministerul Muncii a trimis spre avizare interministeriala un proiect de ordonanta de urgenta care prevede introducerea unui salariu minim diferentiat, in functie de vechime si de studii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, ordonanta va fi una de modificare a Codului Muncii si de introducere a definitiilor de salariu minim diferentiat. Ulterior va fi emisa o hotarare de guvern de stabilire efectiva a acestora, iar mai apoi ordonanta care le va defini.

Potrivit surselor citate, Ministerul Muncii a trimis spre avizare, catre Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei, un proiect de ordonanta de urgenta privind majorarea salariului minim in functie de vechimea in munca si de studiile absolvite, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse de la Palatul Victoria.

Proiectul de OUG prevede ca salariul minim brut creste de la 1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna, iar pentru persoanele cu studii superioare si pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna.

Surse guvernamentale au mai spus MEDIAFAX ca proiectul de OUG ar putea sa intre pe ordinea de zi a unei sedinte de Guvern la sfarsitul saptamanii viitoare, sub rezerva primirii avizelor, dupa ce premierul Viorica Dancila se intoarce din deplasarile pe care le va efectua in Sultanatul Oman si in Qatar in intervalul 3 - 8 octombrie.

Pe 24 octombrie, premierul Viorica Dancila a anuntat ca este posibil ca salariul minim sa fie majorat de la 1 decembrie. "Am discutat cu sindicatele. Vom vedea daca e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie", a precizat seful Executivului.

Dancila a adaugat ca este de acord cu salariu diferentiat, in functie de studii si ca masura nu este discriminatorie, aceasta aplicandu-se si in alte state membre.

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a publicat pe 20 octombrie propuneri de crestere a salariului minim, astfel:

1. Cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 2.080 lei/luna, incepand cu 1 noiembrie 2018.

2. Introducerea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 2.350 lei/luna pentru angajatii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR).

3. Cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 2.350 lei/luna pentru angajatii cu 15 ani vechime, incepand cu 1 noiembrie 2018.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#salariu minim economie crestere , #salariu minim pe economie
Comentarii